Berlin, I love you

Maar dan ook echt. Vorige week heb ik samen met Tom een lang weekend in Berlijn doorgebracht. Het was een fantastisch weekend in een geweldig leuke en mooie stad – ik zou zo weer terug gaan. Ondanks dat ik voordat we gingen veel goede dingen heb gelezen en gehoord, was het nog leuker en mooier dan ik verwachtte. Berlijn is een mooie, bruisende stad – vol energie. Ik zou er zo ‘n jaar kunnen wonen en werken en dan nog zou ik me geen dag vervelen. Vooral het energieke straatbeeld vol met bombastische gebouwen – de een nog mooier dan de ander – vond ik fascinerend. Al die mooie panden, allemaal appartementen… Ik vroeg me meteen af hoe het er van binnen uitziet en welke mensen er wonen. Hoe ze alles ingericht hebben en hoe het zou zijn om een tijdje in Berlijn te wonen.


We verbleven van vrijdagmiddag tot maandagochtend in een knus en gezellig hotel in een rustig gedeelte van Berlijn. In deze omgeving liggen allerlei leuke barretjes, restaurantjes en zaakjes. Totaal anders dan de overload aan ketens die je vooral op de drukke punten ziet. De dagen dat we er geweest zijn hebben we vooral de bekende trekpleisters bezocht. Wellicht cliché, maar toch zeker de moeite waard om gezien te hebben. Ik was onder de indruk van al het moois dat ik gezien heb.

Op zaterdagochtend vertrokken we vroeg uit het hotel om een dagje de toerist uit te hangen. We kochten kaartjes voor de tram en metro die 48 uur geldig waren, zodat we gewoon op iedere plek en op ieder moment van de dag met de tram en metro konden reizen. Daarbij gebruikte we een handige app van de BVG die ons precies vertelde welke tram/metro we op welk perron en op welk tijdstip konden nemen. Op die manier waren we binnen no-time op de plaats van bestemming en weer terug.

We stapten uit op Alexanderplatz, waar de Fernsehturm hoog boven alles uit steigt en neerkijkt op Berlijn. Diezelfde Fernsehturm is door heel Berlijn – zelfs op geruime afstand – heel goed te zien. En telkens wanneer ik die joekel van een toren weer ergens bovenuit zag steken, leek Berlijn even helemaal niet zo groot. Door de sneeuwval lag er een dun laagje sneeuw, wat alles nog net ietsje mooier en bijzonderder maakte. Nadat we een rondje hadden gelopen over het plein, vertrokken we met de metro richting de Brandenburger Tor – één van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Ondanks dat ik de poort al vaker op foto’s had gezien, is ‘ie in het echt nog net een beetje groter en indrukwekkender. Zodra je de metro uit loopt zie je hem meteen voor je liggen. Vlak voor de poort stonden nog een horde kaarsjes, bloemen en briefjes verstopt onder de sneeuw. Een overblijfsel van de aanslag die een aantal weken geleden plaatsvond.

Vanaf de Brandenburger Tor zijn we richting het Holocaust Monument gelopen – iets dat ik sowieso wilde zien. In het echt nog veel indrukwekkender dan op de foto’s – al die blokken. Ondanks dat de betekenis van het monument op allerlei manieren kan worden opgevat, was het vooral heel indrukwekkend om tussen de blokken door te lopen. En glad. Vooral heel glad, door alle sneeuw. Vanuit het Holocaust Memorial zijn we naar het Rijksdaggebouw gelopen. Vanuit hier zijn we richting Checkpoint Charlie gegaan. Persoonlijk vond ik dit niet zo heel indrukwekkend, maar wel leuk om eens gezien te hebben. Na ons bezoek aan Checkpoint Charlie zijn we gaan lunchen en daarna beetje gaan winkelen. We bezochten o.a. het KaDeWe – oftewel het grootste warenhuis van Berlijn. En met groot, bedoel ik echt groot. Met als hoogtepunt een gigantische afdeling, vol met schoenen. Van Jimmy Choo tot Louboutin. Ze stonden er allemaal in het wild naar me te staren. In KaDeWe verkopen ze alle luxe en high-end merken die je maar kunt bedenken.

Op zondag vertrokken we ook weer vroeg, we wilden graag de East Side Gallery gaan bezoeken. Een stuk Berlijnse muur van ongeveer 1,3 km en tevens de grootste openlucht kunstgallerie ter wereld. De overgebleven stukken muur zijn door kunstenaars beschilderd – stuk voor stuk prachtig. Voornamelijk met als thema vrijheid en al hetgeen dat zich in Berlijn heeft afgespeeld in de periode dat de muur er nog was. Heel indrukwekkend en ook wel confronterend. Er waren talloze mensen een soort van hun vrijheid kwijtraakte door die muur. Jarenlang geen contact hadden met vrienden en famile, door die muur. We hadden gereserveerd bij een leuk restaurantje in de buurt van de East Side Gallery, genaamd Jolesch. Dit restaurantje staat in de top 30 van beste restaurantjes van Berlijn. Na een kleine zoektocht door sneeuw en heel veel wind, hebben we het uiteindelijk gevonden en heerlijk gegeten. Vooral hun chocoladetaart was geweldig.

Het contrast tussen het Westerse gedeelte van Berlijn en het gedeelte waar de East Side Gallery zich bevind is echt enorm. Rondom de bezienswaardigheden aan de West-kant is het vooral heel levendig en bruisend, terwijl aan de Oost-kant een meer treurige sfeer hangt. Het trieste weer benadrukte het grote verschil nog meer – ik denk dat het tijdens de lente en zomer ook al heel anders uitziet. Ondanks dat vond ik de ‘treurige’ kant van Berlijn net zo mooi als de fleurige kant. Misschien nog wel mooier.

We besloten om met de metro naar de Potsdammer Platz te gaan – met o.a. het Sony-Center. We kwamen daar een heel tof winkeltje tegen met voornamelijk boeken over de filmwereld. Mede doordat het filmmuseum van Berlijn zich hier ook bevind. We liepen nog wat over het plein en kwamen een verdwaald stuk Berlijnse Muur tegen waar we nog wat foto’s hebben gemaakt. Vervolgens zijn we nog even terug gegaan naar de Brandenburger Tor, die op dat moment al verlicht was. Ook heel mooi om te zien. We besloten om vanuit daar terug te gaan naar het hotel.

Op maandagochtend vertrokken we na een heel fijn weekend terug naar Maastricht. We hebben het ontzettend leuk samen gehad en ik wil zeker nog eens een bezoekje aan Berlijn brengen wanneer het wat zonniger is. Ik kan iedereen aanraden om Berlijn een keertje te bezoeken – het is meer dan de moeite waard.

xA

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Share:

2 Reacties

  1. 19 januari 2017 / 22:01

    Wat een mooie foto’s! Berlijn is inderdaad een ontzettend mooie en leuke stad! En die muur, zo bijzonder… echt bijna niet voor te stellen wat daar zich toen allemaal heeft afgespeeld. Mooi overzicht!!

  2. 19 januari 2017 / 13:16

    Ik ben afgelopen zomer alleen in Berlijn geweest voor een paar dagen. Op doorreis om 3 weken te backpack door Europa. Berlijn staat voor nu bij mij stipt op 1 van de leukste en mooiste steden die ik tot nu toe heb bezocht. Elke keer is er wel weer iets anders te zien in deze grote, mooie stad. Fijn dat jij het samen met je vriend ook een mooie tijd in Berlijn hebt gehad. Ik wil er zeker nog een keer heen!


Zoek je iets?