Volgers verwijderen op Instagram

Volgers verwijderen op Instagram

Afgelopen weekend werd ik door Sharon geïnspireerd om mijn volgers op Instagram eens onder de loep te nemen. Natuurlijk wilt iedereen zoveel mogelijk volgers, likes en comments. Dat is één van de redenen waarom we Instagram allemaal zo actief gebruiken. Wanneer je een heleboel inactieve volgers hebt, is dit niet goed voor je account. Daarom besloot ik om er eens goed naar te kijken en een heleboel volgers te verwijderen op Instagram. In dit artikel vertel ik over mijn bevindingen.

Volgers verwijderen op Instagram?

Ik hoor sommige van jullie al denken: waarom zou je dit in hemelsnaam doen? Waarom zou je volgers verwijderen op Instagram? Je wilt toch juist zoveel mogelijk volgers? Zo’n hoog aantal staat toch hartstikke goed! Zeker wanneer je blogger c.q. influencer bent.

Ja, dat klopt. Dat staat zeker mooi. En in mijn geval – als blogger – is meer volgers alleen maar beter. Ik zou het stiekem fantastisch vinden om 100.000+ volgers te hebben. Echt, dat meen ik. Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat dat me niet interesseert. Toch zegt het aantal volgers niet altijd iets over de waarde van een account. Er bestaan namelijk een heleboel inactieve accounts, in allerlei soorten en maten. Aan deze accounts heb je helemaal niets. Deze accounts liken niet, reageren niet en zien meestal je nieuwe content niet eens.

Dus wanneer jij veel tijd en energie steekt in het maken van dé perfecte foto en het schrijven van dé perfecte caption, is het allemaal verspilde tijd wanneer 5.000 van jouw 10.000 followers inactief zijn. Want dat zijn als het ware 5.000 gemiste kansen.

Er wordt gezegd dat maar 10% van al jouw volgers nieuwe content te zien krijgt. Wanneer die 10% dan nét de inactieve volgers zijn, dan heb je er dus vrij weinig aan dat er een hoog aantal bij het woord followers staat.

Welke accounts zijn inactief?

Hoe zie je dan welke accounts inactief zijn? Dat is een lastige vraag en van de andere kant ook weer niet. Het is niet altijd handig om aannames te doen, maar in dit geval zijn er een aantal dingen waar je vanuit kunt gaan.

verjaarde accounts

Ik gebruik de app al sinds 2010 en ik kon me ergens wel voorstellen dat er een heleboel van mijn volgers niet meer actief waren. Daar ben ik dan ook op gaan zoeken. Accounts die in 2012 voor het laatst iets gepost hebben, gaan in 2018 geen likes meer geven. Daarnaast is de kans klein dat ze na vijf jaar opeens denken: hey, laat ik dit account nog een keer gaan gebruiken! En mochten ze dat toch doen, dan weten ze je te vinden. Toch?

Daarmee bedoel ik: accounts die langer dan een jaar hun account niet bijgewerkt hebben. Vaak kun je dit ook checken door hun website of webshop te bezoeken. Deze is meestal uit de lucht of kan niet gevonden worden.

Vaak zijn dit in mijn geval:

 • blogs
 • webshops
 • bedrijven

Die nu niet meer bestaan, hun Instagram niet meer gebruiken of een nieuw account hebben omdat het oude account niet meer wordt gebruikt.

follow to follow

Users die meer dan 5000 accounts volgen. Laten we eerlijk zijn: hoeveel nieuwe content mis jij dagelijks op Instagram? Terwijl je misschien (maar) 600+ accounts volgt. Of zelfs minder. Iets of iemand die meer dan 5000 accounts volgt, kan onmogelijk al jouw nieuwe content zien. En wanneer je goed oplet merk je ook dat deze users nooit iets liken of ergens op reageren. Het is hun manier van proberen zoveel mogelijk volgers te krijgen, door middel van zelf zoveel mogelijk accounts te volgen. Vaak hebben ze deze missie opgegeven en hebben 5000+ accounts een volger die nooit meer ergens naar kijkt of op reageert.

Webshops die hetzelfde doen als ik hierboven vermeld. Een of andere vage webshop in Verweggistan die meer dan 10.000 accounts volgt, voegt niets toe aan jouw account en engagement van je Instagram. En de kans is klein dat deze gaat mailen voor een samenwerking. Ik zeg niet dat dit nooit kan, maar de kans is wel erg klein.

Voorbeeld: Ik kwam een fotograaf tegen die maar liefst – I kid you not – 4 miljoen accounts volgde. En 23.000 followers had. Het kan dus wel werken, dat follow to follow. Soort van. De rest mag je zelf invullen.

spam

Juist omdat het tegenwoordig zo gewild is om zoveel mogelijk volgers op Instagram te hebben, schieten bepaalde accounts als paddenstoelen uit de lucht. Usernames met veel cijfers en de woorden ‘more’ en ‘followers’, volgen jou niet omdat ze zo graag je vakantiekiekjes van jouw vakantie op Ibiza willen zien. Die willen gewoon reclame maken voor hun business en hopen dat jij zo stom bent om met ze in zee te gaan.

Deze accounts herken je meestal aan de opvallende username en hun type content. Vaak zijn dit van die fout samengestelde berichten, met allerlei lettertypes die ik vroeger gebruikte wanneer ik mijn schoolverslag mooier wilde maken met Word Art. Fluoriserend oranje of groen. Hebben jullie het beeld voor je? Dat.

deleted950 / verwijderddddddd / ikbenweg043d0ei / hoeverwijderikdit0034

Eigenlijk zou dit mijn eerste punt moeten zijn, maar ik wil het je niet te makkelijk maken. Vaak wanneer je op dit soort usernames gaat zoeken in je lijst met volgers, kun je er al iets van 20+ verwijderen. Er zijn namelijk altijd mensen die niet snappen hoe je een account definitief kunt verwijderen, waardoor ze er maar zoiets van maken. Deze accounts hebben meestal ook geen profielfoto meer.

Dat is overigens ook een dingetje. Wanneer een account geen profielfoto heeft, is het ook vaak inactief. Niet altijd, maar wel vaak.

de ‘nee toch maar niet’-account

Dit zijn accounts die ooit vol enthousiasme werden aangemaakt, maar zich toch bedacht hebben. Dit herken je vaak aan het aantal (niet) geposte foto’s (0 dus). En de ontbrekende profielfoto. Ook dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is dan de vraag of je begluurd wilt worden door een of andere vage bekende, die zelf nooit iets op Instagram zet. Big Brother is watching you.

de persoon met vier accounts

Die niet weet hoe hij een vergeten wachtwoord moet opvragen of telkens vergeet dat hij al een account heeft. Ik heb de achterliggende reden nog niet echt thuis kunnen brengen, maar dat dus. Je kent ze wel. En na verloop van tijd volgt tante Trees je met maar liefst zes accounts, waarvan er vijf niet meer actief zijn.

Bovenstaande opties zijn degene die ik het vaakst ben tegengekomen toen ik mijn account aan het opschonen was. Ik had 1097 volgers en heb er nu 705. Het was voor mij dus peanuts om de boel op te ruimen. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer werk je zult hebben met volgers verwijderen op Instagram. Gelukkig zijn hier ook apps voor, al heb ik daar zelf geen ervaring mee. Ik heb handmatig alles nagekeken en zal dit in de toekomst ook blijven doen.

Begrijp me niet verkeerd: misschien wil je juist gewoon dat hoge aantal volgers. Dat kan. Het is alleen heel jammer omdat op die manier je Instagram minder waardevol is in veel minder engagement heeft. Iets wat op dit moment – vooral door dat stomme algoritme – heel belangrijk is.

Heb jij al eens gekeken naar wie jou eigenlijk allemaal volgt op Instagram? xA

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

 1. 4 augustus 2018 / 09:48

  Heel handig om dit een keer uit te voeren, het kost tijd maar het is het sowieso waard!

  • Alyssa
   Auteur
   8 augustus 2018 / 10:08

   Ja, echt wel. Het staat echt tof als je veel volgers hebt, maar wanneer ze allemaal nooit liken of reageren, heb je er niet zoveel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?