Verhuizen in je eentje wanneer je maar een klein budget hebt

Toen ik vorig jaar april ineens uit het niets mijn droomappartement vond was ik ontzettend blij, maar ook bezorgd. Hoe moest ik nou in mijn eentje een heel appartement gaan inrichten? Het was halverwege februari en ik wist dat ik op 1 april de sleutel zou krijgen. Veel tijd om nog gigantisch te sparen was er niet. Ik verhuisde vanuit mijn ouderlijk huis naar mijn eerste eigen appartement en dat was an sich al vrij spannend voor me. Nog veel spannender was het idee dat ik een hele woning moest gaan inrichten met een klein budget. Toch is het allemaal gelukt. In deze post vertel ik een aantal van mijn bevindingen.

Natuurlijk had ik wel wat bij elkaar gespaard de afgelopen jaren. Het was alleen zo dat toen ik bij de makelaar naar buiten liep, al meer dan de helft van mijn niet al te grote budget was op gegaan aan o.a. borg, courtagekosten en huur op voorhand betalen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en heb ik mijn appartement prachtig kunnen inrichten.

Begin vroeg met verzamelen

Een uitzet bij elkaar verzamelen klinkt altijd zo truttig en ouderwets. Van de andere kant is het juist heel slim om al vroeg na te denken over de spullen die je nodig gaat hebben wanneer je op jezelf gaat wonen. Of dat nou alleen of met iemand samen is. Ik heb de afgelopen jaren vaker nagedacht over de stijl die ik mooi vind en welke spullen ik allemaal nodig zou hebben. Vaak wanneer ik dan wat leuks of moois tegenkwam, kocht ik het al op voorhand. Het was echt niet zo dat ik een hele zolder vol had staan met spullen, maar ik had wel al wat essentiële dingen zoals een servies, keukenspullen en een aantal (kleine) meubels.

Ruim op en verkoop

Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik onverwacht nog best wat heb kunnen sparen de laatste twee maanden. Laten we zeggen dat ik van dat bedrag mijn mooie bank heb kunnen kopen. Wanneer je gaat verhuizen moet je eigenlijk geen spullen meer mee gaan nemen die je uiteindelijk niet meer wilt houden. Kleding, speelgoed van vroeger, elektronica, items die al jaren functieloos rondzwerven – je kent het wel. Wil je het houden? Nee? Weg ermee. Wanneer je geluk hebt is er een liefhebber voor en kun je zo nog wat sparen. Alle kleine beetje helpen en je hebt meteen weer de boel opgeruimd. Twee vliegen in een klap.

Kringloop en tweedehands

Ik heb al vaker verteld dat ik honderd keer liever rondloop in een kringloopzaak dan in een of andere fancy meubelzaak. Alleen die geur al van al dat geperst hout…. Meestal vind ik nieuwe meubels sowieso niet zo mooi, vooral omdat ze in zo’n grote aantallen worden gemaakt en verkocht. Ik moet ergens mijn eigen, persoonlijke draai aan kunnen geven. Vooral wanneer het opvallend in mijn woonkamer staat. Sommigen zullen dat misschien raar of vies vinden, maar ik vind vintage en tweedehands meubels stiekem veel leuker dan splinternieuwe meubels.

Wees creatief

Vrijwel al mijn meubels zijn ‘oud’. Dat wil zeggen: ze hadden al een heel leven achter de rug, voordat ik er witte verf op gooide. Dat vind ik gewoon prachtig om te doen; van iets ouds iets nieuws maken. Een oude antieke kast omtoveren tot een stijlvolle, witte kast. Al mijn meubels – op mijn bank en bed na – zijn antiek (lees: oud). Stuk voor stuk geschuurd, schoongemaakt en wit geverfd. En ondanks dat het een gok was, past het allemaal heel mooi en perfect bij elkaar. Ik ben daar nog iedere dag trots op.

Ondanks dat het in mijn hoofd vrijwel onmogelijk leek in het begin, heb ik uiteindelijk voor elkaar gekregen om mijn hele woning leuk in te richten. Er is niets dat ik mezelf heb hoeven te ontzeggen en uiteindelijk ben ik gewoon ontzettend blij met hoe mijn woning er nu uitziet. Je hoeft dus echt geen gigantisch budget te hebben om je woning mooi en naar jouw smaak in te kunnen richten. Zelfs als het een beetje last-minute is.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

4 Reacties

 1. 21 februari 2017 / 19:32

  Ohh ik hou er echt van om voor zo goedkoop mogelijk heel handige dingen te kopen bij de kringloop… geeft altijd zo’n voldoening!

 2. Stevens
  21 februari 2017 / 17:06

  Nieuw oud is heel leuk vind ik ook. Maar ik heb al vaker zo’n startEr doos bij ikea gekocht als verjaardags kadootje van jonge volwassenen waarvan ik weet dat ze nog bijna niks aan die “uitzet” hebben gedaan en die toch snel voor hun eigen apartementje kiezen ❤️❤️❤️

 3. 21 februari 2017 / 12:03

  In De kringloop hebben ze echt hele leuke dingen!

 4. Schuffelers
  21 februari 2017 / 11:12

  Heel goed gedaan meid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?