Zelf een dromenvanger maken

Het leek me wel een leuk idee om in onze slaapkamer allerlei verschillende dromenvangers te hangen. Daarom besloot ik om er een aantal zelf te maken. In dit artikel vertel ik hoe je zelf een dromenvanger maken kan en welke materialen ik hiervoor gebruikt heb.

dromenvanger

Dromenvangers werden eeuwen geleden al gebruikt door Indianen. Tegenwoordig zie je ze veel als decoratie in huis. Een stijl die ik zeker kan waarderen.

De legende zegt dat dromenvangers bedoelt zijn om nare dromen te voorkomen. Iedere dromenvanger heeft een web, waar de nare dromen in verstrikt raken. De fijne dromen komen hier wél doorheen, waardoor je goed kunt slapen en alleen fijne dromen hebt. Dromenvangers werden voornamelijk aan de bedjes van kinderen gehangen, voor een fijne nachtrust.

Een traditionele dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een gevlochten web. Aan de ring hangen allerlei linten, kralen, veren, schelpen en andere versiersels. Het leuke is dat je alle kanten hiermee op kunt en dromenvangers kunt maken in verschillende kleuren en stijlen.

zelf een dromenvanger maken

Het ziet er wellicht lastig uit, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om zelf een dromenvanger te maken. Een dromenvanger bestaat uit drie onderdelen: de ring, het web en de versieringen.

ringen

De ringen die ik gebruikt heb komen deels van Intratuin en deels van Ali Express. Bij Intratuin verkopen ze vrij grote ringen en daar maakte ik dan ook mijn eerste dromenvangers van. Bij Ali Express vond ik een verkoper die ook kleinere ringen verkoopt, waardoor ik ook een aantal kleinere dromenvangers kon maken.

Zelf een dromenvanger maken

web

Het web in het midden van de ring kun je op verschillende manieren uitbeelden. Op YouTube staan een aantal video’s waarin uitvoerig wordt uitgelegd hoe je een traditioneel web kunt vlechten. Dit heb ik één keer geprobeerd, maar ik vond het erg veel werk en was uiteindelijk niet tevreden over het resultaat.

Zelf een dromenvanger maken

Zelf vond ik het leuker (lees: en sneller) om gehaakte kleedjes te gebruiken. Deze kocht ik voor gemiddeld 25 cent op rommelmarkten en in de Kringloop. Het handige van deze kleedjes is dat deze perfect rond zijn en vaak precies in de ringen passen. Als je goed kunt haken kun je natuurlijk ook zelf zo’n kleedjes haken :-)

versieringen

Om de dromenvanger af te maken, gebruikte ik stukjes lint en kant. Een deel hiervan had ik al en een ander deel komt van Xenos en Ali Express.

Zelf een dromenvanger maken

Omdat ik het kant van Ali Express te grauw wit vond, heb ik deze een beetje gekleurd in een kom met thee. Hierdoor is het kant net een beetje meer warmer (lees: ecru) geworden en past het beter bij de gehaakte kleedjes die ik gebruikt heb.

Zelf een dromenvanger maken

Omdat ik het liefst alles zo licht mogelijk heb in huis en de meeste meubels en accessoires wit zijn, besloot ik om ook mijn dromenvangers hieraan aan te passen. Ik maakte dromenvangers in de kleuren wit, gebroken wit en ecru.

hoe heb ik het gedaan?

Om te beginnen heb ik de ijzeren ring omwikkeld met wit garen. Dit deed ik om ervoor te zorgen dat er iets was waar ik het gehaakte kleedje aan kon bevestigen. De ijzeren ringen op zich zijn glad en het is onmogelijk om hier iets stevig aan vast te naaien. Door het eerste te omwikkelen met garen, heb ik wat meer houvast gecreëerd.

Vervolgens heb ik de stukjes kant en lint gemeten en geknipt. Deze heb ik vervolgens één voor één om de onderkant van de ring geknoopt. Dit kun je doen door het stuk kant dubbel te vouwen en vervolgens de twee uiteinden door de lus te halen.

Zelf een dromenvanger maken

Tot slot heb ik met klemmetjes het gehaakte kleedje om de ring gespannen. Vervolgens heb ik het kleedje met naald en draad vastgenaaid aan het garen om de ring. De stukjes kant en lint heb ik ook goed vastgezet, om te voorkomen dat ze losgaan.

resultaat

Zelf een dromenvanger makenZelf een dromenvanger makenZelf een dromenvanger maken

Al met al ben ik erg tevreden met het resultaat. De dromenvangers hebben een mooie plek gekregen in ons  huis. Ik heb onwijs plezier gehad in het maken ervan, dus ik ga er in de toekomst zeker nog meer maken. Al is het om cadeau te geven. Nu maar hopen dat we alleen nog maar fijne dromen hebben.

Heb jij al eens een dromenvanger gemaakt? xA

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?