Dag liefste opa

Er zijn mensen in je leven waarvan je hoopt dat ze voor altijd bij je blijven. Tegen beter weten in. Opa was er altijd en het voelde alsof hij altijd zou blijven. Mijn meest favoriete persoon op deze wereld is niet meer. Zo’n grote vriend voor iedereen. Het besef begint nu pas te komen en het voelt zo intens verdrietig. Het duurde even, omdat ik nog steeds niet kan geloven dat mijn lieve opa er niet meer is. Dat ik nooit meer met hem kan kletsen over vroeger en dat ik nooit meer met hem kan lachen.

Vanaf vrijdagavond ben ik heel veel bij hem geweest. Zondagochtend werd duidelijk dat hij niet meer wakker zou worden. Vanaf dat moment is alles heel snel gegaan. Opa lag te slapen en werd zo nu en dan eventjes wakker. Ik heb gisteren de hele dag zijn hand vastgehouden en ik weet zeker dat hij wist dat ik er was. Dat we er allemaal waren. Zijn grootste bezit, zijn kinderen en kleinkinderen. Hij hield zo onvoorwaardelijk veel van ons. Ik ken niemand die zoveel liefde in zich had.

Maar het was ook een boef. Ik kan niet één boek, maar een hele boekenreeks schrijven over alles wat opa heeft uitgespookt. En iedere gelegenheid kwamen al die verhalen weer boven. Het bleef hilarisch – om te huilen van het lachen – zelfs na de tiende keer. Ook gisteren hebben we met zijn allen zitten lachen en huilen om opa zijn fratsen. Mijn opa heeft genoten van het leven. En dat is zo mooi om te weten en om naar terug te kijken. Ik hoop dat ik op mijn tachtigste ook zoveel mooie en hilarische verhalen kan vertellen.

Lieve opa, er is zoveel waar ik je voor wil bedanken. De vele zakdoeken die je me gaf toen ik het zo moeilijk had. Mijn groene ogen – die heb ik van jou. De fijne gesprekken. De briefjes van tien, stiekem onder de tafel zodat niemand het zag. De bemoedigende woorden. De vele mooie herinneringen. Het vele lachen, want lachen kon met jou altijd. Mijn fratsen, want ik kan er ook wat van.  Mijn goede genen – zodat ik niet na één glas wijn al loop te zingen. Mijn party-skills en het ‘we gaan nog niet naar huis, nog lang niet, nog lang niet…‘-gevoel. De vele Fruitella’s en Wiebertjes. De vele logeerpartijtjes bij jou en oma. En de onvoorwaardelijke liefde die ik altijd van jou kreeg. Waardoor ik wist dat er tenminste één iemand was die onvoorwaardelijk veel van mij hield. Mijn maatje. Vier handen op één buik. Zoveel moois van jou dat ik terugzie in mijzelf en waar ik trots op ben.

Je had zoveel levenslust. Je wilde nog zo graag bij ons zijn. Wij waren jouw trots. Je deed alles voor ons en hebt altijd gezorgd dat ons allemaal niets tekort kwam. Ik had me geen betere opa kunnen wensen. Ik zou alleen zo graag willen dat je nog even kon blijven… En dat we nog een keertje samen konden kletsen over van alles en nog wat. Gisteren heb ik een uur met je zitten praten over van alles en nog wat. Je zei niets terug, maar je keek me aan en ik weet dat je alles hoorde wat ik zei. Met de mensen waarvan je houdt, heb je altijd te weinig tijd. Ik had nog uren met je kunnen kletsen. Dikke tranen toen ik gisteren het ziekenhuis verliet, maar ik heb zo fijn afscheid van jou kunnen nemen.

Ik hoop dat er ergens – misschien niet eens zo heel ver hier vandaan – een mooie plekje voor je is. Waar je ons goed kunt zien en nog steeds trots kunt zijn op alles wat wij doen. Jij wordt de mooiste ster aan de hemel, zou je af en toe nog eens naar me willen knipogen? Ik ga je zo vreselijk erg missen lieve opa, zo’n groot onderdeel van mijn leven. Ik ga zometeen heel hard live is life zingen – zing maar met me mee, waar je ook bent.

‘Live today and not tomorrow, tomorrow can be too late. Live is life.’

– Opa 

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

32 Reacties

 1. 5 februari 2015 / 14:13

  Een beetje laat maar daarom zeker niet minder gemeend…heel veel sterkte met het verlies van je opa! Ik hoop dat het een beetje gaat met je! Dikke, warme, virtuele knuffel!

 2. 28 januari 2015 / 17:53

  Heel mooi geschreven, heel veel sterkte in de komende tijd!

 3. 28 januari 2015 / 16:13

  Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Houd vast aan al die mooie herinneringen!

 4. 28 januari 2015 / 02:09

  Ik wens je veel steun en warme herinneringen toe ! Mooie ode aan je opa is dit !

 5. 27 januari 2015 / 22:27

  Heel veel sterkte, gecondoleerd met je opa. Wat heb je dit prachtig geschreven.

 6. 27 januari 2015 / 20:19

  Mooi verhaal heb je geschreven, heel veel sterkte voor jou en je familie *knuffel*

 7. Jessie
  27 januari 2015 / 18:44

  Oeps zit te kriete………………. zoe ontzettend sjoen!

 8. 26 januari 2015 / 18:42

  Heel erg mooi geschreven. Ontroerend. De tranen lopen over mijn wangen, want wát is het herkenbaar. Het is 3 jaar geleden dat mijn opa overleed, maar het voelt als gisteren. Heel veel sterkte & warmte toegewenst in deze tijd!

 9. 26 januari 2015 / 17:16

  Mooi geschreven. Gecondoleerd en heel veel sterkte voor nu en de komende tijd.

 10. 26 januari 2015 / 15:01

  Ohh, jeetje.. Tranen in m’n ogen. ): Gecondoleerd, en heel veel sterkte met het verlies. Ik heb ook zo’n lieve oma en hoewel ze nog bij ons is, moet ik er niet aan denken haar ooit te moeten missen.. Fijn om te weten dat je opa zo genoten heeft van het leven, en dat je zo mooi afscheid hebt kunnen nemen. :) Dikke knuffel!

 11. 26 januari 2015 / 13:31

  Mooi geschreven! Heel veel sterkte toegewenst voor jou en je familie.

 12. Malou
  26 januari 2015 / 13:17

  Heel veel sterkte! <3

 13. 26 januari 2015 / 13:07

  Oh brok in mijn keel, zo mooi geschreven dit! Gecondoleerd voor jou en je famillie en natuurlijk heel veel sterkte gewenst de komende tijd.

 14. Lore
  26 januari 2015 / 12:48

  Heel veel sterkte toegewenst!

 15. 26 januari 2015 / 12:29

  Ahjeetje, wat is dit toch ontzettend naar..
  Ik wens jouw en je familie heel veel sterkte toe met dit grote verlies.
  Gelukkig heb je nog mooie herinneringen en deze ontzettend mooie post.
  Ik weet zeker dat je opa van boven mee kijkt en ontzettend trots op je is.
  ♡♡♡

 16. 26 januari 2015 / 12:29

  Meid gecondoleerd met je opa <3 Wat heb je het mooi omschreven. Heel erg veel sterkte toegewenst <3 Dikke knuffel.

 17. 26 januari 2015 / 12:13

  Jeetje wat heb je dit ontzettend mooi geschreven zeg. Volgens mij had je een fantastische opa, zo komt het echt over. Gecondoleerd en heel veel sterkte de komende tijd!

 18. Rachelle
  26 januari 2015 / 12:10

  wat heb je dit op een prachtige manier verwoord, toen ik klaar was met lezen merkte ik pas dat er een traan over m’n wang liep. Je opa is trots op jou als kleindochter, waar die nu dan ook is! Heel veel sterkte met dit vreselijke verlies, laat achter iedere traan van verdriet een glimlach van herinneringen zitten! <3

 19. Pauline
  26 januari 2015 / 11:56

  Wat een mooi stukje zeg. Heel veel sterkte meis. Door jullie herinneringen en mooie verhalen zal hij in jullie hart altijd blijven leven.

 20. 26 januari 2015 / 11:46

  Oh meid, wat afschuwelijk zeg.. Gecondoleerd en heel veel sterkte voor jou en je familie. Je hebt het heel mooi geschreven, echt knap. Ik heb een brok in m’n keel ervan, maar kreeg ook hier en daar een glimlach bij de stukken over jullie mooie herinneringen samen. Ik weet zeker dat je opa van oor tot oor zal glunderen als hij dit leest.

 21. 26 januari 2015 / 11:37

  Heel veel sterkte in deze moeilijke periode maar hou je opa levendig door zijn fratsen en verhalen nog dikwijls te vertellen!Knuffeltje Carla

 22. 26 januari 2015 / 11:33

  Wat prachtig geschreven.. slik.. hij klonk als een geweldige man en opa. Moge hij maar voor altijd verder leven in je hart <3 Dikke knuffel van mij en sterkte mop

 23. Simone
  26 januari 2015 / 11:21

  Prachtige lap tekst sjat, dit kan maar één zo goed verwoorden en dat ben jij. Opa zal trots zijn! Sterkte lieve sjat <3 XxX

 24. 26 januari 2015 / 11:16

  Wat heb je een prachtig en ontzettend ontroerend stuk over je opa geschreven! Zo te lezen was het een geweldig man en heb je mooie en dierbare herinneringen aan hem. Die moet je koesteren! Nogmaals heel veel sterkte en een dikke virtuele knuffel! X

 25. 26 januari 2015 / 11:12

  Oh meisje, wat erg om te lezen dat je opa gestorven is. Ik had echt gehoopt dat het niet zo zou moeten zijn. Ik weet zeker dat hij heel trots zou zijn op de mooie tekst die je hier voor hem hebt geschreven. Héél veel sterkte! xxx

 26. 26 januari 2015 / 11:09

  Ohhh :( De tranen lopen hier over mijn wangen, ik herken zoveel van mijn opa en ik in dit verhaal, ik herken de gevoelens die ik had toen mijn grote held en voorbeeld overleed. Ik wil zeggen dat ze nu samen een feestje aan het vieren zijn daarboven! Heel erg veel sterkte meis! <3

 27. 26 januari 2015 / 11:07

  Wow, prachtig geschreven. Gecondoleerd en heel veel sterkte! Wat fijn dat je zoveel mooie herinneringen hebt om je aan vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?