Bloggen anno 2019 – is het deaud?

Inmiddels blog ik bijna negen jaar. Al negen jaar is mijn blog en alles wat daarbij hoort een groot onderdeel van mijn leven. Stukkies schrijven is één van mijn favoriete dingen om te doen. Mijn blog is mijn project, waar ik al heel wat tijd in heb gestoken. Niet al die tijd is zichtbaar en de afgelopen jaren is er ook heel wat veranderd wat betreft bloggen. Wanneer ik met een eerlijke blik ga kijken naar bloggen, kan ik er niets aan doen dat ik me wel eens afvraag of bloggen eigenlijk nog wel de moeite is. Is bloggen niet allang hartstikke deaud?

Bloggen anno 2019

Toen ik pas begon met bloggen, leek het wel luilekkerland. Gratis producten hier, leuk opdrachtje daar en soms een evenement. Op iedere blogpost kwamen er gemiddeld twintig reacties en er was een moment waarop ik maar liefst 300 bezoekers per dag had. Dat lijkt niet veel, maar voor mijn bescheiden blog was dat een heleboel. Meer dan dat ik ooit had verwacht toen ik begon met bloggen in 2010. Er waren een aantal grote namen en die konden serieus leuk leven van de opbrengsten van hun blog. Dat zijn voor mij altijd voorbeelden geweest, want mij leek het wel wat om fulltime blogger te kunnen zijn. Helaas was dat niet voor mij weggelegd, maar ik bleef toch bloggen.

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer blogs bij. De ene wat groter dan de andere en af en toe een uitschieter die vanuit het niets opeens gigantisch groot werd. Er kwam een moment waarop veel bloggers óók YouTube gingen doen en ik denk dat dit een beetje de keerzijde is geweest. Veel bloggers deden beiden en stapten uiteindelijk volledig over op YouTube.

Ik wil niet persé zeggen dat YouTube ervoor gezorgd heeft dat bloggen een beetje ‘uit’ is geraakt, maar het heeft er wel een grote invloed op gehad. Op dit moment zijn er nog steeds een heleboel blogs, maar de interactie is veel minder. Waar ik vroeger gemiddeld twintig reacties kreeg op een blogpost, krijg ik er nu amper twee of drie. En vaak zijn deze van andere bloggers.

Motivatie weg

Bloggen en alles wat ermee te maken heeft, zie ik als een creatief proces. Het schrijven van een blogpost, het maken van de foto’s, het verzinnen van nieuwe onderwerpen en bijpassende content, het onderhouden van social media en het stylen van de website. Allemaal creatieve dingen. Voor mij was werken aan mijn blog langere tijd een struggle omdat ik voor mijn gevoel nog maar heel weinig terugkreeg voor alle moeite die ik deed.

We zeggen allemaal heel wijs dat je moet bloggen omdat je het leuk vindt. Niet omdat je er geld mee kunt verdienen of gratis spullen voor krijgt. Dat klopt als een bus, maar een groep enthousiaste volgers maakt alles wel nét een beetje leuker. Dat je wat meer het gevoel hebt dat je er ook anderen mee helpt of een plezier mee doet.

Ik denk dat het heel belangrijk is om een bepaalde energie terug te krijgen van je volgers, wanneer je zelf er zoveel energie in hebt gestoken. Dat mistte ik op een bepaald moment heel erg, waardoor ik minder ging bloggen. Het gevoel was een beetje weg en mijn bezoekersaantallen daalden naar een dieptepunt. Dat was natuurlijk niet interessant voor opdrachtgevers, dus ook die bleven weg.

Ik zag veel bloggers, die ik al jaren volgde, ermee stoppen. Of een verandering van de frequentie van het publiceren van nieuwe content. De hele blogwereld zat in een soort dip. Wat ook heel begrijpelijk is.

Waarom ging je dan niet YouTuben?

Ik heb vaak de vaak gekregen waarom ik nooit ben geen YouTuben. Op dat moment lag het me gewoon niet. Ik heb het op verschillende momenten geprobeerd en ik heb verschillende onderwerpen geprobeerd. Ik zette een aantal DIY’s online en ik probeerde mezelf op een voor mij acceptabele manier te filmen. Dat lukt gewoon niet, ik vond het echt een hel om naar mezelf te kijken en te doen alsof ik ook video’s wilde maken. Ik had er gewoon geen plezier aan.

Daarnaast kostte het zo vreselijk veel tijd. Telkens alles opnieuw filmen, net zolang totdat het goed was. Wanneer ik op een vrije middag teksten schreef, dan kon ik voor een week vooruit schrijven. Wanneer ik op een vrije middag een video maakte, dan had ik één mislukte video en verder geen content. Ik ben er op een bepaald moment echt mee gestopt en beloofde mezelf om het nooit, maar dan ook nooit, meer te doen. Dat is niet negatief bedoeld, maar voor mezelf heel realistisch. Soms werkt iets gewoon niet. Op zulke momenten is accepteren krachtiger dan maar door blijven gaan en jezelf een slecht gevoel geven.

Iets dat me overigens ook heel erg stoort aan YouTube zijn de vele negatieve en anonieme reacties. Wanneer ik onder een willekeurige video van een vlogger of YouTuber kijk, schrik ik echt ontzettend van alle negatieve reacties. In gebrekkig Nederlands worden er de meest vreselijke dingen gezegd over iemand. Of er zijn van die wijsneuzen die op alles iets aan te merken hebben en het woord h**r in ieder zin vier keer gebruiken. Ik schrik daar gewoon ENORM van. Echt.

Is bloggen echt deaud?

Ergens geloof ik niet dat bloggen helemaal geweest is. Ik geloof dat er altijd vraag zal zijn naar kwalitatief goede content met rake onderwerpen. Ik geloof dat er altijd vragen zijn die beantwoord worden met een blogpost. Dat er altijd mensen zullen zijn die de voorkeur geven aan een blogpost in plaats van een video. Er zijn zoveel mooie en inspirerende onderwerpen om over te schrijven! En ik geloof dat hier altijd een publiek voor zal zijn.

Wellicht niet de honderdduizenden mensen die voorheen een review van een nieuwe mascara kwamen lezen, maar wel mensen die oprecht op zoek zijn naar stukken tekst die vragen kunnen beantwoorden of hun dag leuker kunnen maken.

We zullen doorgaan…

Daarom zal ik blijven bloggen totdat ik het écht niet meer leuk vind. De afgelopen weken heb mijn blog onderworpen aan een kritische screening. Al mijn artikelen zijn doorgespit en ik heb er wederom een heleboel offline gehaald.

Artikelen die niet meer bij mij passen heb ik offline gehaald. Daarnaast heb ik een nieuwe planning met allemaal nieuwe content die op dit moment bij mij past. Ik ga in de toekomst bloggen over persoonlijke groei en eigen ervaringen. Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat er vraag is naar het delen van eigen ervaringen. Veel mensen doorstaan een heleboel en vinden het prettig om hierover te lezen bij anderen.

Is bloggen dood? Ik geloof het niet. Ik geloof dat er altijd ruimte is voor inspirerende content op het internet. Ik geloof alleen niet meer dat het vanzelfsprekend is om gigantisch beroemd te worden als blogger. Ik geloof niet meer in duizenden comments op een blogpost. Mensen lurken steeds vaker en daar is niets mis mee. Daarnaast neemt Instagram op dit moment ook een grote positie in.

Photo by Nicole Honeywill on Unsplash

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

7 Reacties

 1. 7 juni 2019 / 10:49

  Ik denk ook zeker dat er nog steeds ruimte is voor bloggen. Ik blog, doe dingen op Instagram, en heb sinds kort ook een YouTube kanaal, maar merk dat elk “channel” een plek is voor bepaald soort content en met een bepaald publiek. Ik denk dat bloggen niet dood is, maar dat je er ook niet meer rijk van gaat worden. Maar of dat zo erg is? Misschien dat er dan juist wel meer oprechte passie in gestoken wordt.

 2. Jolanda
  4 juni 2019 / 08:04

  Dit is voor het eerst dat ik je blog lees, ik vind het prettig en heb alles gelezen. Het is interessant als je iets over jezelf schrijft. Jolanda

 3. 3 juni 2019 / 13:44

  AMEN!

  Zelf heb ik ook geen zin om te YT, maar vind ik het veel leuker om te blijven schrijven. Dus dat zal ik ook blijven doen. Natuurlijk zijn er heel veel bloggers gestopt, maar hoe minder blogger, hoe minder concurrentie.

 4. 3 juni 2019 / 11:39

  Zelf vind ik het wel jammer dat er zoveel bloggers gestopt zijn. Gelukkig zijn er ook nog leuke blogs doorgegaan. Gelukkig dat wij er nog wel veel plezier uit halen ;-)

  • Alyssa
   Auteur
   3 juni 2019 / 11:59

   Het is inderdaad heel jammer. Ik ben nooit echt van de video’s geweest – ik lees liever leuke teksten. Ieder zijn ding, ik ben inderdaad blij dat wij er wel nog plezier uit halen :-)

 5. Lidewijjn
  3 juni 2019 / 09:46

  Zolang jij bloggen leuk vind ,blijf ik je volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?