Alleen op vakantie gaan

Alleen op vakantie gaan

Reizen is één van mijn favoriete dingen om te doen. Ik houd er ontzettend van en kan niet wachten tot het moment waarop we weer gaan. Nu ik een relatie heb, heb ik altijd iemand om mee te reizen. Tom en ik reizen graag samen en we hebben het altijd ontzettend leuk. Dat was een aantal jaar geleden wel anders. Ik wilde heel graag reizen, maar er was gewoon niemand waar ik mee kon gaan. Daar heb ik lang mee gezeten, totdat ik besloot om gewoon alleen op reis gaan. Ik besloot dat ik mijn leven niet af ging laten hangen van anderen. Ik deed sowieso al heel veel alleen, dus waarom dan niet alleen op vakantie gaan?

Alleen op vakantie gaan

Maar, hoe doe je dat dan? Waar ga je naar toe? Welke voorbereidingen tref je? Is alleen op vakantie gaan niet gevaarlijk voor een vrouw? Zoveel vragen. Gelukkig waren er vrij snel antwoorden. Ik besloot om naar een plek te gaan waar ik al mensen kende. Daarnaast ging ik de eerste keer een aantal dagen naar een ‘bekende’ plek. Niet meteen weken naar een vreemde plek. Op die manier kon ik voor mezelf uittesten of ik het ook wel fijn vond om alleen te gaan. Alleen op vakantie gaan kan alle kanten op: je vind het geweldig, of je vind er geen reet aan.

Aangezien ik meerdere plekken (verre) familie heb wonen, waren er een aantal opties waar ik heen kon gaan. Ik besloot uiteindelijk om een aantal dagen naar mijn familie in Italië te gaan, gewoon om eens te kijken of ik het ook wel leuk vond om alleen te gaan. En ook zodat er altijd iemand in de buurt was, voor het geval er iets zou zijn. Ik boekte een ticket en mocht bij mijn nichtje thuis slapen. Heel spannend, aangezien ik vliegangst heb en dus echt heel bang ben om te vliegen. Daarnaast kende ik mijn Italiaanse familie toen nog helemaal niet. Vonden ze me wel aardig? Zou er wel een klik zijn? Wat nou als het alleen maar zou regenen?

Uitdaging

Het was echt een uitdaging. Die begon al met de vliegreis, aangezien ik nog nooit alleen had gevlogen en geen idee had hoe alles werkte op een luchthaven. Dat was echt wel lastiger dan je zou denken. Wanneer je incheckt gaan ze er namelijk niet vanuit dat je werkelijk geen flauw idee hebt waar je heen moet lopen. Ik heb toen een half uur ergens in een hal zitten wachten en mistte bijna mijn vliegtuig. Wist ik veel waar ik heen moest lopen en moest wachten, zo duidelijk staat dat nou ook weer niet aangegeven en achter mensen aanlopen gaat ook niet.

Toch heb ik het gewoon gedaan en ik heb er geen moment spijt van gehad. Tuurlijk, er was wel een moment waarop ik dacht: ‘Lis, waar ben je nu weer aan begonnen?’. Ik zat de eerste keer huilend in het vliegtuig, maar daarna was het oké. Vliegen vind ik nog steeds heel eng, maar het is voor mij wel anders wanneer ik samen met iemand vlieg. Verder ging alles goed en ik ben zelfs nog drie keer teruggegaan, alleen. Nu bezoek ik jaarlijks samen met Tom mijn familie in Italië. Het voelt als thuis en daarom wil ik nog steeds ieder jaar terug.

Omdat ik denk dat er wel meer mensen zijn zonder reisgenoot, schrijf ik dit artikel met een aantal van mijn tips. Ik ben nooit maandenlang alleen (heel ver) van huis geweest, daar kan ik dus niet over meepraten. Wel denk ik dat onderstaande tips zowel voor korte als lange reizen van toepassing kunnen zijn. Wellicht ben je al een tijdje van plan om alleen een vakantie te boeken en kunnen mijn tips je wat meer zelfvertrouwen geven. Je moet in ieder geval niet alleen op de bank blijven zitten omdat je niet alleen op vakantie durft. Iedereen kan zo nu en dan wel een vakantie gebruiken. Jij ook.

Ga naar een bekende (veilige) plek.

Ik had tijdens het plannen van mijn eerste reis alleen het voordeel dat ik een beetje keuze had. Familie in Italië, Marokko, Aruba, Duitsland, Frankrijk en de V.S. Ik weet zeker dat iedereen wel een familielid of kennis heeft in het buitenland. Of het nou een neef van een neef is: er is iemand die in het buitenland woont. Misschien niet in het land dat bovenaan je lijstje staat, maar toch.

Of misschien is er een plek waar je vroeger met je ouders of vriendinnen op vakantie ging. Een plek die je al kent of waar je iemand kent. Voor een eerste keer is het goed om ergens bekend te zijn. Dat je misschien al de weg weet en weet waar je moet zijn. Dat vond ik in ieder geval heel prettig. Ik zou nooit meteen in mijn eentje door de jungle zijn gaan cruisen, maar na mijn eerste vakanties alleen had ik er wel meer zelfvertrouwen voor.

Natuurlijk kunnen we dankzij het internet van tevoren al een plek verkennen, waardoor een plek al bekend kan voelen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Misschien durf jij wel al meteen in je eentje door de jungle te cruisen.

Zorg voor een contactpersoon

Dit hoeft natuurlijk niet perse een familielid of kennis te zijn. Wanneer je een accommodatie boekt is er altijd wel iemand waar je contact mee hebt. Vooral wanneer je besluit om via Airbnb te boeken. Geef gewoon aan dat je alleen reist en of je diegene als contactpersoon mag gebruiken. Vaak zijn de mensen van deze accommodaties sowieso al heel behulpzaam. Dit kun je vaak ook teruglezen in de reviews van een accommodatie. Zij vinden het heus niet erg om een oogje in het zeil te houden of om af en toe vragen te beantwoorden. Geeft een veilig gevoel en kost verder geen moeite.

Zet app op telefoon aan voor tracking

Toen een vriendin van mij alleen naar Marokko ging, besloten we om de app ‘Zoek Vrienden’ te activeren. Op die manier kon ik in de gaten houden waar ze was. Voor het geval er iets zou gebeuren, dan kon ik haar altijd via haar telefoon terugvinden. Of in ieder geval een indicatie krijgen van waar ze ongeveer was. Ik ga er niet vanuit dat er iemand in akelige situaties terecht komt, maar je weet het niet.

Leer de taal

Daarmee bedoel ik niet dat je een heel woordenboek uit je hoofd moet leren, maar het is wel handig om bepaalde zinnen of woorden te weten. Dat kost niet zoveel moeite en dit zou je zelfs nog in het vliegtuig kunnen leren. Er zijn namelijk nog steeds een heleboel landen waar amper engels wordt gesproken.

Blijf tussen de mensen.

Mijn laatste tip is om geen gekke dingen te doen. Blijf gewoon een beetje tussen de mensen. Ga niet midden in de nacht rare wegen lopen. Wanneer je denkt: dit moet ik eigenlijk niet doen, doe het dan ook niet. Dat is je intuïtie die zegt dat je iets niet moet doen. Ik zeg niet dat er nooit iets kan gebeuren wanneer je midden op de dag gewoon tussen de mensen loopt, maar de kans is wel kleiner.

Ik weet dat we gewoon allemaal dag en nacht moeten kunnen lopen waar we zelf willen en dat we elkaar allemaal met rust moeten laten, maar zo werkt het helaas niet. Dat is geen realistisch idee. Daar zijn allerlei discussies over, maar die ga ik nu niet aan. Het is gewoon niet slim om alleen ergens in het donker te gaan lopen, vooral niet wanneer je er onbekend bent en er bijna geen mensen lopen. Dat is een beetje mijn punt.

Ga het niet overdenken

Vanaf het moment dat ik mijn ticket boekte en wist dat ik bij mijn familie mocht slapen, heb ik er verder niet meer aan proberen te denken. Ik richtte mijn aandacht op andere dingen. Ik heb bewust ervoor gekozen om niet wekenlang te gaan zitten nadenken over alles wat er mis zou kunnen gaan.

Ga het niet overdenken. Het is niet eng, er kan niet zoveel gebeuren en er gaan dagelijks mensen alleen op reis. Wanneer je geen onverstandige beslissingen neemt en niet op verkeerde plekken gaat lopen midden in de nacht, kan er niet zoveel gebeuren. Ga ook geen situaties overdenken die nog niet hebben plaatsgevonden: je maakt jezelf onzeker.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

6 Reacties

 1. 3 juni 2019 / 10:22

  Dank je wel voor het delen van deze hele waardevolle tips. Ik zit in zo’n fase dat ik al een jaar alleen ben nadat ik ook altijd iemand had om mee te gaan en al mijn vriendinnen zijn bijna wel samen. We kunnen wel citytrips maken, maar verre reizen zitten er niet in. Terwijl ik daar wel hard voor werk en het graag zou willen doen. Ik ga het serieus overwegen om eens alleen op pad te gaan.

  • Alyssa
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:03

   Ik denk gewoon dat er altijd wel een mogelijkheid is om alleen te gaan. En dat zal in het begin best wel spannend zijn, maar uiteindelijk is het ook een overwinning wanneer je de stap durft te zetten. Zeker niet thuis blijven zitten!

 2. 1 juni 2019 / 16:09

  Super tof op te lezen en dat je het gewoon gedaan hebt. Zelf reis ik regelmatig alleen (mijn vriend houdt niet van reizen). Elk jaar ga ik wel een keer alleen op citytrip of voor langere tijd weg. Ik ben net terug van ruim 3 maanden Barcelona. Alleen. Zonder mijn vriend, maar ik heb wel heel veel mensen ontmoet. Het is een ultiem gevoel van vrijheid en kan mij niet voorstellen dat ik nooit meer alleen op vakantie ga.

  • Alyssa
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:06

   Echt mooi om te zien hoe jij dat doet! Het is inderdaad een ultiem gevoel van vrijheid.

 3. 1 juni 2019 / 09:34

  Ik ben een jaar of 6 alleen geweest en ben in die tijd 3x alleen op vakantie gegaan. Ik koos voor Thailand, omdat dat veilig en gemakkelijk reizen is. Ik maakte er heel snel contact en heb zelfs dagen bewust geen contact gezocht omdat ik even alleen wilde zijn. Omdat het zo goed ging, ben ik de keren daarna ook weer naar Thailand gegaan. Na 3x had jk het ook wel gezien, alles gaat er zo traag, een binnenlandse reis kost je meteen een hele dag.

  Mijn vriend houdt van carnaval en ik niet, dus de laatste jaren (voordat ik een kindje had) ging ik met carnaval altijd in mijn eentje en weekendje weg. Eigenlijk altijd naar Spanje. Lekker luxe hotel, midden in het centrum en mijn hardloopspullen mee. Alleen het uit eten in mijn eentje vond ik vaak wat lastig. Maar met mijn e-reader erbij lekker op een terrasje mensen kijken vond ik dan ook wel weer prima. Ik zeg, gewoon doen! Mij is het eigenlijk elke keer nog goed bevallen.

  • Alyssa
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:07

   Super leuk om te lezen! Thailand is een stukje verder, maar als je er je draai gevonden hebt is dat natuurlijk fantastisch. Mij is het ook altijd heel goed bevallen, ook al was het wat korter bij huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?