Leren van jezelf te houden

leren van jezelf te houden

Poe, waar zal ik eens beginnen. Er valt zoveel te zeggen over het thema waar ik vandaag over schrijf. Vooral omdat ik weet dat er ontzettend veel mensen zijn die worstelen hiermee, terwijl het eigenlijk heel makkelijk zou moeten zijn om van jezelf te houden. Je zou je eigen grootste fan moeten zijn – trots op je eigen meesterwerk. Ik kan er veel cliché dingen over zeggen, maar uiteindelijk blijft het een moeilijk iets. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om van jezelf te houden. Het is – volgens mij – de basis van een gelukkig leven.

Leren van jezelf te houden

Ik geloof dat het een proces is. Iets dat iedereen moet leren op zijn of haar eigen manier en tempo. Sommigen van ons worden geboren met ontzettend veel zelfliefde, terwijl anderen hun hele leven worstelen met leren hoe ze van zichzelf moeten houden. Er zijn zelfs mensen die het nooit leren. Ik geloof ook dat bepaald gedrag – waaronder de wijze waarop we anderen behandelen – voortkomt uit de manier waarop we onszelf zien. Vaak doen mensen een poging om zichzelf beter te voelen, door anderen naar beneden te halen. Ook daar kan ik het cliché-quote-kastje over opentrekken.

Zelf heb ik een hele periode ontzettend op mezelf neergekeken. En er zijn nog steeds momenten waarop ik het heel moeilijk vind om mezelf leuk te vinden. Het is vaak een belemmering geweest en soms nog steeds. Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik er anders mee omga. Dat ik bepaalde dingen (af)geleerd heb die het makkelijker maken om van mezelf te houden en mezelf leuk te vinden. Ook kijk ik anders tegen dingen aan, waardoor er ‘iets’ veranderd is. In deze post deel ik mijn bevindingen.

Jezelf vergelijken met anderen

Als je het mij vraagt is dit de nummer een fout die we allemaal (wel eens) maken. Of hebben gemaakt. Ook hier kan ik talloze quotes over gaan opsommen, deze vind ik bijvoorbeeld heel mooi: ‘Everybody is genius. But if you judge a fish by his ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.’

We zijn allemaal anders. We denken allemaal anders. We leven allemaal anders. We hebben allemaal onze eigen talenten. Het is alleen daarom al onmogelijk om jezelf met anderen te vergelijken.

Daarbij komt nog dat we allemaal andere handvaten krijgen in het leven. De een wordt rijk geboren, de ander niet. De een is er vroeg bij, de ander is een laatbloeier. En zo kan ik uren doorgaan. Wanneer je gewoon op jezelf let en je bij jezelf houdt, zul je zien dat vergelijken steeds minder aantrekkelijk wordt.

Er zal altijd iemand zijn die mooier, slimmer, rijker, knapper, beter of wat dan ook is. Maar dat maakt jou niet minder mooi, slim, rijk, knap of goed. Stel je voor dat je dagelijks al die gevechten moet aangaan, doodvermoeiend. En je zult het nooit winnen. Wees gewoon jezelf – dat is meer dan genoeg. Op welk gebied dan ook. Aan het einde van de dag hoef je alleen maar beter te zijn dan de persoon die je gisteren was. En zelfs dat alleen als je daar zelf zin in hebt.

Het gras is niet groener aan de overkant.

Deze gaat samen met bovenstaande. Vaak lijken de dingen aan de ‘overkant’ zoveel mooier en groener dan onze eigen dingen. Daardoor vergeten we dat we alleen de buitenkant zien. We zien hetgeen dat mensen ons willen laten zien. De mooie, fijne, leuke dingen. De nare, verdrietige en minder leuke dingen zijn vaak verborgen achter een mooie façade. En daar is helemaal niets mis mee, we hoeven ons niet bloot te geven aan de hele wereld. Wel is het belangrijk om te begrijpen dat ieder huis zijn kruis heeft. Overal is wel iets en vaak zijn dingen niet zo mooi als het lijkt.

Herken je talenten

‘Ik kan niets’ of ‘ik ben nergens goed voor’. Grootste onzin die er is. Iedereen kan iets en iedereen is ergens goed voor. Misschien heb je jouw talent(en) nog niet gevonden of misschien ben je zo verblind door het negatief over jezelf denken, dat je je eigen talenten niet meer ziet. Geloof me, iedereen heeft ze. Iedereen heeft mooie eigenschappen en iedereen is goed in iets. Al is het maar heel klein of simpel.

Herken jouw talenten en dat je heel waardevol bent. En als je jouw talent dan toch gevonden hebt; doe er iets meer mee. Ook dat zorgt weer voor meer zelfliefde en positiviteit. Je mag jezelf ook wel eens een complimentje geven.

Wees je eigen beste vriend

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat je je eigen beste vriend moet zijn. Vertrouw niet te blind op anderen. Ik zeg niet dat echte vrienden niet bestaan, maar ik weet wel dat iedereen een eigen leven heeft. En dat is goed. Zo hoort het ook te zijn. Al hetgeen dat je van anderen ontvangt zit ook in jezelf. Liefde, wijsheid en goede raad. Natuurlijk is het fijn om iemand naast je te hebben die je steunt door dik en dun, maar wees vooral je eigen beste vriend. Je zult er sterker van worden en bent minder bang om alleen te zijn.

Haal jezelf nooit, maar dan ook nooit, naar beneden

Stoppen met jezelf naar beneden te halen is een mooi begin om meer van jezelf te gaan houden. Vaak zijn het kleine zinnetjes of woorden waarin je jezelf naar beneden haalt. We maken allemaal fouten en doen allemaal wel eens iets stoms. Daar is helemaal niets mis mee. Het heeft weinig zin om dan jezelf dingen te verwijten of jezelf naar beneden te halen. Probeer van zo’n moment te leren en wees niet zo hard voor jezelf. Daar haal je uiteindelijk iets uit waar je in de toekomst iets mee kunt.

Alles wat ik hierboven heb beschreven zijn mijn eigen bevindingen. Mijn eigen waarheden, waar ik veel aan heb (gehad). Ik hoop dat ik jullie iets kan meegeven waar jullie dan ook weer iets aan hebben, ook al is het maar minuscuul klein. Eigenlijk is er totaal geen reden om niet van jezelf te houden en misschien is vandaag wel de perfecte dag om te beginnen met jezelf meer liefde te geven.

Zodra liefde begint te stromen, zul je zien dat het opeens uit allerlei (onverwachte) hoeken komt.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 15 maart 2017 / 17:39

    Wat een prachtig artikel. Kan het allemaal niet beter verwoorden en het is fijn dat er bloggers zijn die over dit soort thema’s schrijven. Erg belangrijk om van jezelf te houden, ik ben er zelf ook helemaal geen ster in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?