Holiday vibes in Maastricht

Sinds april is het natuurgebied in de Enci-groeve dagelijks toegankelijk voor publiek. Mensen kunnen er heerlijk wandelen en in de natuurzwemplas mag gezwommen worden. Dankzij de hoge temperaturen van de afgelopen weken is de Enci-groeve uitgebreid in het nieuws geweest. Veel mensen bezoeken het strandje en de natuurzwemplas om verkoeling op te zoeken. Mijn vriend en ik gingen twee weekenden geleden ook een kijkje nemen in het natuurgebied en bij de natuurzwemplas.

Door de prachtige en zomerse foto’s die ik voorbij zag komen op social media, werd ik vanzelf een beetje nieuwsgierig. Mijn ouders maakte een aantal weken geleden de wandeling vanaf de Sint Pietersberg naar het uitkijkplatform. Wij maakte de wandeling vanaf de Enci naar de natuurzwemplas. Een wandeling van ongeveer tien minuten.

Zwemmen

Het weer was die dag heerlijk zonnig. Niet te warm en ook zeker niet te koud. Er waren op dat moment nog een heleboel andere mensen aan de wandel in de groeve. Aan de natuurzwemplas lagen zo’n honderdvijftig mensen te genieten van de zon, op het moment dat wij er waren. Niet extreem druk, maar ook niet heel rustig. Precies goed eigenlijk. Er lagen mensen te zonnen, kinderen waren aan het spelen in het water en de sfeer was rustig. Het schijnt op (nog) warmere dagen vaak veel drukker te zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me het strandje groter had voorgesteld dan dat het daadwerkelijk is. Er is voldoende plaats voor een kleine groep mensen, maar ik weet niet of er echt voldoende plaats is wanneer er een massale opkomst is. Het was er zo mooi en rustig, ik hoop dat dat zo blijft. Ook wanneer ze de natuurzwemplas gaan uitbreiden.

Microklimaat

Wat ons opviel was dat het in de groeve een stuk warmer leek dan buiten de groeve. Dat komt – heb ik uitgezocht – omdat het natuurgebied een eigen microklimaat heeft. Daardoor is het in de groeve warmer en droger dan in de rest van Nederland. Dat wil zeggen dat het gemiddeld vijf graden warmer is. Dat was duidelijk te voelen. Het was in de groeve een stuk warmer dan erbuiten. Grappig hoe de natuur werkt.

Het natuurgebied is ontzettend mooi. Door de kalkstenen wanden en het helderblauwe water, waan je je al snel in een of ander vakantieland. Ik zou zelf niet zo snel in de natuurzwemplas gaan zwemmen, maar het is wel fijn om eventjes af te koelen op of na een warme dag. Of om een mooie wandeling te maken en te genieten van al het moois dat er te zien is.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Share:

1 Reactie

  1. 2 juni 2017 / 11:35

    Ja mooi he was er ook een paar weken geleden. Het is prachtig om te zien.


Zoek je iets?