5 redenen om dicht bij jezelf te blijven

dicht bij jezelf blijven

Zo’n twee weken geleden heb ik er best een zooitje van gemaakt. Zo. I said it. Zodra ik me bevind in situaties waar ik niet gelukkig mee ben, kan ik best impulsieve beslissingen maken. Of niet zo’n handige dingen zeggen. Toch heb ik altijd wel mijn voorgevoel dat blijkt te kloppen, waardoor keuzes die eigenlijk helemaal niet zo handig lijken, toch een goede afloop hebben. Door de jaren heen heb ik geleerd om altijd kort bij mezelf te blijven, hoe gek of vreemd dit ook voor anderen mag zijn. Ik kijk niet naar de logica van iets, ik luister naar wat mijn gevoel zegt.

En dat zouden meer mensen moeten doen. De maatschappij is vrij duidelijk over hoe dingen zouden moeten zijn. Er is een ideaalplaatje van hoe een leven zou moeten gaan en op social media worden we gebombardeerd met perfecte foto’s van nog veel perfectere momenten – even los van het feit dat dingen er vaak aan de buitenkant mooier uit zien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ik weet soms niet goed wat ik er nou van moet vinden, gewoon omdat ik niet het gevoel heb dat ik het volgens het boekje zou moeten doen. En dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Vandaag geef ik vijf reden waarom je dicht bij jezelf zou moeten blijven.

Je wordt er gelukkiger van

Wanneer je je niet zo bezighoudt met wat ‘anderen’ allemaal doen, zul je merken dat je vrijer kunt leven. We zijn allemaal anders en we doen dan ook allemaal dingen op onze eigen manier. Kleine dingen, grote dingen. En dat is eigenlijk heel goed. Wanneer je niet zoveel bezig bent met wat anderen denken of van je vinden, heb je meer energie om in leuke en belangrijkere dingen te steken.

Je hoeft niet iets te doen omdat het zo zou ‘moeten’

Dit ervaar ik zelf regelmatig aangezien ik nog geen partner heb en nog thuis woon. Terwijl ik ‘al’ 27 ben. Volgens veel mensen is dit vreemd. Voor mij is het niet zo vreemd, aangezien ik het heel goed thuis heb en mijn leven eigenlijk wel prima vind zoals het nu gaat. Neemt niet weg dat ik natuurlijk heel leuk zou vinden om een eigen appartementje te hebben, maar dat komt wel later dit jaar. En die man die komt ook nog wel een keer. Soms lijkt het wel alsof anderen zich er drukker over maken dan ik zelf, maar ik voel nou niet echt de behoefte om overhaast iets te gaan doen, alleen omdat het zo zou ‘moeten’ gaan.

Volg je hart en luister naar je gevoel

Ken je dat eerste gevoel dat je krijgt wanneer je voor het eerst over iets nadenkt of iets overweegt? Voordat al die gedachten in je hoofd verschijnen en allemaal redenen gaan verzinnen waarom iets niet zou kunnen? Dat eerste gevoel komt uit je hart. En voordat je naar al die gedachten gaat luisteren en ze leiding laat nemen, luister eventjes naar je gevoel. Want heel, heel vaak heeft je gevoel gelijk. Ook al luisteren we er 9 van de 10 keer niet na.

Let it goooooooo

Als opper piekeraar kan ik alleen maar zeggen dat ik weet hoe het is om teveel na te denken over dingen. Grote dingen, kleine dingen. En daarom weet ik ook dat al dat denken veel meer slechts dan goeds doet. Soms is het gewoon goed om even diep adem te halen, tot tien te tellen en het vervolgens los te laten. Scheelt een hoop gepieker, nadenken en hoofdpijn. Zet die gedachten gewoon aan de kant en denk aan leuke en positieve dingen.

Vertrouw op jezelf

En wanneer je dan al dit bovenstaande samenvat en besluit om iets op een bepaalde manier te doen, vertrouw dan ook op jezelf dat je het juiste doet. Misschien heeft het uiteindelijk niet de gewenste uitkomst, maar verwijt jezelf nooit dat je iets niet goed hebt gedaan. Want op dat moment was het precies hetgeen dat je dacht dat je moest doen. Hoe gek of vreemd dit ook voor anderen mag zijn.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

8 Reacties

 1. 13 februari 2017 / 21:14

  Heel herkenbaar. Ik zou ook veel beter naar mijn gevoel moeten luisteren. Maar ratio wiNt het toch nog te vaak, helaas…

 2. sharon
  16 februari 2016 / 01:05

  Herkenbaar! Fijn artikel! Zelf blijf ik altijd geloven in me zelf! Ineens ben ik mijn ouders huis moeten verlaten :( en vandaag de dag ruim 3 maanden later heb ik te horen gekregen dat ik in het huis waar ik in al die tijd heb gewoont ook helaas weg moet :(… en toch heb ik vertrouwen in mezelf en dat het ooit op een dag goed komt!!!

 3. 15 februari 2016 / 15:50

  Je hebt helemaal gelijk: ik vind dit ook ontzettend belangrijk. Als je niet écht voor jezelf kiest, dan word je daar gewoon niet gelukkig van.

 4. 3 februari 2016 / 21:52

  Wat een goede punten, heb in de afgelopen jaren steeds meer geleerd om mezelf te zijn. Nu hoorde daar ook heel veel piekeren bij, nu kan ik het tegenwoordig makkelijker van me af zetten (zo’n heerlijk gevoel) maar soms komen die gedachtes toch weer naar boven. Dan is het moeilijk om naar je gevoel te luisteren :)

 5. 3 februari 2016 / 20:06

  Heel goed geschreven. Ik herken wel dingen in jou. Ik ben ook 27 en woon nog thuis, ik heb daar geen moeite mee. Ook niet met het feit dat ik nog single ben, maar er zijn mensen die daar anders over denken. Hoewel ik dit jaar wel als doel heb om op mezelf te gaan wonen, omdat ik thuis steeds meer last heb van irritaties, niet van mijn ouders, maar meer van mijn broertje haha. Ik wil graag mijn eigen plekje. En soms zou ik inderdaad wat vaker tot 10 moeten tellen en het gewoon laten gaan i.p.v. ergens op te reageren.

 6. 3 februari 2016 / 19:30

  Heel goed stuk! Ik kan ook wel eens te veel piekeren en vind het moeilijk om dat los te laten, hoewel het wel beter zou zijn. Je moet gewoon doen waar je blij van wordt!

 7. 3 februari 2016 / 11:28

  Wat een goed artikel!! Heb zelf ook best wel last van, zit momenteel thuis en krijg de hele tijd adviezen over wat ik moet doen. Soms wordt het dan wel eens teveel, en begin je zo te twijfelen aan je eigen gevoel. Terwijl ik best wel goed weet waarom ik bepaalde dingen juist nu niet kan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?