Nog niet zo lang geleden schreef ik een blogpost over mijn Bernadette vesten en beloofde ik jullie een blogpost waarin ik alles zou uitleggen over mijn eigen oversized vest patroon. Vandaag ga ik dan ook vertellen over hoe ik de vesten brei, welk patroon ik gebruik, hoe ik de garens combineer en waar ik mijn materialen koop. Naar aanleiding van mijn blogpost en posts op Instagram heb ik enkele vragen gekregen. Deze probeer ik allemaal te beantwoorden in deze blogpost.
Breien
De afgelopen twee jaar ben ik steeds meer gaan breien en het is echt één van mijn favoriete dingen om te doen. Een aantal jaar geleden kon ik alleen maar sjaals breien. Inmiddels heb ik meer technieken geleerd, waardoor ik ook vesten en truien kan breien. Mijn favoriete project om te breien is het oversized vest. Voor het allereerste exemplaar heb ik goedkoop garen van Zeeman gebruikt. Toen ik eenmaal in de gaten had hoe het moest, ben ik ander en wat duurder garen gaan gebruiken.
Jij kan het ook!
Toen ik voor het eerst besloot om een oversized vest te gaan breien, twijfelde ik of het me wel zou gaan lukken. Het leek veel lastiger dan het uiteindelijk was. Veel mensen zijn onzeker en denken dat het heel moeilijk is: dat is het helemaal niet. Jij kan het ook.
Daarnaast zijn er op internet talloze video’s met uitleg te vinden, waarin je precies kunt zien hoe je bepaalde dingen moet doen. Dit zijn gewoon technieken die op meerdere projecten van toepassing zijn. Hieronder geef ik een klein lijstje met handige video’s over technieken die je kunt gebruiken bij het breien van een vest.
De video’s zijn niet gemaakt door mijzelf – alle credits gaan naar de dames die deze video’s gemaakt hebben. Zelf begin ik altijd met het breien van het rugpand – dit is namelijk het meeste werk. Daarna ga ik verder met de voorpanden en daarna brei ik de mouwen. De volgorde is eigenlijk niet belangrijk, maar zo heb ik alle vragen hierover beantwoord. De vijf losse delen zet ik vervolgens met de matrassteek aan elkaar.
Patroon
Op veler verzoek heb ik mijn eigen soort van Bernadette patroon opgeschreven en uitgewerkt. Daar is dit het resultaat van: de ★ Sophia Cardigan ★. Met behulp van dit breipatroon heb ik mijn eigen oversized vesten gebreid. De vesten die ik op mijn blog beschreven heb en die viraal gaan op Pinterest. Dit vesten die ik zelf brei, zijn gebreid aan de hand van mijn eigen breipatroon. Deze variant heet de Sophia Cardigan en heeft boorden langs de zijkanten. Dit voorkomt dat de voorpanden gaan omkrullen. Daardoor onderscheidt het zich van het ‘normale’ Bernadette vest, dat zonder boorden langs de voorpanden wordt gebreid.
Het vest is te breien door geoefende breiers. Qua niveau geloof ik dat het vest niet heel lastig is om te breien, maar je hebt wel wat ervaring nodig. Je dient bijvoorbeeld te weten hoe je steken opzet, steken kunt meerderen en minderen, het breiwerk af moet kanten en aan elkaar zet. Alle gebruikte handelingen zijn veelvoudig op YouTube terug te vinden.
Het patroon dat ik voor mijn vesten gebruik.
The English pattern of this oversized cardigan
Welke garens gebruik ik?
Zoals ik mijn vorige blogpost over dit onderwerp al heb verteld, maakt ik mijn eerste zogeheten Bernadette vest van garen dat ik bij de Zeeman kocht. Dit vest lukte goed en er is niets mis mee, maar je merkt toch dat het garen niet van topkwaliteit is. Voor mijn tweede vest gebruikte ik duurder garen van Veritas, maar ook dit garen is na een aantal keer dragen ontzettend gaan pillen.
Daarom nijg nu meer naar net iets duurdere garens of in ieder geval garens van bekendere merken zoals: Scheepjes, Annell, Lang Yarns, Lana Grossa en noem maar op. Beter garen is vaak niet goedkoop, maar soms heb je wel eens geluk met kortingen. Ik heb bijvoorbeeld ook al goede garens gekocht op rommelmarkten, voor nog geen euro per bol.
Combineren
Wanneer ik een vest wil gaan maken, kijk ik eerst naar wat ik nog heb liggen. Ik heb namelijk nog heel wat garens liggen. Soms vind ik dan iets wat daarbij past of ga ik juist op zoek naar iets dat er bij past. Ik gebruik meestal een wat dikkere draad als basis, met daarbij een aantal sierdraden, met bijvoorbeeld glans, pailletten of glitter. Het mooiste resultaat krijg je met mohair – dan wordt het vest lekker zacht/fluffy en valt het heel luchtig. Wanneer je te zwaar garen gebruikt, beïnvloed dit het vest en hoe het valt. Het mooiste resultaat krijg je wanneer het gewoon een beetje luchtig valt. Mijn witte vest is eigenlijk te zwaar, maar valt toch wel oké.
Mijn garens koop ik in webshops, fysieke winkels, via Marktplaats of op (rommel)markten. Het is maar net waar ik iets passends of moois tegenkom. In het begin zou ik echter – ondanks de mindere kwaliteit – goedkoper garen gebruiken. Mocht het dan niet helemaal lukken, dan heb je niet meteen tientallen euro’s aan garen uitgegeven.
Andere materialen
Behalve garens heb je om te breien natuurlijk ook breinaalden nodig. Ik gebruik eigenlijk altijd goedkope naalden en ik weet niet of dit veel anders werkt dan met duurdere breinaalden. Je kunt bij Zeeman of Wibra al een set naalden kopen voor 99 cent. De rondbreinaalden die ik voor de mouwen gebruik zijn wel van een beter merk, KnitPro. Een investering, maar ook heel mooi materiaal. In de toekomst wil ik mijn budget breinaalden gaan vervrangen voor duurdere naalden. Al vraag ik me af of het nou echt zo’n groot verschil maakt. Dit heb ik nog nooit uitgeprobeerd.
Wanneer ik het vest in elkaar ga zetten dan gebruik ik een dikke naald met een stompe punt en een restje draad. Soms gebruik ik klemmetjes of kopspelden om de delen bij elkaar te houden tijdens het aan elkaar zetten. Hier gebruik ik altijd de matrassteek voor. Zo kun je twee delen zo goed als onzichtbaar aan elkaar zetten.
Sinds een aantal maanden heb ik een heel handige app op mijn telefoon: een digitale toerenteller! Waarbij je verschillende projecten kunt toevoegen en maar op het scherm hoeft te tikken om een toer erbij te tellen. Echt heul handig. De app heet ‘Teller’ en is te downloaden in de App Store.
FAQ
Naar aanleiding van (terugkomende) vragen die ik gekregen heb na publiceren van mijn blogpost heb ik een kleine FAQ samengesteld.
Wil je voor mij ook een vest breien?
Een vraag die ik al heel vaak gekregen heb. Ik brei eigenlijk niet voor andere mensen, tenzij ik er echt zin in heb. Eerlijk? Dat is bijna nooit. Het is heel veel werk en vaak is het dan toch niet helemaal zoals diegene verwacht en dat is gewoon niet handig. Breiwerken haal je niet zomaar ‘effe’ uit elkaar. Dus nee.
Welk patroon gebruik je?
Zoals ik hierboven al vertelde was dit een hele zoektocht. Uiteindelijk heb ik een combinatie gemaakt tussen een aantal breipatronen en deze steeds weer aangepast. Inmiddels gebruik ik alleen nog mijn eigen breipatroon wanneer ik een vest brei.
Maar dat is toch hartstikke moeilijk?
Nee, is niet moeilijk. Iets moeilijk vinden is een mindset. Wanneer je iets nog nooit gedaan hebt, weet je ook niet of het moeilijk is. Met een beetje hulp en oefening ben ik er van overtuigd dat iedereen dit kan. Dus: koop goedkoop garen en ga gewoon proberen. Van proberen leer je en uiteindelijk zul je merken dat het niet moeilijk is.
Breien is voor oma’s!
Ja, blijkbaar is dat wat veel mensen vinden. Dat mag. Maar wie maakt er zelf een vest waar anderen €400 voor betalen?! Deze oma :-)
Met deze blogpost hoop ik alle vragen beantwoord te hebben. Mocht er toch nog iets niet duidelijk zijn, laat dan gerust een reactie achter. Fijn weekend alvast! xA
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Deze blogpost bevat affiliate links.
marielle
Hi,
ik lees over 3 draden, bedoel je dan 3 bolletjes tegelijk? dit omdat het garen wat dun is neem ik aan? dus als ik dikke wil gebruik is 1 draad voldoende? of begrijp ik het verkeerd?
Groet, Marielle
Alyssa
marielleDat klopt inderdaad :-)
Anja
Kan u doorgeven hoe de steken zijn bij een large of xl ?
Er staat wel s-m-l-xl maar er staat maar 1 aantal opzet steken : 50 en ik denk dat dit voor mij te klein gaat zijn aangezien ik een large draag .
Alyssa
AnjaHi Anja,
Zoals aangegeven bij de productomschrijving op Etsy en in het patroon zelf, betreft dit patroon een one size fits all. Het aantal steken zijn – zoals ook aangegeven in het patroon – bij alle maten hetzelfde. Het patroon valt bij maat S zeer ruim en bij maat XL minder ruim. Het patroon is getest zodat het bij alle maten gewoon past, alleen is de pasvorm bij kleinere maten ruimer dan bij grotere maten. Mocht je het vest toch groter willen breien, dan zou je i.p.v. 50 bijvoorbeeld 60 steken kunnen opzetten. Alle verdere informatie is in het patroon terug te vinden. Mocht je nog vragen hebben, dan mogen deze gestuurd worden naar het support mailadres dat vermeld staat in het patroon. Deze blogpost is eigenlijk niet bedoeld voor support :-)
Groetjes,
Alyssa
Chantal
Graag zou ik het vernieuwde patroon ontvangen van het vest. Hoe kom ik aan het nieuwe patroon?
Marjan de Jong
Op Etsy kun je alleen betalen met PayPal en creditcard, ik heb geen van twee, maar zou heel graag het patroon van de vest van je kopen, is er echt geen andere manier?
Hartelijke groet
Marjan de Jong
Alyssa
Marjan de JongHi Marjan,
Wanneer u een mailtje stuurt naar info@missmurphy.nl, dan kan het patroon ook via overschrijving of Tikkie besteld worden.
Groetjes,
Alyssa
Britt
Wat een fijn patroon om zo je eigen vest te kunnen breien. Graag ontvang ik het vernieuwde patroon zodat ik deze twee even langs elkaar kan neerleggen.
Alvast bedankt!
Marianne Kersten
Hoi,
Ik wil graag het vest gaan breien.
Zou ik ergens het patroon kunnen vinden?
Alvast bedankt.
M.Kersten
Alyssa
Marianne KerstenHallo Marianne, zoals aangegeven in bovenstaande artikel, zijn al mijn patronen verkrijgbaar in mijn Etsy-shop. https://www.etsy.com/shop/missmurphystudio
Groetjes,
Alyssa
Tanja
Hallo, ik heb ook het patroon gekocht van Sophia cardigan.
Mooi cardigan maar vind ook dat de voorpanden samen even breed zijn als het rugpand en daardoor geen uitsparing van de nek is.
Zou het mogelijk zijn om ook het vernieuwde patroon te krijgen aub
Groetjes Tanja
Alyssa
TanjaHi Tanja,
Dankjewel voor je berichtje, als het goed is heb je inmiddels de update ontvangen :-)
Liefs,
Alyssa
Mirjam
Welke wol heb jij voor het vest gebruikt ?
Alyssa
MirjamDit staat vermeld in het patroon. In dit artikel vertel ik meer over de garens die ik gebruik voor mijn breiwerken: https://www.missmurphy.nl/2020/02/de-garens-die-ik-gebruik-voor-mijn-vesten/
Ellen Ros
Hoi Alyssa,
Ik heb uiteindelijk ook een beetje gesmokkeld en zo toch een stukje over gehouden tussen de voorpanden :-). Maar voor een volgend vest, dat ik zeker ga maken, zou ik graag het vernieuwde patroon ontvangen. Dank voor je aanbod!
Zo super geoefend ben ik nog niet en dan is zo’n duidelijk patroon erg fijn.
Overigens denk ik dat ik eerst het patroon van de oversized trui ga bestellen, want die vond ik ook erg mooi!
Yvonne ne
Ben op zoek naar omschrijving van patroon en gebruikte breipenne : welke dikte heeft u gebruikt?
Alyssa
Yvonne neHi Yvonne, zoals aangegeven in het artikel is het patroon te koop in mijn Etsy-shop (link staat ook in het artikel). In het patroon is tevens alle informatie terug te vinden.
IJda Willemsen
Hoi, ik heb 1 vest af, is heel mooi geworden! Alleen zijn de voorpanden samen net zo breed als het achterpand. Bij het in elkaar zetten komen de delen in de nek ahw samen. Dat klopt niet denk ik. Heb je tips hoe ik het anders moet doen?
Ellen
IJda WillemsenDag Alyssa, ik heb hetzelfde als IJda: de voorpanden zijn samen even breed als het rugpand. Kan het zijn dat dat een foutje in het patroon is?
Verder ben ik heel blij met het patroon :)
Alyssa
EllenHoi Ellen!
Dankjewel voor je berichtje. Fijn om te lezen dat je blij bent met het patroon :-)
Het klopt inderdaad dat het achterpand en beide voorpanden hetzelfde aantal steken hebben, waardoor de voorpanden tegen elkaar aan komen. Ik heb hierover al vaker vragen gekregen, inmiddels heb ik daarom het patroon aangepast en is er wel rekening gehouden met een uitsparing voor de nek.
Eerlijk; ik brei niet echt volgens ‘het boekje’. Ik doe het een beetje op gevoel. Wanneer ik de voorpanden aan het achterpand vastzet, sjoemel ik een beetje, waardoor er toch ruimte blijft voor de nek.
Normaal gezien zou je elke steek met elkaar moeten verbinden, waardoor er geen ruimte voor de nek zou overblijven en de voorpanden direct tegen elkaar aan komen. Ik probeer altijd ca. 5 cm ruimte over te houden.
Ik hoop dat je toch blij bent met je creatie en het met veel plezier zal dragen.
Als je wilt kan ik het vernieuwde patroon naar je toesturen.
Ik hoor het graag!
Liefs,
Alyssa
Alyssa
IJda WillemsenHoi IJda,
Dankjewel voor je reactie en sorry voor mijn late reply. Fijn om te lezen dat je vest mooi geworden is :-)
Het klopt inderdaad dat het achterpand en beide voorpanden hetzelfde aantal steken hebben, waardoor de voorpanden tegen elkaar aan komen. Ik heb hierover al vaker vragen gekregen, inmiddels heb ik daarom het patroon aangepast en is er wel rekening gehouden met een uitsparing voor de nek.
Eerlijk; ik brei niet echt volgens ‘het boekje’. Ik doe het een beetje op gevoel. Wanneer ik de voorpanden aan het achterpand vastzet, sjoemel ik een beetje, waardoor er toch ruimte blijft voor de nek.
Normaal gezien zou je elke steek met elkaar moeten verbinden, waardoor er geen ruimte voor de nek zou overblijven en de voorpanden direct tegen elkaar aan komen. Ik probeer altijd ca. 5 cm ruimte over te houden.
Ik hoop dat je toch blij bent met je creatie en het met veel plezier zal dragen.
Als je wilt kan ik het vernieuwde patroon naar je toesturen.
Ik hoor het graag!
Liefs,
Alyssa
Annie Vande Velde
Hallo , Bedankt voor je uitleg en ik ben volledig akkoord met wat jeschrijft.
Ik heb 3 dochters, 6 kleindochters, en 2 kleinzonen.
Dus de naalden tikken hier dagelijks voor de kids dewelke de sjaals en mutsen van oma veeeeeel leuker vinden .
Hiervoorneem ik ook wol van verschillende prijzen .
Kwestie van veelvuldig wassen en. ….
Verlies zonder teveel hartzeer.
Je patroon is zeer welkom en zal veelvuldig gebruikt worden .Thanks en groetjes uit België
Judith
Prachtige vesten! Voor fijner breiwerk gebruik ik de duurdere breinaalden. Die zijn steviger en het garen glijd er moeiteloos overheen. Dan kan ik sneller breien.
Voor grof breiwerk, vanaf naalden 7 gebruik ik de goedkope plastic naalden, die zijn lekker licht en met zo’n dikke naalden is mijn vest snel af.
Ik koop de naald die ik nodig heb en garen waar ik helemaal blij van word, mooie kwaliteit dus. Al breiend geniet ik van de mooie kleuren. Uiteindelijk kost het vest een fractie van wat het in de winkel zou kosten en er is er maar een van!
IJda
Moet je, vanuit dit patroon kunnen rondbreien? Voor de mouwen?
IJda
IJdaGaat dus om het vest;) Sophia cardigan
Alyssa
IJdaHi IJda,
Dat hoeft niet bij dit patroon.
Groetjes,
Alyssa
Dominique
Ik heb tot voor kort nooit echt geloofd dat er zoveel verschil in breinaalden was. Tot ik begon aan een babydekentje met naalden die ik nog had liggen. Deze waren door gebruik nogal krom geworden en ik besloot nieuwe te kopen. De knit pro ergonomische breinaalden werden het. Wat een verschil zeg. Deze breien echt stukken beter dan die waar ik mee begonnen was. Is dus echt waar. De moeite waard dus om te investeren in wat duurdere naalden
Hanneke
Ik heb gemerkt dat wat duurdere breinaalden wat langer zijn en dat vind ik zelf prettiger breien. Ook zijn ze vaker van een ander materiaal en dat breit ook wat fijner…😊
Ingrid van den Heuvel
Welke wol heb je gebruikt voor het vest dat je aan hebt op de foto? Heeeel mooi
Rachel
Wauw hij ziet er prachtig uit en wat heb je ook een mooie foto’s gemaakt!