Zelf een haarband maken

Zelf een haarband maken

Nu haarbanden weer helemaal hip zijn, besloot ik om er zelf een aantal te maken. Dit is niet moeilijk en je kunt er zelfs oude kledingstukken voor gebruiken. In dit artikel  (lees: met video) leg ik uit hoe je zelf haarbanden kunt maken.

Stof

Om een haarband te kunnen maken heb je een rekbare stof nodig, anders krijg je de haarband niet over je hoofd heen. Natuurlijk kun je altijd stof gaan kopen op de markt of in een stoffenwinkel, maar je kunt ook een oud kledingstuk gebruiken. Zoals ik al zei dient het stof rekbaar te zijn en er zijn veel stretch kledingstukken die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Dan heb ik het natuurlijk niet over je lievelingsjurk, maar gewoon iets dat je niet meer draagt. Zelf kocht ik bij H&M in de sale een vormloos shirt (€3,00), waarvan ik de stof heel tof vind. Daar maakte ik mijn haarband van.

Zelf een haarband maken

Verder gebruikte ik voor een tweede haarband een oude trui waar ik de mouwen van af heb geknipt. Heel handig, want de mouwen hebben eigenlijk al de perfecte vorm voor de basis van de haarband.

Materialen

Behalve het stof dat ik hierboven al beschreef, raad ik aan om een naaimachine te gebruiken. Natuurlijk kun je alles wat je met de naaimachine aan elkaar stikt, ook met de hand aan elkaar naaien. Je kunt dus ook naald en draad gebruiken, dit duurt alleen wel wat langer. Ik gebruikte papier om de vorm van de haarband uit te tekenen en een stofschaar om het stof te knippen. Daarbij gebruikte ik nog kopspelden.

Zelf een haarband maken

1.) Om te beginnen ga je de omtrek van je hoofd meten. Dit kan met een lintmeter. Vervolgens knip je twee stroken stof van ongeveer 10 centimeter breed en voor de lengte van de stroken houdt je de omtrek van je hoofd aan. Heeft je hoofd een omtrek van 30 centimeter, dan houd je ook 30 centimeter lengte gaan.

2.) Vervolgens ga je beide stroken stof in de breedte dubbelvouwen, met de goede kanten op elkaar. Stik vervolgens de lange zijden aan elkaar. Dit kan met een naaimachine of met de hand.

3.) Draai daarna het stof zo dat de goede kant aan de buitenkant zit. Je zou voordat je dit doet de naden mooi plat kunnen strijken met een strijkijzer.

4.) Leg vervolgens de twee stroken op elkaar en maak van beide stroken twee lussen. Op deze manier kun je ze in elkaar haken en krijgt de haarband zijn vorm.

5.) Stik vervolgens alle vier de uiteinden aan elkaar en knip het overtollige stof weg. Het kan zijn dat dit er niet zo heel mooi uitziet, dat is niet zo heel erg omdat dit gedeelte onder je haren wegvalt.

Als het goed is heb je nu een haarband gemaakt :-)

*Mocht je een bredere haarband willen, dan knip je uiteraard bredere stroken stof :-)

Resultaat

Voor nu maakte ik twee haarbanden: eentje van het shirt en eentje van de oude trui. Een aantal jaren geleden maakte ik al eens haarbanden van rekbaar stof en ik vind het heel leuk om te doen. Vooral ook omdat het zo simpel is en het resultaat er zeker mag zijn. Hieronder een aantal foto’s van het resultaat.

Zelf een haarband maken Zelf een haarband maken Zelf een haarband maken

Draag jij wel eens haarbanden? xA

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben dertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Share:

1 Reactie

  1. 19 oktober 2017 / 11:16

    Oh wow, superleuk gedaan! Ik vind zulk soort haarbanden echt leuk.


Zoek je iets?