Keuzes maken en je hart volgen

Er zijn allerlei dingen in het leven waar we keuzes in moeten maken. Blijven we het vertrouwde pad volgen, of slaan we een geheel nieuwe weg in. Negeren we onze angsten, of kiezen we voor veilig en vertrouwd. En of het nou om een grote of een kleine beslissing gaat – kiezen is heel lastig. Want een verkeerde keuze kan vervelende gevolgen hebben. Tenminste, dat is wat we onszelf wijsmaken. Zodra we op het punt staan om een keuze te maken, dan verschijnen er vanzelf allerlei angsten en twijfels in onze gedachten. Die er dan weer voor zorgen dat we blijven twijfelen en soms mooie kansen aan ons voorbij laten gaan.

Keuzes, keuzes

Qua keuzes maken ben ik echt een pussy. Ik kan uren, dagen, weken of zelfs maanden twijfelen aan iets. Soms zolang dat de kans gewoon voorbij gaat en ik geen keuze meer hoef te maken. Dan lost het leven het vanzelf voor me op en om eerlijk te zijn ben ik daardoor ben ik al veel dingen misgelopen. De reden waarom ik niet durf te kiezen zijn de angsten die vanzelf verschijnen zodra ik erover na ga denken. De worst case scenario’s die ik in razend tempo tevoorschijn tover in mijn hoofd. Alles wat anderen er wel niet van zouden kunnen vinden. En eigenlijk is dat heel beklemmend.

Je hart

En stom. Want waarom zouden we ervan uit gaan dat iets niet lukt? Of dat iets volledig in de soep loopt. En als het dan al in de soep loopt, dan is er toch altijd wel een oplossing? En als er geen oplossing is dan moeten we gewoon een andere weg inslaan. Toch? Klinkt heel simpel. Soms is het de kunst om de nare en negatieve gedachten los te laten en te kijken naar waarom iets wel zou lukken. En geloven dat iets WEL kan. In jezelf geloven, dat je de juiste beslissing neemt. Wat de uitkomst ook zal zijn. En daar hoort bij dat je naar je hart moet luisteren. Want je hart weet zoveel meer dan je hoofd.

Uitstelgedrag

En dan hebben we nog een excuus verzinnen om iets niet te doen. Uitstelgedrag. ‘Ja maar….’ ‘Volgende week….’ En vaak komt er dan helemaal niets van.  Het excuus om iets niet te doen, komt vaak ook weer voort uit angst. Angst om de stap te nemen. Angst voor het onbekende. Angst om dingen fout te doen. Angst om te falen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan blijft het idee zo’n beetje kriebelen. Steeds opnieuw. Na een lange tijd verwijt je jezelf dat je er nog steeds niet aan begonnen bent. Want als je gewoon vanaf het eerste moment begonnen was, dan was je vandaag al zoveel verder dan nu.

Koude douche nemen

De laatste weken ben ik hier veel over na aan het denken. Keuzes die ik al heel lang uitstel, maar blijven kriebelen. En toevallig kreeg ik een inspirerend filmpje over koud douchen. En dat dit de oplossing zou kunnen zijn voor hetgeen ik hierboven beschreven heb. Ik heb me nog niet over de angst heen kunnen zetten om de koude douche aan te zetten – daaraan kun je meteen zien dat keuzes maken en koud douchen dezelfde gevoelens oproepen: angst.

Herkenbaar? Vast wel. Want ik ken bijna niemand die meteen vol overgave en zonder angsten in een iets springt. Dat zou ook niet goed zijn. Het is nooit verkeerd om iets te overdenken, maar het is wel belangrijk dat je uiteindelijk de keuze maakt en een risico neemt. Hoe erg je angsten ook zijn. Great things never came from comfort zones ;-)!

Heb jij ook wel eens moeite met keuzes maken? xA

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Share:

1 Reactie

  1. 3 oktober 2016 / 17:48

    Ohh dit is wel heel herkenbaar inderdaad! Keuzes maken is eng, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. Mooi geschreven!


Zoek je iets?