Dag lieve oma

Als blogger plan ik alles van te voren zorgvuldig in. Op die dag schrijf ik zus, op de andere dag maak ik zo. Zo was het mijn bedoeling om vandaag twee nail-arts voor Koninginnedag te maken. Die zaten al dagen in mijn hoofd en ik had alles al klaargezet. En ondanks dat ik niet de koningin van het nail-arten ben, verheugde ik me er heel erg op. Maar het leven draait niet om nail-arts maken. Het leven draait om de liefde. En vannacht is een van de liefste mensen uit mijn leven zomaar verdwenen. Zoals God – of wie dan ook – dat zomaar even kan doen.

Ze was dan ook al vier keer zo oud als ik. Misschien wel een mooie manier om te gaan, als je gewoon ‘s ochtends niet meer wakker wordt op je zesennegentigste. Toch neemt dat het gemis en verdrietige gevoel niet weg. Want vanaf nu zal ik mijn lieve omaatje altijd moeten missen. In mijn hoofd had ik altijd een soort van ideaalbeeld van hoe mijn grote dag er zou moeten uitzien. Alle mensen waarvan ik dacht (lees: eigenlijk meer hoopte) dat ze er wel bij zouden zijn en dan met name ook mijn twee oma’s. Want het moet voor een oma toch prachtig zijn als je je kleindochter ziet trouwen? Mijn oma’s zullen mij niet zien trouwen. Één oma omdat ze er nu niet meer is en de andere oma omdat ze het gewoon niet bewust zal meemaken. En dat doet pijn. Vooral omdat ik hoopte dat ik op mijn 25ste toch iets meer zou hebben dan wat ik nu heb. Of eigenlijk wat ik dus niet heb.

Het was geen grote shock dat oma zachtjes ingeslapen is. Het zat er al een tijdje aan te komen. Het is alleen niet leuk om te weten dat ze zoveel pijn heeft gehad. Niemand verdient het om pijn te hebben. Verder is het gewoon gegaan zoals het zou moeten gaan: iemand die na een mooi leven op haar zesennegentigste rustig inslaapt in bed. Terwijl wij nog allemaal afscheid hebben kunnen nemen. Er zijn er zoveel die het met minder moeten doen. Toch had ik mijn omaatje nog wel eventjes bij me willen hebben, ze had me nog zoveel kunnen leren.

Stiekem weet ik dat ze nu hierboven ergens zit, drinkend aan een glaasje bier. Iemand die een liedje voor haar speelt op de accordeon. Dat iedereen daar net zo gek op haar wordt, dan dat iedereen hier op haar was. En dat ze op ons neerkijkt en vol nieuwsgierigheid kijkt naar de wereld van nu. Want ze was zo ontzettend bij de tijd. Altijd willen weten wat er zich nu allemaal afspeelt op de wereld die zoveel anders is dan haar wereld die zij kent van ‘vroeger’. Ik hoop dat ze in het hiernamaals een grote televisie voor haar hebben neergezet, zodat ze onbeschaamd Jerry Springer kan kijken. Net zoals ze dat hier zo graag deed

Ik heb er een beschermengeltje bij, ergens hier niet zo heel ver vandaan.

Photo by zelle duda on Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

31 Reacties

 1. 10 mei 2013 / 19:48

  Prachtig geschreven. Gecondoleerd en heel veel sterkte!

 2. 4 mei 2013 / 13:56

  Wat een naar bericht zeg om te lezen :( ik ben laat met reageren maar wil je alsnog heel veel sterkte wensen. Dit kun je nog wel even gebruiken denk ik xx

 3. 3 mei 2013 / 17:00

  Heel mooi geschreven, respect. Gecondoleerd daarbij én heel veel sterkte met het missen van je lieve oma! <3

 4. 1 mei 2013 / 20:58

  Wat mooi geschreven! Gecondoleerd meid en heel veel sterkte met het verlies van je oma.

 5. 29 april 2013 / 15:31

  Wauw wat heb je dat mooi omschreven! Gecondoleerd inderdaad en veel sterkte ♥

 6. 29 april 2013 / 13:07

  Heel mooi geschreven, gecondeleerd en sterkte voor jou en je famillie!

 7. Nicky
  29 april 2013 / 11:51

  Gecondoleerd en heel veel sterkte! <3

 8. 29 april 2013 / 11:32

  Gecondoleerd meid! Heel veel sterkte voor jou en je familie. Je hebt dit erg mooi geschreven. Ik hoop dat ze naast Jerry ook wifi hebben, want als je oma dit stukje leest zal ze vast glimlachen van oor tot oor!

 9. Yvette
  29 april 2013 / 10:47

  Prachtig geschreven. Gecondoleerd en heel veel sterkte. Toch is het goed dat je beseft dat het leven zo kostbaar is, en wat heeft jou lieve oma een geluk gehad dat ze zo oud mocht worden, dat is helaas niet voor iedereen weggelegd… Natuurlijk maakt dat het verdriet niet minder, het blijft vreselijk. Soms is er zo veel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen. Nogmaals sterkte.

 10. 29 april 2013 / 09:02

  Gecondoleerd, en heel veel sterkte met het verlies van je lieve oma.

 11. Velaija
  29 april 2013 / 08:42

  Prachtig geschreven <3 heel veel sterkte voor jou en je naasten Alyssa!

 12. 28 april 2013 / 23:13

  Ah lieverd toch, gecondoleerd. Ik weet hoe ‘t is om zo opeens je oma te verliezen. Heel veel sterkte <3

 13. 28 april 2013 / 22:25

  Wat heb je dat onwijs mooi geschreven, je Oma zal trots op je zijn! (Al is ze dat vast sowieso al!!)

  Heel veel sterkte met dit verlies Alyssa…

 14. 28 april 2013 / 22:25

  Wat een prachtig stukje zeg! Veel sterkte en natuurlijk gecondoleerd.. She will be proud! xxx

 15. Rachelle
  28 april 2013 / 21:38

  Gecondoleerd lieve Alyssa.
  Onthoud goed ; achter iets traan van verdriet, schuilt een glimlach van herinnering.

  Denk goed aan jezelf en neem de tijd die je nodig hebt!

  Dikke knuffel

 16. 28 april 2013 / 21:35

  Wauw, mooi geschreven.
  Gocondoleerd en heel veel sterkste de komende tijd!

 17. 28 april 2013 / 21:29

  Mooi geschreven. Gecondoleerd en veel sterkte!

 18. 28 april 2013 / 21:21

  Wat mooi geschreven, ik snap dat je het er heel moeilijk mee kan hebben:( Maar als ik het zo lees, heb je ook veel leuke dingetjes met je oma meegemaakt, zo lief dat je over haar schrijft! x

 19. 28 april 2013 / 21:15

  Ik zei het al op Twitter, maar nogmaals gecondoleerd en heel veel sterkte! Mooi stukje heb je geschreven.

 20. Fenna
  28 april 2013 / 21:12

  Gecondoleerd en heel veel sterkte meid.
  Mooi geschreven :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?