Tips om meer te gaan lezen

Tips om meer te gaan lezen

Ondanks dat ik het erg fijn vind om te lezen, betrap ik me erop dat ik er nog maar zelden de tijd voor neem. Er is altijd wel ‘iets’ anders dat ik op zo’n moment leuker of belangrijker vind om te doen. Heel jammer, want ik weet hoe fijn lezen is en hoeveel fantastische boeken ik nog niet gelezen heb. Nu ik weer wat nieuwe boeken heb gekregen en gekocht, heb ik me voorgenomen om te proberen meer te gaan lezen de aankomende maanden. In deze post geef ik een aantal tips om meer te gaan lezen.

Maak er tijd voor

In iedere situatie is het vaak makkelijk om te zeggen dat je er geen tijd voor hebt, als soort van smoes. Iedereen heeft dagelijks minstens een uurtje waarin je ‘tijd’ hebt om te lezen. Al lees je op het toilet of tijdens het reizen met openbaar vervoer. Wanneer je vaker momenten uitkiest om een aantal bladzijdes of een klein stuk te lezen, dan wordt lezen vanzelf weer fijner en leuker om te doen. Lezen zal dan wat hoger op je prioriteitenlijstje komen en dan ga je vanzelf meer momenten vinden en creeeren om te lezen. Hoe meer je van een verhaal leest, hoe meer je ervan wilt lezen. Want je wilt natuurlijk wel weten hoe het afloopt…

…ook de kleine momenten

Hierboven gaf ik als voorbeeld om op het toilet of tijdens het reizen te lezen. Dit zijn kleine momenten waarin je anders voor je uit zou zitten te staren. Andere (kleine) momenten waarop je zou kunnen lezen zijn voor het slapen gaan, tijdens het koken of tijdens het wachten op iets of iemand. En zo zijn er vast nog meer kleine momenten te verzinnen.

Neem altijd een boek mee

Er zullen genoeg dagen zijn waarop je opeens tijd over hebt. Dit kan zijn omdat een afspraak niet doorgaat of omdat je trein bijvoorbeeld vertraging heeft. Wanneer je een boek in je tas hebt zitten, kun je deze tijd gebruiken om lekker te lezen. Wanneer je altijd een boek bij je hebt, dan vind je automatisch sneller een gelegenheid om een stukje te lezen.

Routine

Wanneer lezen (weer) onderdeel van je dagelijkse routine wordt, dan zul je zien dat het lezen op zich ook weer leuker gaat worden. Vroeger las ik echt als een trein, vooral wanneer ik het boek heel interessant of leuk vond. Hoe meer ik las, hoe meer behoefte ik had om steeds weer meer te lezen. Ik geloof heel erg in routine. Wanneer je iets in je eigen systeem ‘inbouwd’, zal het uiteindelijk vanzelf gaan.

Voor mezelf heb ik een lijstje samengesteld van boeken die ik nog graag wil lezen dit jaar. Hier gebruik ik de website Goodreads voor, super leuk en handig!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

4 Reacties

 1. 16 maart 2017 / 20:43

  Ja, tijd maken en in je dagelijkse routine plannen zijn inderdaad hele goede tips. Ik lees zelf ook veel te weinig terwijl ik nog een aantal boeken heb liggen die ik graag wil lezen.

 2. 22 februari 2017 / 21:03

  Dit komt me zó bekend voor en je geeft echt fijne tips. Ik probeer wel vaak om een boek in mijn tas te hebben, onder het mom van ‘je weet maar nooit…’Maar eigenlijk zou ik gewoon eens een klein moment moeten verzinnen om te lezen en er echt tijd voor moeten vrijmaken.

 3. 22 februari 2017 / 09:18

  Zeker waar;ook hier moet je gewoon tijd voor maken! Lezen is zo fijn! Ik probeer het iedere avond even een klein halfuurtje te doen voor het sLapen gaan. Een thriller is dan alleen niet echt handig kwam ik vorige week achter, haha.

 4. 22 februari 2017 / 09:17

  Ooh, heel herkenbaar.. Ik zou ook graag wat meer willen lezen. Ik heb het idee dat mijn smartphone vaak in de weg zit. Als ik even niks te doen heb, ga ik lekker dom op Facebook scrollen. Op dat soort momenten zou ik veel beter een boek erbij kunnen pakken. Ik ben ook heel benieuwd naar het nieuwe Harry Potter boek! Verder heb ik nog veel zelfhulpboeken op mijn lijstje staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?