Wanneer je de flow even kwijt bent.

Wanneer je de flow even kwijt bent

Zo nu en dan raak ik een beetje in de war wat betreft mijn blog. Dan weet ik even niet meer zo goed waar ik nou over moet schrijven, of mijn lezers het wel allemaal leuk vinden en waarom er soms zo weinig groei zichtbaar is. Allemaal vragen waar je over kunt blijven nadenken en brainstormen, maar het is niet echt bevorderlijk voor je inspiratie. In deze blogpost geef ik een aantal tips voor wanneer je de flow even kwijt bent.

Wanneer je de flow even kwijt bent

Vaak is het daarna nog veel moeilijker om leuke onderwerpen te verzinnen en om iets gedaan te krijgen. Er zijn inmiddels zoveel blogs dat het vaak lastig is om origineel te zijn. Daarnaast zijn er de grote blogs die soms voor precies hetzelfde zoveel meer credits krijgen dan kleinere blogs. We werken er allemaal even hard voor, maar ik kan er niets aan doen dat ik me soms afvraag waar die X-factor dan zit. Hoe komt het dat de ene blog gigantisch groeit in korte tijd? Terwijl andere blogs er alles aan proberen te doen zonder resultaat.

Ik heb er vaak over nagedacht en soms zorgen die gedachten ervoor dat ik er gewoon niet meer zoveel zin in heb. Dan heb ik de behoefte om gewoon alles offline te gooien en een andere hobby te zoeken. Maar hey, dat gaat te ver. Wat het is toch echt mijn grootste hobby en ik wil helemaal niet stoppen met mijn blog.

Zou jij het zelf leuk vinden om te lezen?

Ik betrap me er af en toe op dat ik artikelen schrijf waar ik eigenlijk niet helemaal achter sta. Artikelen die tijdens het schrijven echt een heel goed idee leken te zijn en wanneer ik het na plaatsing terug ga lezen denk ik: fuck. Vaak heeft dit met samenwerkingen te maken. Samenwerkingen die ik aan ga omdat het zo leuk lijkt en achteraf gezien past het dan voor geen meter bij mijn blog of mij. Daarom probeer ik altijd de vraag te stellen: zou ik het zelf leuk vinden om te lezen? Dat helpt wel een beetje.

Voegt het iets toe?

Natuurlijk moet iedereen lekker schrijven waar die zelf over wilt schrijven. Toch kom ik soms artikelen tegen waar ik van denk: WHY? Toen de Glossybox er nog was, was er iedere maand één dag waarop heel Bloglovin’ vol stond met precies dezelfde posts: de inhoud van de nieuwe Glossybox. Of nu de herfst weer begint: duizend posts over ‘waarom iemand weer zin heeft in de herfst’. Zelf probeer ik hier echt op te letten, al is het soms wel moeilijk. Wanneer iedereen over hetzelfde schrijft, voegt dit natuurlijk niets toe. En dat terwijl waarde geven aan je content juist zo belangrijk is.

Schrijf vanuit je hart.

Iets waar ik de afgelopen dagen veel over na heb zitten denken. Jezelf laten zien en vanuit je hart dingen doen. Daar hoort ook het schrijven van blogposts bij op jouw eigen manier en vanuit je hart. Niet alsof je iemand anders bent. Eigenlijk geldt dit niet alleen voor je blog, maar voor alles wat je in het leven doet. Wees jezelf en doe het vanuit je hart. Het is raar, maar mensen voelen dit echt wel aan en zullen wat je schrijft en maakt meer gaan waarderen.

Verzin iets nieuws.

In de grote internetzee, vol met kleine (lees: en grote) blogvisjes is het soms heel moeilijk om op te vallen. Met dingen die al bestaan zul je dan ook nooit gigantisch gaan opvallen. Met dingen die nog helemaal nieuw zijn zul je jezelf onderscheiden en daardoor ook meer opvallen. Ik weet dat het vaak moeilijk is om nieuwe dingen te verzinnen. Toch weet ik zeker dat er nog genoeg ‘nieuwe’ dingen zijn waarmee we ons allemaal kunnen onderscheiden. Al is het door ander soort foto’s t maken of door net ietsje anders te reviewen dan andere bloggers. Denk er maar eens over na.

Niet forceren.

Wanneer je de flow echt even kwijt bent, ga dan vooral niet jezelf dwingen om artikelen te schrijven. Dat lukt dan namelijk toch niet en het zorgt er alleen maar voor dat je nog meer uit de flow raakt. Het is niet verkeerd om af en toe een stapje terug te doen. Schrijf gewoon wanneer je er zin in hebt en je zult zien dat het schrijven dan veel beter gaat.

Jij hebt de X-Factor.

Dat klinkt een beetje overdreven, maar ik geloof oprecht dat iedereen een X-Factor heeft. Je moet wel in jezelf geloven natuurlijk en vinden wat jou juist zo bijzonder maakt. Dat is het begin: geloven dat je een X-Factor hebt. Dan komen alle leuke en originele ideeën vanzelf in je op.

Ik denk dat iedere blogger zich wel eens even afvraagt hoe of wat en of het eigenlijk wel zoveel zin heeft. Vaak is bloggen ook veel geduld hebben. Wachten op leuke nieuwe volgers, lieve reacties. Dat klinkt gek, maar uiteindelijk vinden we het allemaal leuk om te zien wanneer onze blog groeit en wanneer we positieve feedback van onze lezers krijgen.

Photo by Eileen Pan on Unsplash

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

17 Reacties

 1. 4 oktober 2015 / 12:51

  Wat een goede tips! Ik heb er (gelukkig?) nog geen ‘last’ van gehad…ik haal uit de kleinste dingen mijn inspiratie en zo behoud ik de flow. Thnx voor de tips, ik heb er zo niet nog eentje voor je… Go for it! :)

 2. 1 oktober 2015 / 18:58

  Dit kwam precies op het goeie moment: ik heb hier vaak last van als mijn prioriteiten een tijdje elders hebben gelegen dan bij mijn blog, dan ben ik er even helemaal uit en moet ik echt even de tijd nemen om weer in die flow te komen. Vaak helpt het om gewoon aan de slag te gaan, maar dit zijn inderdaad ook hele fijne tips! Vooral het schrijven over datgene waar je achter staat is zó belangrijk, hoe dan ook.

 3. 30 september 2015 / 23:17

  Goeie tips en zo herkenbaar! Mijn blog heeft echt een jaar stil gestaan en dat is toch wel echt frustrerend. Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook te druk was er echt werk van te maken, maar dan kan ik me er echt kwaad om maken dat het anderen aan lijkt te waaien ;). Maar uiteindelijk wordt bloggen alleen maar leuker als je doet waar je achter staat, dan ga je er vanzelf meer tijd aan besteden en groei je vanzelf verder. Ik vind overigens dat jij dat heel goed doet hoor Alyssa! Ik lees bij jou volgens mij nooit iets waarvan ik denk ‘moest dat nou?’

 4. 30 september 2015 / 21:23

  Leuk dat je hier over schrijft. Dit is toch wel een beetje een verwegen onderwerpen op blogs.

 5. 30 september 2015 / 21:18

  Ik snap het helemaal, uren zelfs dagen stoppen wij ons hart en ziel in onze blog. Dan voelt het soms frustrerend om dit niet terug te zien in de groei. Maar toch is het inderdaad te leuk en speciaal om het zomaar op te geven. Soms moet je er gewoon even overheen zetten denk ik. Frustratie hoort denk ik bij het vak :).

  Gelukkig proberen wij alleen maar leuke dingen te posten (wat wij iig leuk vinden) en hebben we al ooit iets wat wij wekelijks postte gestopt omdat het toch niet helemaal goed voelde. Maar sla deze post sowieso even op!

 6. 30 september 2015 / 18:25

  Wat een fijn artikel! Ook ik blog al jaren en ik blog niet omdat ik heel groot wil worden, maar gewoon omdat ik het leuk vind. Soms kan het best frustrerend zijn dat je zoveel werkt voor een artikel hebt gedaan en er maar weinig respons op komt. De artikelen worden wel gelezen, maar de reacties blijven soms uit. Dan zie ik op grote blogs een artikel met weinig woorden en 100 reacties van ‘wat een leuk artikel’ en dan denk ik huh hoe dan?

  Bedankt voor je fijne tips voor als ik flow even kwijt ben!

 7. Christel
  30 september 2015 / 14:52

  Ondanks je ( nog ) niet een van de grootste bent, lees ik je blog altijd met heel veel plezier ? Jij bent altijd heel creatief en weet altijd alles heel leuk te schrijven.. Dus ik zeg: gewoon lekker doorgaan?

 8. 30 september 2015 / 14:28

  Je hebt wel gelijk ja! Ik heb soms een dipje en forceren werkt niet. Juist rust nemen of wat anders doen helpt bij mij beter. Waarom er zoveel verschil zit in grote en kleine bloggers.. daar probeer ik maar niet meer teveel bij stil te staan. Waarschijnlijk kom je er toch nooit achter en ik wil me daardoor niet ‘uit het veld laten slaan’ want het zal mijn stemming niet ten goede komen. :)

 9. 30 september 2015 / 13:30

  Ik ben het met je eens, ik heb mijn blog al ruim 6 jaar net zoals jij en ik denk soms wel eens dat het niet groeit. Maar als ik denk kijk aan alles wat ik dankzij mijn blog heb mogen doen, mogen ontvangen en beleven dan denk ik ja ik heb zoveel plezier aan mijn blog. Jij moet er ook niet mee stoppen, gewoon doorgaan en ik begrijp je helemaal maar hee, zouden we Aron en Gaz ontmoet hebben zonder onze blogs hihi

 10. 30 september 2015 / 13:20

  Wat een goed en fijn stuk! Ik heb hier ook wel eens over nagedacht. Soms heb ik van die dagen dat ik denk ”waarom doe ik het eigenlijk allemaal” en juist op die dagen probeer ik door te zetten en wél wat te schrijven. Het gaat erom dat ik het leuk vind en door het steeds meer en vaker te doen ga je ook steeds makkelijker in die flow zitten. Ten minste, zo voelt het voor mij een beetje. Anyway, heel herkenbaar dus!

 11. 30 september 2015 / 13:19

  Wat een fijn artikel! Ik merk zelf ook dat ik er de laatste tijd niet zoveel zin meer in heb. Dit artikel helpt me wel met nieuwe keuzes maken :-) ps: leuke layout ook trouwens, ik heb ‘m zelf ook!

 12. 30 september 2015 / 13:14

  Groei is leuk, maar focusen op cijfers maakt het bloggen niet leuker. Aangezien bloggen mijn hobby is kijk ik zo min mogelijk naar cijfers, reacties zijn natuurlijk wel altijd leuk! Maar hoeveelheid is niet het belangrijkste. Plezier hebben heeft mijn prioriteit.

 13. 30 september 2015 / 13:01

  Ik denk dat het soms ook een beetje te maken heeft met SEO-skills. Ik kom wel eens op sites met minstens 2 updates per dag en heel weinig bezoekers. Die missen zoveel Google-bezoekers als ze hun SEO niet goed doen.

  Maar ik was de Flow ook al een beetje kwijt, heb hem gelukkig net weer gevonden :-)

 14. 30 september 2015 / 12:07

  Wat een eerlijk blogbericht! Ik vind het heel fijn om te lezen, want ook ik ben weleens de flow kwijt. Ik heb veel ‘gluurders’ en weinig/geen reacties onder mijn berichtjes en dat maakt me soms aan het twijfelen. Dank je voor de tips, ze geven weer flow! ;-)

 15. 30 september 2015 / 11:50

  Geen tips, wel heel veel herkenning! Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt af en toe :)

 16. 30 september 2015 / 11:19

  Wat een inspirerend artikel! Zal ik maar eventjes opslaan mocht ik ook eventjes de draad kwijt zijn. Heel goeie tips :)

 17. 30 september 2015 / 10:28

  Goede tips en ik ben het er ook helemaal mee eens! Ik herken me ook heel erg in het begin stukje dat je je soms af vraagt waarom sommige bloggers zo groot worden en sommige niet. Ik vraag me sowieso vaak af dat er ook hier en daar grote bloggers zijn met echt een kwaliteit van niks, terwijl er zoveel kleine bloggers zijn die zoveel kwaliteit hebben en die maar niet groot worden. Ik krijg daardoor ook ooit zo’n gevoel van: alles offline, doei! maar dat heeft natuurlijk geen zin, want uiteindelijk ga je toch wel weer bloggen haha! Ik ben ieder geval eens met alle tips, ik heb er niks aan toe te voegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?