Pilea’s stekken voor dummies

De afgelopen maanden is de woonkamer langzaam uitgegroeid tot een mini-jungle. Het is een soort trend om van planten te houden en ook ik – beter bekend als de orchideeën-killer – vind planten opeens super mooi en leuk. Mijn lievelings is de Pilea Peperomioides die beter bekend staat als de Pannekoekenplant. Vandaag leg ik simpel uit hoe je de baby’s van deze plant kunt stekken.

Groen

De ik-hou-van-planten-trend komt eigenlijk precies op het juiste moment, aangezien ik genoeg ruimte heb om lekker veel plantjes neer te zetten. Qua kennis ben ik nog vrij ‘groen’ wat planten betreft. Ik lees altijd uitvoerig de kaartjes die erbij zitten en ik probeer ze op de juiste momenten water te geven. Dat gaat al een tijdje heel goed (lees: ik heb geen plantjes meer vermoord). De Pilea is één van mijn laatste aankopen.

De Pilea is een erg populair plantje, ik denk dat vrijwel iedere (Nederlandse) blogger inmiddels een hele Pilea familie thuis heeft staan. Begrijpelijk ook, want het is een ontzettend grappig en mooi plantje. Ook op Instagram zie ik veel Pannekoekenplantjes voorbij komen. De bijnaam Pannekoekenplant dankt de Pilea aan zijn ronde, platte bladeren.

In leven houden

Voordat we überhaupt kunnen beginnen met stekken, is het essentieel dat de plant blijft leven. Dat kan voor sommige mensen (lees: en mijzelf) al een uitdaging op zich zijn. De Pilea is echter een heel makkelijk plantje, dat maar één keer per week water nodig heeft. Wanneer het warm weer is kan het zijn dat het plantje twee keer water nodig heeft. Dat kun je aftasten door aan de aarde te voelen. Voor de Pilea geldt dat je beter iets te weinig dan te veel water kunt geven. De plant kan wel tegen een stootje, dus mocht je het twee weken vergeten dan is er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand.

De Pilea houdt wel van licht, maar niet te direct. Zet het plantje dus niet in de volle zon, maar wel op een plek waar het plantje veel licht krijgt. Wanneer jouw plantje tevreden is zie je dit meteen. Wanneer de blaadjes geel worden en beginnen te hangen, dan zou ik voor een ander plekje kijken.

Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is voor de plant. Mochten de blaadjes gaan krullen, dan weet je dat de pot eigenlijk te klein is.  De plant kan best snel groeien, dus ik zou eerder voor een te grote dan voor een te kleine pot gaan. Hoe meer ruimte de plant heeft, hoe beter de plant kan groeien en hoe meer baby’s de plant zal krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de plant regelmatig om te potten, zodat de plant weer nieuwe voeding en nieuwe ruimte krijgt.

Baby’s

Iets dat ik pas sinds kort weet (lees: ik ben nog groen) is dat de Pilea baby’s krijgt die je kunt stekken en een apart potje kunt zetten. Op die manier heb je kleine Pilea’s die gaan groeien, die ook weer kleine Pilea’s krijgen die gaan groeien en die krijgen dan ook weer kleine Pilea’s. En voor je het weet heb je dan een hele familie. Het plantje wordt ook wel het doorgeefplantje genoemd omdat je het zo leuk cadeau kunt geven. Er zijn twee verschillende baby’s: uitlopers en aparte plantjes.

De aparte plantjes zijn kleine plantjes die ergens anders in de pot naar boven groeien – vaak kort bij de moederplant. Deze kun je uitgraven tot aan de wortels, er voorzichtig uithalen en in een apart potje zetten. Wanneer je het aparte plantje afsnijd, probeer dan de wortel zo ongeveer 2 cm en intact te houden. Hoe beter de wortel, hoe beter het plantje kan gaan wortelen en groeien in zijn eigen potje.

Uitlopers zijn plantjes die aan de moederplant vastzitten en ergens anders naar boven komen. Deze kunnen losgesneden kunnen worden. Dit kan met een scherp (keuken)mesje.  Vaak hebben deze plantjes nog geen wortels. Voordat ze in een apart potje worden gepland, dienen ze eerst wortels te krijgen. Hiervoor kun je ze in een potje of glaasje met water zetten. Binnen enkele weken zullen er wortels zichtbaar zijn en kan ook dit plantje in een eigen potje worden gezet.

Verpotten

Wanneer het om verpotten gaat, wordt geadviseerd om speciale potgrond te gebruiken. Zelf heb ik dit niet gedaan en ik merk eigenlijk niets slechts. De plantjes groeien prima. Het verpotten op zich is niet lastig. Zelf heb ik een flinke laag potgrond in een leeg potje gedaan. Vervolgens maakte ik in de aarde een klein kuiltje met mijn duim, waar ik het kleine plantje in zette. Daarna heb ik het kuiltje dichtgemaakt en heb ik het plantje water gegeven.

Voordat ik deze Pilea ging stekken, had ik nog nooit iets vergelijkbaars gedaan. Ik vond het heel makkelijk en heb niet het idee dat er écht iets kan misgaan. Ik vond het ook echt heel leuk om te doen. Er staan nu een aantal mini-Pilea’s in de keuken. Het is gewoon super leuk om kleine plantjes te zien groeien en cadeau te geven.

Ik kocht mijn Pilea zo’n zes weken geleden en kwam tot de conclusie dat er toen al iets van zes (!!!) baby’s in de pot zaten. Ik ben er dus meteen mee aan de slag gegaan. Wanneer ik meer plantjes heb, ga ik er een aantal weggeven. Weer eens iets anders dan een bosje bloemen.

Wat vindt jij van de Pilea? xA

Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 6 oktober 2017 / 5:07 pm

    Mooi plantje is het!

  2. 6 oktober 2017 / 4:02 pm

    Wat een super leuke plant is het !