Zelf een haarband maken

Zelf een haarband maken

Nu haarbanden weer helemaal hip zijn, besloot ik om er zelf een aantal te maken. Dit is niet moeilijk en je kunt er zelfs oude kledingstukken voor gebruiken. Zelf een haarband maken is niet zo lastig, in deze blogpost leg ik uit hoe je dit kunt doen.

Zelf een haarband maken

Voor deze manier van haarbanden maken heb je rekbaar stof nodig, anders krijg je de haarband niet over je hoofd heen. Leuke stoffen koop je op de markt of in een stoffenwinkel, maar je kunt ook een oud kledingstuk gebruiken. Voor de laatste haarbanden die ik maakte, heb ik oude shirts gebruikt. Dit gaat prima en is een mooie manier van hergebruiken.

Er zijn veel stretch kledingstukken die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Dan heb ik het natuurlijk niet over je lievelingsjurk, maar gewoon iets dat je niet meer draagt. Zelf kocht ik bij H&M in de sale een vormloos shirt (€3,00), waarvan ik de print heel leuk vind. Daar maakte ik een haarband van.

Zelf een haarband maken

Voor de tweede haarband gebruikte ik de mouwen van een oude trui. Heel handig, want mouwen hebben al de perfecte vorm voor de basis van de haarband.

Materialen

Ik raad aan om een naaimachine te gebruiken. Natuurlijk kun je alles wat je met de naaimachine aan elkaar stikt, ook met de hand aan elkaar naaien. Je kunt dus ook naald en draad gebruiken, dit duurt alleen wel wat langer. Ik gebruikte papier om de vorm van de haarband uit te tekenen en een stofschaar om het stof te knippen. Daarbij gebruikte ik nog kopspelden.

Stappenplan

1.) Om te beginnen ga je de omtrek van je hoofd meten. Dit kan met een lintmeter. Vervolgens knip je twee stroken stof van ongeveer 10 centimeter breed. Voor de lengte van de stroken houd je de omtrek van je hoofd aan. Heeft je hoofd een omtrek van 30 centimeter, dan dienen de stroken 30 centimeter lang te zijn.

2.) Vervolgens ga je beide stroken dubbelvouwen, met de goede kanten op elkaar. Stik vervolgens de lange zijden aan elkaar. Dit kan met een naaimachine of met de hand.

Zelf een haarband maken

3.) Draai daarna het stof zo dat de goede kant aan de buitenkant zit. Je zou voordat je dit doet de naden mooi plat kunnen strijken met een strijkijzer.

4.) Leg vervolgens de twee stroken op elkaar en maak van beide stroken twee lussen. Op deze manier kun je ze in elkaar haken en krijgt de haarband zijn vorm. Zorg dat alles mooi plat ligt en dat het niet verdraaid zit.

5.) Stik vervolgens alle vier de uiteinden aan elkaar en knip het overtollige stof weg. Het kan zijn dat dit er niet zo heel mooi uitziet, dat is niet zo heel erg omdat dit gedeelte onder je haren wegvalt.

*Mocht je een bredere haarband willen, dan knip je uiteraard bredere stroken stof :-)Resultaat

Voor nu maakte ik twee haarbanden: eentje van het shirt en eentje van de oude trui. Zie hieronder een aantal foto’s van het resultaat.

Zelf een haarband makenZelf een haarband makenZelf een haarband maken

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 19 oktober 2017 / 11:16

    Oh wow, superleuk gedaan! Ik vind zulk soort haarbanden echt leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?