Mijn eigen bedrijf starten

Mijn eigen bedrijf starten

Wie mij volgt op social media, heeft de afgelopen weken al kunnen zien dat ik bezig was met het schrijven van een ondernemingsplan. Niet zomaar natuurlijk, ik ben namelijk bezig met het opstarten van een eigen bedrijf. Na jarenlang hobbyen op niveau, heb ik eindelijk besloten om aan de slag te gaan als freelancer. In mijn blogpost van vandaag vertel ik er alles over.

geen werk meer

Nog niet zolang geleden deelde ik een blogpost waarin ik vertel over de zoektocht naar mijn Ikigai. Dit was in mijn geval vooral een zoektocht naar de ideale baan. Voor mij betekent de ideale baan dat ik dagelijks met plezier aan het werk ga en dit werk wel honderd jaar achter elkaar zou kunnen doen. Een baan waarin ik telkens nieuwe dingen kan leren en voldoening haal uit wat ik doe. Ik had geen flauw idee hoe ik die baan moest vinden, maar ik wist wel welk gevoel ik ervan wilde krijgen.

Na jarenlang allerlei verschillende banen uitgeprobeerd te hebben, wist ik echt niet meer waar ik het moest zoeken. Ik werkte op dat moment bijna drie jaar als receptioniste voor een logistiek bedrijf en dat was oké. Totdat ik met een burn-out thuis kwam te zitten en niet veel later het bedrijf waar ik voor werkte werd gesloten.

Deze gebeurtenissen voelde – uiteraard – niet meteen als iets goeds, maar na een aantal dagen voelde het alsof het gewoon zo moest zijn. Een teken van wie of wat dan ook, om misschien eindelijk eens te doen waar ik al jaren over twijfel: een eigen bedrijf te starten.

startersperiode

Maar….hoe doe je dat? Wanneer je net je baan bent kwijtgeraakt en nog niet echt iets hebt opgebouwd? Ik ben niet zo’n fan van overhaaste beslissingen en de rekeningen moeten aan het einde van de maand ook gewoon betaald worden. Wat ik op dat moment nog niet wist, is dat het UWV speciale regelingen heeft voor mensen zonder werk die de ambitie hebben om een eigen bedrijf te starten. Één van deze regelingen is de startersperiode. Een periode van 26 weken, waarin je de vrijheid krijgt om je eigen bedrijf te starten, met behoud van een groot deel van je ww-uitkering.

Ik ging in gesprek met het UWV, legde mijn plan voor en kreeg toestemming om zes weken lang onderzoek te doen. Dit noemen ze ook wel de onderzoeksperiode. Tijdens deze periode van zes weken, krijg je de kans om alles te onderzoeken omtrent je toekomstige bedrijf. Daarnaast dien je tijdens deze periode een ondernemingsplan te maken. Het ondernemersplan wordt na de onderzoeksperiode (lees: wanneer je klaar bent met onderzoeken en je ondernemingsplan hebt ingeleverd) beoordeeld door het UWV. Wanneer het ondernemingsplan wordt goedgekeurd, mag je starten met de startersperiode.

Ik mag starten!

Gedurende de zes weken van mijn onderzoeksperiode, ging ik op zoek naar alle mogelijke informatie over tekstschrijven en content creatie. Ik bezocht websites van collega’s, ik onderzocht verdienmodellen, keek kritisch naar mijn werk en schreef een uitgebreid ondernemingsplan. Ik hoefde niet te onderzoeken wat ik wilde, dat wist ik namelijk al jaren (onbewust): schrijven, creëren en maken. Ook maakte ik voor mezelf een uitgebreid plan met mogelijkheden en ideeën.

Mijn ondernemingsplan liet ik controleren bij het Starterscentrum Limburg. Een stichting die startende ondernemers en ZZP’ers in Limburg helpt en advies geeft. Hier heb ik veel aan gehad, vooral omdat ik moeite had met het uitwerken van het financieel plan. Het andere deel van mijn ondernemingsplan was heel uitgebreid en ik kreeg te horen dat het heel goed in elkaar zat. Na enkele aanpassingen heb ik mijn ondernemingsplan doorgestuurd naar het UWV. Nog geen vierentwintig uur later kreeg ik groen licht: ik mag starten met mijn eigen bedrijf!

Wat ga je doen dan?

Een vraag die ik de afgelopen weken regelmatig heb gekregen. Het antwoord is heel simpel: ik ga werken als freelance tekstschrijver en content creator. Iets dat ik al jarenlang als uit de hand gelopen hobby deed, maar nu voor het echt ga doen. Ik maak van mijn grootste passie(s) mijn werk.

Het plan is om in de toekomst meer diensten te gaan aanbieden. Ook diensten die wellicht niet helemaal bij elkaar passen, maar wel dingen die ik echt heel leuk vind om te doen. Daar kan ik nu nog niet veel over zeggen, omdat ik deze plannen nog niet heb uitgewerkt. Creativiteit is in ieder geval een terugkerend thema binnen mijn bedrijf.

Maar, dat deed je toch al?

Ja, dat deed ik al. Een soort van, maar nooit met het juiste gevoel of de juiste mindset. De afgelopen acht jaar ben ik vrijwel dagelijks met het schrijven van teksten en het maken van foto’s bezig geweest. Meer dan de helft kwam nooit online, omdat ik niet durfde. Omdat ik altijd wachtte tot het moment waarop het juiste moment voorbij was. 

Ik wilde al heel lang, heel graag, veel meer bereiken met alles wat ik online deel. Door negatieve overtuigen die ik al heel lang heb, durfde ik nooit mezelf te laten zien. Ik liet altijd alleen dat stukje zien waar ik niet onzeker over was en de rest deelde ik maar gewoon niet. Bang om niet aardig gevonden te worden, om te falen, om lelijk gevonden te worden en om uitgelachen te worden. Die angsten zorgde ervoor dat ik telkens niet de juiste stappen durfde te nemen. Ik werd geblokkeerd door overtuigingen die ik al van kleins af aan heb. Vaak werden deze nog eens versterkt door opmerkingen of gedrag van anderen.

Het is nog steeds een zeer spannend besluit, maar ik heb er wel heel veel zin in. Nu ik weet waar het probleem zit, kan ik er ook iets mee doen. En ondanks dat mijn negatieve overtuigingen en angsten keihard bleven roepen dat ik het niet moest doen, dacht ik ‘fok jou’ en deed het toch.

Vanaf vandaag ben ik startende ondernemer en start ik met mijn werk als freelance tekstschrijver en content creator. Voor mijn blog verandert er niet zoveel, al zullen jullie gemerkt hebben dat er de afgelopen weken meer online is gekomen. Op mijn blog zullen dan ook wekelijks blogposts online komen over persoonlijke groei, creativiteit en lifestyle. Daarnaast zal ik mijn ervaringen als startende ondernemer met jullie gaan delen, omdat ik geloof dat er altijd ruimte is voor het doorgeven van informatie die anderen kan helpen.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

6 Reacties

 1. Jessie
  7 maart 2019 / 08:12

  Dat gaat je lukken beter nog het is je al gelukt,we blijven je volgen?

 2. Lidewijn
  5 maart 2019 / 18:37

  Moedig van je……heel veel succes….

 3. 5 maart 2019 / 15:21

  Super leuk dat je aan de slag gaat als freelancer. Ik doe het ook en het is echt heel erg leuk!

 4. Annelies
  5 maart 2019 / 13:18

  Heel veel succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?