Hoe fotograferen één van mijn grootste hobbies werd + een aantal tips

Doordat ik de afgelopen zes jaar ontzettend veel foto’s heb gemaakt voor mijn blog, is fotograferen een van mijn grootste hobbies geworden. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en ontdek steeds weer nieuwe handige dingen die fotograferen leuk en vernieuwend houden. Vandaag vertel ik over waarom ik fotograferen zo leuk vind en geef ik een aantal tips waar ik veel aan heb.

Voor mijn blog maak ik voornamelijk foto’s van producten, oftwel productfotografie. Producten fotograferen is iets totaal anders dan het fotograferen van mensen of dieren. Het is een kunst om een product zo mooi mogelijk te presenteren door middel van de juiste compositie, achtergrond en setting. Dit kan soms best lastig zijn. Regelmatig zie ik foto’s voorbij komen waarbij de omgeving meer aandacht trekt dan het product. Of waar het licht gewoon heel slecht is. Dan zijn productfoto’s voor mij meteen een stuk minder aantrekkelijk om naar te kijken.

Less is more

Een setting verzinnen om je product te presenteren lijkt vaak heel makkelijk, maar dat is het niet. Ik zie vaak foto’s voorbij komen waar ik door de bomen het bos niet meer kan zien. De bomen zijn al de ruis op de foto en het bos is dan het product waar het eigenlijk om zou moeten gaan. Hier heb ik me zelf ook vaker schuldig aan gemaakt. Ik kijk nu met heel andere ogen naar de foto’s die ik een aantal jaar geleden maakte. Mijn tip voor nu is: less is more. Zorg dat de focus echt op het product ligt en niet op alles er omheen.

Goed licht

De sleutel tot een mooie, aantrekkelijke en vooral lichte foto is goed licht. Daglicht is het beste licht. Natuurlijk is daglicht niet altijd beschikbaar wanneer het bewolkt of wanneer donker is. Je zou dan fotolampen kunnen gebruiken. Al blijft mijn voorkeur gaan naar daglicht. Wanneer er niet meer voldoende daglicht is, ga ik weer verder met fotograferen wanneer er wel weer goed licht is. Timing is de sleutel.

Statief

Een statief gebruik ik eigenlijk pas sinds twee jaar. Ik vond het overrated, totdat ik het verschil zag. De foto’s zijn scherper en je belast jezelf minder doordat je niet telkens met de (zware) camera in je handen loopt. Daarnaast hoef je je camera niet steeds neer te leggen, wanneer je nog iets aan de setting wilt veranderen. Een statief hoeft niet duur te zijn, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ik kocht er eentje voor dertig euro en die is meer dan prima.

Je dag niet hebben

Er zijn dagen dat het me voor geen meter lukt om iets mooi te fotograferen, wat ik ook probeer of doe. En dat terwijl er andere dagen zijn waarop ik de ene na de andere mooie foto schiet. Zonder veel moeite. Het lukt om mooie settings te verzinnen en het licht lijkt perfect te zijn.

Inmiddels heb ik geleerd om op slechte dagen mijn camera weg te leggen en het op een ander moment (lees op: een andere dag) gewoon opnieuw te proberen. Mijn ervaring is dat het dan vaak een stuk beter lukt. Je mag best een keer je dag niet hebben, ook wat fotograferen betreft.

Je hoeft geen dure camera te hebben om mooie foto’s te maken

Ik ga niet beweren dat een professionele camera geen betere foto’s maakt dan een huis-tuin-keuken camera. Wel denk ik dat de kwaliteit van een foto meer met een goede techniek te maken heeft dan met een peperdure camera. Ik ken bloggers die de mooiste foto’s maken met een simpele camera. Dat terwijl er ook bloggers zijn met dure materialen, die duidelijk veel minder mooie foto’s maken. Daar komt al het het bovenstaande ook weer bij kijken.

Voor meer goede tips over productfotografie verwijs ik jullie door naar dit (gratis) e-book. Een handige gids, vol met tips. Ik heb er best veel aan gehad. Verder kan ik alleen maar zeggen: oefenen, oefenen en oefenen! Ga op zoek naar foto’s die jou aanspreken en kijk goed naar de techniek in de foto’s Hoe wordt het product gepresenteerd? Welke decoratie wordt er gebruikt? Kijk goed naar de techniek, styling en vormgeving. Probeer op die manier een eigen stijl en setting te creeren. Het zal steeds beter gaan.

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

  1. 14 mei 2017 / 18:51

    Goeie tips! Ik herken het trouwens wel, ik ben fotograferen ook leuker gaan vinden sinds ik het veel doe voor mijn blog. Heerlijk als je een mooie foto ziet schitteren bij een artikel :) Ik probeer bij het foto’s maken eigenlijk vooral om niet te perfectionistisch te zijn en soms eindig ik met een foto die er heel anders uitziet dan ik voor ogen had, is vaak alleen maar leuk!

  2. 1 mei 2017 / 08:12

    Hele handige tips waar ik het zeker mee eens ben!
    Ik denk zelf dat de techniek er inderdaad meer mee te maken heeft dan de camera, alhoewel een spiegelreflex natuurlijk wel veel mooiere en kwalitatievere foto’s kan maken dan een telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?