Kleine mutsjes maken voor in de kerstboom

Kleine mutsjes maken voor in de kerstboom

Ondanks dat onze kerstboom al redelijk vol hangt, vind ik het toch altijd leuk om nieuwe dingen voor in de kerstboom te knutselen. Afgelopen weekend maakte ik kleine mutsjes van restjes garen om in onze boom te hangen. In deze blogpost laat ik zien hoe je kleine mutsjes voor in de kerstboom kunt maken.

Deze kleine mutsjes zijn niet alleen leuk om in de boom te hangen, maar ook om cadeautjes mee te versieren. Daarnaast is het maken helemaal niet ingewikkeld. Aangezien ik nog een heleboel verschillende bolletjes wol had, besloot ik om er van iedere kleur een aantal te maken.

Welke materialen heb je nodig?

 • wc-rolletje(s)
 • schaar
 • wol – bij voorkeur iets dikker, maar mag ook dun zijn

Wol (lees: of ander garen) is in veel winkels te koop. Zo hebben o.a. Zeeman, Action en Wibra een uitgebreid assortiment garen in allerlei kleuren. Heel geschikt om deze kleine mutsjes van te maken.

Stappenplan

Kleine mutsjes maken voor in de kerstboom

 1. Om te beginnen knip je een stuk van de wc-rol af. Dit wordt de basis van het mutsje.
 2. Vervolgens ga je ongeveer 50 stukjes garen van 30 centimeter lang knippen. Wanneer het garen dunner is, heb je er (uiteraard) meer nodig.
 3. Deze stukjes garen ga je één voor één om het stuk van de wc-rol knopen. Dit doe je door een lus te maken, de lus door de wc-rol te halen  en vervolgens de twee uiteinden door de lus te steken. Een beetje moeilijk uit te leggen, maar de foto’s laten zien wat de bedoeling is. Wanneer je dunner garen gebruikt, zou je twee stukjes tegelijk kunnen knopen voor een voller (en sneller) effect.
 4. Herhaal dit totdat je geen wc-rol meer kunt zien en het rolletje helemaal bedekt is met garen.
 5. Je zult zien dat je een soort van jellyfish-achtig iets krijgt. Strijk alle uiteinden dezelfde kant op.
 6. Zorg dat je één stukje garen extra hebt, hiermee ga je de stukjes garen bij elkaar binden met een dubbele knoop.
 7. Tot slot knip je alle uiteinden af, zodat je boven op het mutsje een pompom-achtig iets overhoudt. Knip niet meteen teveel af, je kunt later altijd nog bijknippen. Net zoals bij een normale pompom.

Zelf heb ik er van visdraad een soort hanger aan gemaakt, waardoor ik de mutsjes makkelijk in de boom kan hangen.

Ik weet dat bij veel tutorials op Pinterest het mutsje binnenste buiten wordt gedraaid, waardoor er een dubbele rand aan de onderkant ontstaat. Dit heb ik geprobeerd maar vond ik persoonlijk minder mooi – daarom heb ik deze stap bij mijn mutsjes (lees: en tutorial) overgeslagen.

Kleine mutsjes maken voor in de kerstboomKleine mutsjes maken voor in de kerstboomKleine mutsjes maken voor in de kerstboomKleine mutsjes maken voor in de kerstboomKleine mutsjes maken voor in de kerstboom

Behalve dat je de mutsjes in allerlei kleuren kunt maken, kan je ook variëren met pailletten, glitters en andere versiersels. Zo kun je bijvoorbeeld ook twee of meerdere kleuren garen gebruiken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

4 Reacties

 1. Nienke
  12 december 2017 / 17:25

  Ze zijn zo schattig! En misschien voor meerdere dingen bruikbaar zoals over een fles of een eitje ;-)

 2. 12 december 2017 / 10:34

  Dit is echt te schattig! Doet me denken aan de kleine mutsjes op de Innocent sap flesjes.

  • Alyssa
   Auteur
   12 december 2017 / 10:41

   Ja, klopt! Daar lijken ze ook heeeel veel op :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?