Omdat ik Femke al een hele tijd volg via haar blog en social media, is het mij natuurlijk niet ontgaan dat ze bezig was met het uitbrengen van een boek. Ik was heel nieuwsgierig en bestelde het boek vrijwel meteen nadat het uitkwam. Ik kwam er vervolgens tijdens mijn laatste vakantie pas aan toe om te beginnen met lezen en ik loop dus eigenlijk een beetje achter. Toch wil ik jullie mijn mening over Fuck the quarterlife crisis niet onthouden. Het lezen ging als een sneltrein, want het thema van het boek is een schot in de roos. Vandaag vertel ik jullie wat ik van het boek vond en waarom ik denk dat iedere (onzekere) twintiger dit zou moeten lezen.
Fuck the quarterlife crisis
Het boek gaat over wat ze ook wel het ‘dertigers dilemma’ noemen. Twintigers staan over het algemeen voor ontzettend veel keuzes. Ze moeten veel (levensbepalende) keuzes maken, zonder dat ze weten welke de juiste is. Vroeger waren de keuzes ‘makkelijker’, aangezien er gewoon minder opties waren. Keuzes waren minder snel levensbepalend en daardoor ook makkelijker te maken. Chronisch twijfelen zorgt voor stress, onzekerheid en er komt een moment waarop je het dan gewoon allemaal niet meer weet. Wanneer je over alles twijfelt, beland je dus eigenlijk in een soort vicieuze cirkel en dan kun je een burn-out krijgen. Daarnaast werkt social media ook niet bepaald mee.
Op social media zien we vaak perfecte foto’s en verhalen voorbij komen, waardoor ons eigen leven er opeens een stuk minder mooi en interessant uit ziet. We voelen ons sneller ‘middelmatig’ en er is hoge prestatiedruk. Ondanks dat we heus wel tegen onszelf zeggen dat dingen aan de buitenkant (lees: dus op social media) vaak mooier lijken dan dat ze zijn, is het toch vaak confronterend. Want hoe kan het nou dat de die ene chick op Instagram (lees: die met die 10.000+ volgers) de ene na de andere fabuleuze bikin-foto eruit perst. Terwijl ik er in bikini nog steeds uitzie als een ontplofte tomaat? En waarom eet ik eigenlijk die niet-fotogenieke boterham met Nutella iedere ochtend? Terwijl anderen van die prachtige bowls met fruit en yoghurt maken. Wie heeft daar überhaupt tijd voor om 6.00u ’s ochtends? Zoveel vragen.
Al hetgeen ik hierboven beschrijf is dan ook de reden waarom het aantal burn-outs bij twintigers blijft stijgen. Femke beschrijft in vier thema’s (sociale media, succes, relaties en geluk) belangrijke vraagstukken. Dit doet ze met behulp van ervaringsdeskundigen, coaches en wetenschappers. Daarnaast deelt ze veel eigen ervaringen.
Mijn mening over Fuck the quarterlife crisis
Toen ik op de dag dat het boek uitkwam zag wat de titel was, had ik een serieus ‘oh, zit dat zo’-momentje. Echt waar. Het was het moment waarop ik dacht: er is dus een naam voor. Niet dat ik dingen graag in een hokje stop, maar het is altijd fijn wanneer je iets waar je heel lang niets van begreep opeens wel begrijpt. Dat ik eindelijk begreep waar ik nou al zolang last van had en vooral ook dat ik dus niet de enige ben. Dat het eigenlijk heel normaal is om kiezen lastig te vinden en chronisch te twijfelen. Dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk heel nieuwsgierig werd naar de inhoud van het boek.
Er gebeurde toen van alles in mijn leven – niet relevant – waarom ik lange tijd geen concentratie had om rustig te gaan zitten met een boek. Tijdens mijn laatste vakantie vond ik de rust en begon ik met lezen. En dat was echt een eye opener.
Waar is dat fucking stroompje.
Wanneer je altijd omringd bent geweest door mensen die echt perfect weten wat ze willen in het leven en op één of andere manier altijd precies de goede flow kunnen vinden, dan voel je je al heel snel nóg onzekerder en nog meer E.T.-waardig. Ik weet namelijk al jaren niet waar mijn fucking stroompje stroomt. Ik hoor het wel ergens, maar ik kan het op één of andere manier niet vinden. Daar heb ik al heel veel moeite voor gedaan en ik heb het ook al heel vaak opgegeven. Want het zoeken naar dat stomme stroompje zorgt soms voor nog veel meer verwarring, twijfels en kost vreselijk veel energie. Flow is er natuurlijk altijd wel, maar het is lullig wanneer je het gevoel hebt dat je telkens in het verkeerde water ligt te spartelen.
Herkenbaar
Daarom denk ik dat dit boek voor veel twijfelende en onzekere twintigers een uitkomst kan zijn. Zoveel dingen die Femke beschrijft en uitlegt in haar boek zijn vreselijk herkenbaar. Zo herkenbaar, dat ik op een bepaald punt gewoon emotioneel werd tijdens het lezen. Vooral omdat ik jarenlang dacht dat ik de enige was met dit slepende probleem en omdat niemand me leek te begrijpen.
Wat ik vooral bevestigd heb gekregen, is dat ik moet stoppen met mezelf te vergelijken met anderen. Dat het oké is dat ik kiezen heel moeilijk vind en dat ik niet zo hard voor mezelf moet zijn. Dat, ook al maak ik verkeerde keuzes, alles toch wel goed komt. Allemaal waardevolle lessen en daarom is dit boek een aanrader als je het mij vraagt. O.a. te koop bij bol.com.
Deze blogpost bevat affiliate links.
femketje
ik heb er veel over gehoord en wil het boek zelf ook zeker nog eens aanschaffen :)