Bernadette vest patroon + uitleg

Bernadette vest patroon

Nog niet zo lang geleden schreef ik een blogpost over mijn Bernadette vesten en beloofde ik jullie een blogpost waarin ik alles zou uitleggen over mijn Bernadette vest patroon. Vandaag ga ik dan ook vertellen over hoe ik de Bernadette vesten brei, welk patroon ik gebruik, hoe ik de garens combineer en waar ik mijn materialen koop. Naar aanleiding van mijn blogpost en posts op Instagram, heb ik enkele vragen gekregen. Deze probeer ik allemaal te beantwoorden in deze blogpost.

Breien

De afgelopen twee jaar ben ik steeds meer gaan breien en het is echt één van mijn favoriete dingen om te doen. Een aantal jaar geleden kon ik alleen maar sjaals breien. Inmiddels heb ik meer technieken geleerd, waardoor ik ook vesten en truien kan breien.  Mijn favoriet om te breien is het Bernadette vest. Voor het allereerste exemplaar heb ik goedkoop garen van Zeeman gebruikt. Toen ik eenmaal in de gaten had hoe het moest, ben ik ander c.q. duurder garen gaan gebruiken.

Jij kan het ook!

Toen ik voor het eerst besloot om een Bernadette vest te gaan breien, twijfelde ik of het me wel zou gaan lukken. Het leek veel lastiger dan het uiteindelijk was. Veel mensen zijn onzeker en denken dat het heel moeilijk is: dat is het helemaal niet. Jij kan het ook.

Daarnaast zijn er internet talloze video’s met uitleg te vinden, waarin je precies kunt zien hoe je bepaalde dingen moet doen. Dit zijn gewoon technieken die op meerdere projecten van toepassing zijn. Hieronder geef ik een klein lijstje met handige video’s met technieken die je kunt gebruiken bij het breien van een vest.

De video’s zijn niet gemaakt door mijzelf – alle credits gaan naar de dames van de video’s. Zelf begin ik altijd met het breien van het rugpand – dit is namelijk het meeste werk. Daarna ga ik verder met de voorpanden en daarna brei ik de mouwen. De volgorde is eigenlijk niet belangrijk, maar zo heb ik alle vragen hierover beantwoord.Patroon

Op veler verzoek heb ik de afgelopen weken mijn eigen Bernadette patroon opgeschreven en uitgewerkt. Daar is dit het resultaat van: the ★ Sophia Cardigan ★. Naar dit patroon heb ik mijn eigen vesten gebreid. De vesten die ik op mijn blog beschreven heb.

Het vest is te breien door geoefende breiers. Qua niveau geloof ik dat het vest niet heel lastig is om te breien, maar je hebt wel wat ervaring nodig. Je dient bijvoorbeeld te weten hoe je steken opzet, het breiwerk af moet kanten en aan elkaar zet. Alle gebruikte handelingen zijn veelvoudig op YouTube terug te vinden.

Het patroon dat ik voor mijn Bernadette vesten gebruik.

Welke garens gebruik ik?

Zoals ik mijn vorige blogpost over dit onderwerp al heb verteld, maakt ik mijn eerste Bernadette vest van garen dat ik bij de Zeeman kocht. Dit vest lukte goed en er is niets mis mee, maar je merkt toch dat het garen niet van topkwaliteit is. Voor mijn tweede vest gebruikte ik duurder garen van Veritas, maar ook dit garen is na een aantal keer dragen ontzettend gaan pillen.

Ik zal in de toekomst minder snel garen gebruiken van deze twee winkels. Ik nijg nu veel meer naar duurdere garens of in ieder geval garens van bekendere merken zoals: Scheepjes, Annell, Lang Yarns, Lana Grossa en noem maar op. Beter garen is vaak niet goedkoop, maar soms heb je wel eens geluk met kortingen. Ik heb bijvoorbeeld ook al garens gekocht op markten, voor nog geen euro per bol.

Combineren

Wanneer ik een vest wil gaan maken, kijk ik eerst naar wat ik nog heb liggen. Ik heb namelijk nog heel wat garens liggen. Soms vind ik dan iets wat daarbij past of ga ik juist op zoek naar iets dat erbij past. Ik gebruik meestal een wat dikkere draad als basis, met daarbij een aantal ‘sier’ draden, met bijvoorbeeld glans of glitter. Het mooiste resultaat krijg je met mohair – dan wordt het vest lekker zacht/fluffy en valt het heel luchtig. Wanneer je te zwaar garen gebruikt, beïnvloed dit het vest en hoe het valt. Het mooiste resultaat krijg je wanneer het gewoon een beetje luchtig valt. Mijn witte vest is eigenlijk te zwaar, maar valt toch wel oké.

Mijn garens koop ik in webshops, fysieke winkels, via Marktplaats of op (rommel)markten. Het is maar net waar ik iets passends of moois tegenkom. In het begin zou ik echter – ondanks de mindere kwaliteit – goedkoper garen gebruiken. Mocht het dan niet helemaal lukken, dan heb je niet meteen tientallen euro’s aan garen uitgegeven.

Andere materialen

Behalve garen heb je om te breien natuurlijk ook breinaalden nodig. Ik gebruik eigenlijk altijd goedkope naalden en ik weet niet of dit veel anders werkt dan met duurdere breinaalden. Je kunt bij Zeeman of Wibra al een set naalden kopen voor 99 cent. De rondbreinaalden die ik voor de mouwen gebruik zijn wel van een beter merk, KnitPro. Een investering, maar ook heel mooi materiaal. In de toekomst wil ik mijn budget breinaalden gaan vervrangen voor duurdere naalden. Al vraag ik me af of het nou echt zo’n groot verschil maakt.

Wanneer ik het vest in elkaar ga zetten dan gebruik ik een dikke naald met een stompe punt. Het oog moet groot genoeg zijn voor de dikte van het garen. Als draad gebruik ik dan een stuk van de basisdraad. Soms gebruik ik klemmetjes of kopspelden om de delen bij elkaar te houden tijden het aan elkaar zetten. Hier gebruik ik eigenlijk altijd de matrassteek voor. Zo kun je twee delen vrijwel onzichtbaar aan elkaar zetten.

Sinds een aantal maanden heb ik een heel handige app op mijn telefoon: een digitale toerenteller! Waarbij je verschillende projecten kunt toevoegen en maar op het scherm hoeft te tikken om een toer erbij te tellen. Echt heul handig. De app heet ‘Teller’ en is te downloaden in de App Store.

FAQ

Naar aanleiding van (terugkomende) vragen die ik gekregen heb na publiceren van mijn blogpost heb ik een kleine FAQ samengesteld.

Wil je voor mij ook een vest breien?

Een vraag die ik al heel vaak gekregen heb. Ik brei eigenlijk niet voor andere mensen, tenzij ik er echt zin in heb. Eerlijk? Dat is bijna nooit. Het is heel veel werk en vaak is het dan toch niet helemaal zoals diegene verwacht en dat is gewoon niet handig. Breiwerken haal je niet zomaar ‘effe’ uit elkaar. Dus nee.

Welk patroon gebruik je?

Zoals ik hierboven al vertelde was dit een hele zoektocht. Uiteindelijk heb ik een bestaand patroon aangepast. Houd vooral de stekenverhouding goed in de gaten en maak een proeflapje. Op Etsy staan ook veel patronen, maar die zijn niet gratis.

Maar dat is toch hartstikke moeilijk?

Nee, is niet moeilijk. Iets moeilijk vinden is een mindset. Wanneer je iets nog nooit gedaan hebt, weet je ook niet of het moeilijk is. Met een beetje hulp en oefening ben ik ervan overtuigd dat iedereen dit kan. Dus: koop goedkoop garen en ga gewoon proberen. Van proberen leer je en uiteindelijk zul je merken dat het niet moeilijk is.

Breien is voor oma’s!

Ja, blijkbaar is dat wat veel mensen vinden. Dat mag. Maar wie maakt er zelf een vest waar anderen € 400 voor betalen?! Deze oma :-)

 

Met deze blogpost hoop ik alle vragen beantwoord te hebben. Mocht er toch nog iets niet duidelijk zijn, laat dan gerust een reactie achter. Fijn weekend alvast! xA

Deze blogpost bevat affiliate links

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

  1. Ingrid van den Heuvel
    10 februari 2020 / 22:50

    Welke wol heb je gebruikt voor het vest dat je aan hebt op de foto? Heeeel mooi

  2. 11 december 2018 / 23:16

    Wauw hij ziet er prachtig uit en wat heb je ook een mooie foto’s gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?