DIY | happy sand

gekleurd zand

Gekleurd zand – vroeger kwam ik het wel eens op vakantie tegen. Het is dan ook misschien een beetje ouderwets, maar daardoor niet minder leuk. Wanneer je er een aantal (verschillende) flesjes mee vult, kan het er heel vrolijk uitzien. Met het oog op de zomer, ging ik nadenken over zomer-gerelateerde DIY’s. Dat is dan ook eigenlijk de aanleiding van deze DIY :-). In deze post leg ik uit hoe je heel makkelijk gekleurd zand kunt maken. Of zoals ik het noem: happy sand!

Ik ken mensen die van iedere vakantie een potje met zand meenemen als aandenken. Leuk om te bewaren voor later of om ermee te decoreren in huis. In combinatie met schelpen, zeesterren en parels kun je er iets leuks van maken. Wanneer je het extra leuk wilt maken, zou je het zand een kleurtje kunnen geven. Niet moeilijk en zeker ook geschikt om met kids te knutselen.

gekleurd zand

Welke materialen heb je nodig om gekleurd zand te maken?

 • het zand – Ik gebruikte simpel keukenzout bij gebrek aan echt zand. Je zou natuurlijk ook gewoon echt zand kunnen gebruiken :-)
 • glazen flesjes
 • stoepkrijt
 • velletjes papier als ondergrond – Geen krant, deze geeft af en dan krijg je zwart zand i.p.v. gekleurd.
 • bakjes om het zand in te sorteren
 • eventueel trechter

Glazen flesjes kun je op veel plekken krijgen, ik kom ze tegenwoordig overal wel tegen in alle soorten en maten. Wanneer je geen glazen flesjes hebt, zou je ook glazen potjes of flesjes uit de keuken kunnen hergebruiken. Het keukenzout kocht ik gewoon bij de supermarkt, het goedkoopste zout kost 29 cent per kilo. Het stoepkrijt komt van Kruidvat, momenteel kost een grote bak maar 50 cent.

Toevallig kochten we bij IKEA laatst zes gekleurde bakjes – precies in de kleuren van het stoepkrijt :-). Het kan wel een beetje een rommeltje worden, dus het is aan te raden om tafelkleed of placemat te gebruiken.

DIY Happy Sand

1.) Leg een velletje papier neer en strooi hier een hoeveelheid zout op. Niet teveel, gewoon een klein beetje om te beginnen.

2.) Neem de eerste kleur stoepkrijt (in mijn geval paars) en leg deze plat neer. Vervolgens ga je rollende en ronddraaiende bewegingen maken over het zout – op deze manier kleur je het zout. Daarbij komen er kleine stukjes stoepkrijt los, en deze mengen zich met het zout. Dit samen zorgt ervoor dat het zout heel snel paars begint te kleuren. Ga hiermee net zolang door, totdat het zout de gewenste kleur heeft.

3.) Strooi vervolgens nog een hoopje zout erbij en doe precies hetzelfde. Het zal nu sneller gaan, omdat de rest van het zout al de gewenste kleur heeft gekregen. Wanneer het een te grote hoop wordt, kun je het voorzichtig in het bakje doen en weer opnieuw beginnen.

4.) Herhaal deze stappen net zolang – met iedere kleur stoepkrijt – totdat je genoeg gekleurd zout hebt verzameld om jouw flesjes mee te vullen. Ik had veel te veel gemaakt, dus ik kon ook heel wat flesjes vullen.

5.) Voor het vullen kun je het beste een trechter gebruiken. Deze steek je in de hals van het flesje en vervolgens strooi je laag voor laag het gekleurd zout in de flesjes. Rammel niet teveel met de flesjes, anders gaan de kleuren door elkaar en dat ziet er niet mooi uit. Het is de bedoeling dat er laagjes ontstaan, kleur voor kleur. Wanneer je – net zoals ik – geen rechter bij de hand hebt, kun je van papier heel makkelijk een soort trechter maken. Dit werkt net zo goed.

Ik heb de flesjes op een groot dienblad gezet met wat schelpen en zeesterren erbij, voor een zomerse look. Zie hieronder het resultaat.

gekleurd zand gekleurd zand gekleurd zand gekleurd zand gekleurd zand

De volgorde van kleur, kun je helemaal zelf beslissen.In regenboog-volgorde, alles door elkaar of juist alleen bepaalde kleuren bij elkaar. Je kunt er alle kanten mee op. Het ziet er allemaal wel leuk uit :-). Ik ben blij met mijn happy sand! Oké, het is eigenlijk geen zand, maar het ziet er wel zo uit. Eventueel ook leuk om cadeau te geven, al raad ik dan wel aan om een flesje te gebruiken met een afsluitbare dop. Het resultaat is precies zoals ik had gedacht dat het zou worden.

Ik hoop dat jullie deze DIY leuk vonden :-)! Mochten jullie deze of een andere DIY (na)maken, vergeet dan niet om een foto van jouw creatie aan mij te laten zien via Twitter of Instagram. Vind ik heel leuk!

Enjoy your DIY :-)

 

Volg:
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Find me on: Facebook

19 Reacties

 1. Afke
  2 februari 2017 / 15:37

  Ik heb een vraagje over deze DIY. Hij ziet er superleuk uit. Vanaf welke leeftijd zouden kinderen dit ongeveer kunnen doen denk je? Ik hoop dat je me kan helpen! Alvast bedankt.

 2. 17 augustus 2014 / 14:19

  Wat een leuke diy! Wij hadden vroeger in de badkamer een flesje staan met gekleurd zand. Deze diy ga ik onthouden!

 3. 12 augustus 2014 / 15:18

  onwijs leuk doet mij een beetje denken aan vroeger op de basisschool toen maakte ik ook zo iets voor moederdag dacht ik!

 4. 10 augustus 2014 / 22:00

  Wat geweldig leuk dit!! Ik zat me al te bedenken waar je zulke kleuren zand kan kopen, maar het is gewoon stoepkrijt, zo tof!

 5. 7 augustus 2014 / 22:39

  Wat een gaaf idee. Ik vind het er super leuk uitzien.

 6. 5 augustus 2014 / 08:20

  Wat leuk! Dit deed ik vroeger altijd op school! Haha, jeugdsentiment!

 7. 4 augustus 2014 / 23:00

  Leuk! Ik deed dit vroeger op school ook! Ik ga het weer is proberen, zo leuk resultaat! xoxo

 8. 4 augustus 2014 / 14:40

  Wauw, dit is echt onwijs leuk en helemaal niet ouderwets!!

 9. 4 augustus 2014 / 13:38

  Geweldig! Wat ziet dat er super uit zeg. Heel tof gedaan!

 10. 4 augustus 2014 / 12:51

  vet leuke DIY. En ook nog eens super cheap. Zo hoort het :D :P

 11. 4 augustus 2014 / 10:45

  cute effect :D

 12. 4 augustus 2014 / 10:43

  Ziet er echt mooi en vrolijk uit!

 13. 4 augustus 2014 / 10:35

  Oh dit vond ik vroeger zo gaaf !! Nu nog steeds hoor dit is echt super leuk

 14. 4 augustus 2014 / 10:04

  Superleuk! Ik word hier helemaal blij van, het is zo vrolijk!

 15. 4 augustus 2014 / 09:24

  Wauwie wat een vrolijkheid, echt iets voor mij hihi!

 16. 4 augustus 2014 / 09:15

  Wauw, wat ziet het er leuk en gezellig uit! En wat handig om stoepkrijt te gebruiken :) X

 17. 4 augustus 2014 / 08:53

  Wat schattig! Het staat echt zo leuk zo samen op een schaal!
  Liefs, Tessa

 18. 4 augustus 2014 / 08:31

  Wat ziet dit zand er happy uit zeg!! Wauw, echt happy sand! <3

 19. 4 augustus 2014 / 07:53

  Super leuk! Ik heb ook nog een mooie fles staan en die wil ik meenemen naar het strand en ‘m vullen met standzand! <3