Zelf een Instagram collage maken

zelf een Instagram collage maken

Één van de verjaardagscadeau’s voor mijn vriend was de Instagram collage die ik zelf voor hem maakte. Als thema koos ik ons (eerste) weekendje Berlijn. Het is een verzameling van foto’s geworden van onze leuke momenten in Berlijn. In dit artikel leg ik uit hoe ik de Instagram collage heb gemaakt.

Het idee

Op Facebook zie ik regelmatig advertenties voorbij komen met foto’s van Instagram collage’s in de vorm van een grid. Ik vond deze collage’s altijd al super mooi, maar wel duur. Vooral omdat het in mijn (creatieve) opzicht heel makkelijk zelf te maken is. De materialen die je nodig hebt zijn een stuk minder duur. Je hebt dan natuurlijk niet precies hetzelfde resultaat, maar wel iets dat er ontzettend veel op lijkt. Met dat idee ging ik aan de slag.

Materialen

Via google kwam ik terecht op een website waar je foto’s vierkant kunt laten afdrukken. Na wat research kwam ik erachter dat dit tegenwoordig een dienst is die eigenlijk door vrijwel alle fotoprint websites wordt aangeboden. Mede vanwege het grote succes van Instagram, vermoed ik. Ik koos ervoor om 16 foto’s (10 cm x 10 cm) af te laten drukken. Dit kostte nog geen €3,00, inclusief verzendkosten. Je betaalt vaak nog geen 12 cent per foto.

Toen ik de foto’s had ontvangen, ben ik gaan meten en rekenen. Ik wilde graag vier rijen van vier foto’s onder elkaar. Met tussen de foto’s een halve centimeter wit en als omtrek om het geheel ook een halve centimeter wit. Dat betekende dat ik een witte ondergrond (lees: stuk hout) van 42,5 x 42,5 cm nodig zou hebben. Na een kijkje op die website van de Gamma kwam ik bij deze plank uit. Veel te groot natuurlijk, maar bij de Gamma kunt je gratis hout op maat laten zagen (lees: wanneer je geen Gamma-kaart hebt kost het 50 cent per zaagsnede). Super handig en snel. De plank kostte €7,79.

Hoe dan?

Door het op maat zagen van de plank waren er twee zijkanten niet meer mooi afgewerkt. Meubelpanelen hebben standaard een kantafwerking en wanneer je zaagt, zie je de ‘binnenkant’ van de witte afwerking. Deze twee zijkanten heb ik wit geverfd en dit ging een stuk makkelijker dan dat ik van tevoren had bedacht. Ik gebruikte hier witte acrylverf van Action voor, die super goed dekte en snel droog was. Vervolgens heb ik met behulp van een potlood en een liniaal puntjes getekend om te kijken hoe ik de foto’s moest plakken.

Toen ik tevreden was heb ik de foto’s een voor een op de plank geplakt. Hier gebruikte ik deze fototape roller van Hema voor. Je kunt natuurlijk ook andere lijm gebruiken, maar ik moet zeggen dat de fototape roller echt perfect was om dit mee te doen (nee, geen #spon). Ik raad aan om vooral de randjes goed vast te plakken, anders krijg je misschien van die loszittende hoekjes.

zelf een Instagram collage maken

Ik ben heel erg tevreden met het resultaat. En het belangrijkste: mijn vriend vond het een heel tof cadeau. Als extraatje heb ik aan de achterzijde twee haakjes gemaakt, waardoor we de collage ook aan de muur kunnen hangen. Al met al heb ik voor ca. 15 euro een heel tof iets kunnen maken. Niet moeilijk en niet duur, maar wel ontzettend leuk om cadeau te geven!

Deze blogpost bevat affiliate links

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

7 Reacties

 1. 15 september 2017 / 20:20

  Dit ziet er super gelikt uit, tof! Ik heb van mijn favoriete instagram fotos een collage op glas gemaakt, maar stiekem vind ik dit mooier.

 2. 15 september 2017 / 13:40

  Wat superleuk en ook origineel! Ook leuk om cadeau te doen. Staat volgens mij ook heel mooi in de kamer :)

 3. 15 september 2017 / 12:17

  Dat ziet er super geslaagd uit! Ik wil ook nog eens een keer zoiets hebben van vakantie foto’s! Leuke tip om het zelf te maken!

 4. 15 september 2017 / 11:49

  Ik vind dit zooo leuk! Geeft meteen een heel andere dimensie aan de foto’s die je normaal op een digitale manier deelt :)

 5. 15 september 2017 / 09:18

  Dit ziet er leuk uit zeg! Echt een mooi extra’tje voor in een ruimte. Tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?