Toen ik je zag

‘Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.’

Al een tijdje was ik nieuwsgierig naar het boek over Antonie Kamerling – Toen ik je zag. Geschreven door zijn levenspartner Isa Hoes. Toen ik vorige week een aantal dagen vrij had, besloot ik om het e-book aan te schaffen en het te gaan lezen. Ik las het boek binnen twee dagen uit en vond het heel indrukwekkend om te lezen. Vandaar deze recensie op mijn blog.

Toen een aantal jaar geleden bekend werd gemaakt dat Antonie Kamerling zelfmoord pleegde, was Nederland toch wel een beetje in shock. Niemand wist eigenlijk wat er werkelijk in zijn hoofd omging, behalve dan de mensen die kortbij hem stonden. Het kwam eigenlijk voor ons (lees: de mensen in Nederland) heel onverwacht. Ook ik was er wel even van onder de indruk, omdat ik het altijd onwijs verdrietig vind als mensen een eind aan hun leven maken. Misschien was ik daarom wel nieuwsgierig naar dit boek.

In het boek beschrijft Isa het leven van haar en Antonie, van het begin tot het einde. Van hun eerste ontmoeting bij GTST tot het laatste moment van contact. Dit doet Isa heel uitgebreid en met veel details. Tussendoor komen er stukjes voor uit Antonie’s en haar eigen dagboeken. Op sommige momenten reageert Isa in het ‘nu’ op een beschreven gebeurtenis van jaren geleden. Deze stukjes staan schuin gedrukt. Ondanks dat het erg veel indrukwekkende informatie is, leest het boek toch goed weg.

Stiekem was ik een beetje bang dat ik een naar gevoel zou krijgen van het boek, het gaat tenslotte over iemand met een depressie. Eigenlijk was dat helemaal niet het geval. Isa schrijft in het boek ook over veel mooie momenten die prettig en leuk zijn om te lezen. Daarnaast worden natuurlijk ook de ‘struggles’ beschreven. De mooie momenten nemen toch wel de overhand op de minder leuke dingen, maar dat is hoe ik het zie.

Ik vind het vooral heel naar dat je aan hem helemaal niet kon zien of merken dat er in zijn hoofd zo’n nare gedachten zaten. Hij kwam op mij over als iemand die toch wel zeker van zijn zaak was. En terecht, want hij had veel talenten. Het blijft eeuwig zonde dat mensen zulke beslissingen nemen, al kan ik begrijpen dat het leven bij sommige mensen gewoon echt te zwaar valt. Hoe triest het ook is. Het boek is in ieder geval de moeite waard om te lezen. Het is een bijzonder verhaal, waarin Isa uitgebreid vertelt over hun leven. Van het begin tot het einde. 

Daarnaast denk ik dat hel heel waardevol is om dit soort verhalen bespreekbaar te maken. Om uit te spreken wat een depressie is en wat de gevolgen kunnen zijn. Er zijn veel mensen met mentale problemen en dit kan voor velen een steun zijn. Of misschien wel het duwtje in de rug om hulp te zoeken.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Share:

10 Reacties

 1. 25 januari 2014 / 17:18

  Ik ben echt heel erg benieuwd naar dit boek! Heb er inmiddels al veel goeds over gehoord en wil het snel gaan lezen.

 2. 23 januari 2014 / 21:27

  vond het ook een erg indrukwekkend boek en zat regelmatig met een brok in mijn keel en kippenvel op mijn armen te lezen.

 3. 23 januari 2014 / 12:21

  Deze zou ik nog heel graag willen lezen!

 4. 23 januari 2014 / 11:06

  lijkt me een goed boek!

 5. 23 januari 2014 / 09:25

  Het lijkt me echt een heel indrukwekkend boek. Ik wil het zeker binnenkort een keer gaan lezen.

 6. 22 januari 2014 / 16:17

  Deze staat zeker nog op mijn lijstje om te lezen. Lijkt me een heel indrukwekkend boek.

 7. 22 januari 2014 / 14:53

  Ik heb het boek ook gelezen en vond het een prachtig boek! Het leest inderdaad lekker weg ondanks dat er veel in beschreven wordt. Het is niet echt een vrolijk onderwerp maar wel goed om te lezen

 8. 22 januari 2014 / 10:34

  Mooie foto! Ik wil dit boek ook wel lezen.

 9. 22 januari 2014 / 10:25

  Ik heb dit boek gelezen met telkens een laag kippenvel over mijn lichaam. Prachtig!

 10. 22 januari 2014 / 10:21

  eeuwig zonde vind ik het :( het boek lijkt me indrukwekkend om te lezen!


Zoek je iets?