Dingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Dingen die je gezien moet hebben in Berlijn

In deze post laat ik jullie onze favoriete adresjes in Berlijn zien. In januari en augustus gingen Tom en ik samen naar Berlijn, waar we een aantal dagen hebben rondgewandeld en de ene na de andere toffe plek hebben bezocht. Leuke restaurants, toffe winkels en andere plekken die je volgens ons gezien moet hebben wanneer je een bezoek aan Berlijn brengt.

Vorige week schreef ik al een kort artikel met daarin informatie over ons verblijf en het vervoer waar we gebruik van maakte tijdens onze weekenden in Berlijn. Vandaag laat ik onze favoriete adresjes zien.

Jolesch Restaurant

Dit is by far een van de leukste en lekkerste restaurants waar ik ooit heb gegeten. Het eten is er heerlijk, de locatie is gezellig en de inrichting van het restaurant is heel karakterstiek en sfeervol. Ik houd ontzettend van hun groene muren en de manier van inrichten. Ze hebben er de allerlekkerste chocoladetaart (Sachentart), die je zelfs online kunt bestellen. Deze plek is ook populair onder locals.

Bij Jolesch worden voornamelijk (vernieuwde) Oostenrijkste gerechten geserveerd. Daarnaast is er een uitgebreide dessertkaart en is er keuze tussen een heleboel lekkere drankjes. Het personeel is onwijs aardig en behulpzaam. Reserveren kan via de website.

Dingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Mijn favoriete gerecht was de wienersnitzel, die wordt geserveerd met een potje bessenconfiture. Dit is dan ook het gerecht waar ze zo’n beetje bekend om staan, samen met de heerlijke Sachentart. We zijn inmiddels twee keer hier gaan eten en waren tot twee keer toe ontzettend tevreden. Enige nadeel was dat de laatste keer toen we er zijn gaan eten de chocoladetaart was uitverkocht. Van de andere kant een mooie reden om nog een keertje terug te gaan.

Inmiddels eet ik geen vlees meer, maar gelukkig staan er ook vegetarische alternatieven op de kaart, waardoor ik in de toekomst ook nog gewoon lekker bij Jolesch kan gaan eten.
Muskauer Strasse 1 | U Gorlitzer Bahnhof + 500 meter lopen

Holocaustmonument

Dit blijft voor mij een van de meest indrukwekkende plekken van Berlijn, ondanks het toeristische randje van dit monument. Ik word er nog altijd stil van wanneer ik tussen de blokken aan het wandelen ben en nadenk over al het akeligs dat heeft plaatsgevonden tijdens de WOII. We vergeten het wel eens, in het dagelijks leven, maar het mag nooit vergeten worden.

De betekenis van het monument wordt snel duidelijk wanneer je tussen de blokken aan het wandelen bent: een gevoel van isolement en desorentatie. En vooral de angst om te verdwalen of om iemand kwijt te raken. Het momument ligt op loopafstand van de Brandenburger Tor, die ook de moeite waard is om te bekijken.

Dingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Toen we in januari in Berlijn waren, sneeuwde het tijdens ons bezoek aan dit monument.
Cora-Berliner-Straße 1 | U Brandenburger Tor + 550 meter lopen

Haus Schwarzenberg

Deze plek hadden we niet op ons lijstje staan, maar kwamen we tegen toen we op Instagram aan het kijken waren. Mijn oog viel op een prachtig graffiti portret van Anne Frank en daar gingen we naar op zoek. De precieze benaming van deze plek is niet helemaal duidelijk: het is een klein hofje aan de Rosenthaler Strasse. Hier ligt o.a. het Anne Frank Zentrum en Haus Schwarzenberg.

Het mooie aan deze plek, zijn de muren vol met prachtige street art, met als mooiste werk – vind ik dan – het portret van Anne Frank. Ze kijkt je lachend aan vanaf de muur. Het was wel even zoeken omdat het een beetje verstopt ligt. Ondanks dat zeker de moeite waard.

Dingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Het Anne Frank Zentrum vertelt het verhaal van Anne Frank, met de focus op haar dagboek en wat ze precies daarin geschreven heeft. Daarbij wordt gekeken naar wat er in Duitsland gebeurde op het moment dat zij bepaalde dingen opschreef in haar dagboek.

Op dezelfde plek ligt Otto Weidt’s Workshop for the Blind. Otto Weidt liet in de jaren 1940 tot 1943 blinde en gehandicapte Joden werken in zijn werkplaats om ze te beschermen. Dat is een van de redenen waarom deze plek beschermd ‘erfgoed’ is. Beide musea zijn te bezichtigen (dat hebben wij niet gedaan). Je vindt deze magische plek wanneer je onder een boog doorloopt, herkenbaar aan gekleurde vlaggetjes.
Rosenthaler Strasse 39 | U Weinmesterstraße

Urban Industrial

Deze toffe interieurwinkel stond op ons lijstje dankzij de blog van Anne. Tevens de plek waar we het langst naar gezocht hebben, omdat ze inmiddels naar een ander adres zijn verhuisd. Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Urban Industrial is een indrukwekkende winkel vol met vintage c.q. industriele meubels, lampen en accessoires voor in huis. Aangezien wij daar wel van houden wilde we hier heel graag heen.

Dingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Fantastisch mooi om te zien, we zijn blij dat we al die moeite deden om bij deze winkel te komen. Het was echt de moeite waard.
Hasenheide 13 | U Hermannplatz + 120 meter lopen

Beef Bull Club

De tweede dag van ons weekend waren we van plan om een aantal winkels te bezoeken in een gedeelte van Berlijn waar we nog niet geweest waren. Na een omweg langs nog wat andere dingen die op ons lijstje stonden. We hadden opeens zo’n HONGER. Ken je dat? Dat je zo druk bezig bent en onder de indruk bent dat je gewoon vergeet te eten? Meteen toen we station Hackescher Markt uitliepen, kwamen we de Beef Bull Club tegen en aangezien we beiden wel zin hadden in een hamburger, besloten we om hier te gaan lunchen. Dat was een goede keuze, want hun burgers waren heerlijk. Een heerlijke cheeseburger met frietjes kostte € 6,90. Daarbij dronken we een biertje en een huisgemaakte American Ice Tea. Zo lekker! Aanrader.

Dingen die je gezien moet hebben in Berlijn
In deze buurt kwamen we overigens spontaan een Sabon tegen (YAY, feest!) en een winkeltje met allemaal toffe sokken. Ik kreeg van Tom een paar sokken met allemaal mini teckels erop. Er liggen veel leuke winkels in deze buurt.
Neue Promenade 7 | S Hackescher Markt + 60 meter lopen

Flohmarkt am Mauerpark

Tom en ik vinden het beide ontzettend leuk om vlooienmarkten af te struinen. Niet alleen om dingen te kopen, maar ook om gewoon te kijken. Hoog op ons lijstje stonden dan ook een aantal vlooienmarkten in Berlijn. Wegens tijdgebrek hebben we alleen de vlooienmarkt in Mauerpark bezocht. Deze begint rond 9 uur op zondagochtend en is echt, echt de moeite waard. Behalve kramen vol met oude spulletjes, waren er ook veel kramen met kleding en zelfgemaakte spullen. Zo ontzettend tof om te zien! Daarnaast was de sfeer gezellig en stonden er een heleboel van die leuke eettentjes. Ik zou zo iedere zondag terug willen, alleen al voor de sfeer.

Dingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in BerlijnDingen die je gezien moet hebben in Berlijn

Er was veel moois te zien, vooral tussen de oude spullen. Mijn favoriete item was een naaikistje uit de jaren zestig. Ik vind het echt een  ontzettend leuk kistje en de volledige inhoud zat er er gewoon nog in! Een heleboel mooie knopen, garen en andere naaispulletjes. Ik vroeg me meteen af bij wie dit naaikistje jarenlang thuis had gestaan. Ik besloot om het naaikistje te kopen als aandenken aan Berlijn en om te gaan gebruiken tijdens mijn naailessen waar ik onlangs mee begonnen ben.
Mauerpark | U Eberswalder Strasse + 750 meter lopen

Behalve het bovenstaande zijn er in Berlijn nog veel meer plekken die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij kijken alweer uit naar ons volgend reisje Berlijn. We weten nu al dat we dan sowieso meer vlooienmarkten willen gaan bekijken, het Rijksdaggebouw en de Teufelsberg. Hier zijn we wegens tijdgebrek helaas nog niet aan toegekomen.

Neem ook zeker eens een kijkje op deze blog over Berlijn van Marjolein. Heel interessant en volledig – wij hebben er veel aan gehad!

BewarenBewarenBewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

 1. Sarah
  14 september 2017 / 10:56

  Mooi verslag en goede tips. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar wil wel een keer gaan.

  • Alyssa
   Auteur
   14 september 2017 / 15:07

   Zeker heen gaan, echt de moeite waard :-)! Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?