Niet weten wat je wilt

Niet weten wat je wilt

De afgelopen jaren hebben voor mij in het teken gestaan van de zoektocht naar mijn ideale werksituatie, bij een baas of als zelfstandig ondernemer. Ik moest en zou iets verzinnen waar ik me de rest van mijn leven mee bezig wilde houden. Die zoektocht was niet makkelijk en ik werkte mezelf behoorlijk tegen. Niet weten wat je wilt kan behoorlijk lastig zijn. Omdat ik weet dat er veel meer mensen zijn die op zoek zijn naar hun missie, schrijf ik deze blogpost met mijn bevindingen hierover.

Je weet het wel.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: je weet het namelijk wel. Ik ben er heilig van overtuigd dat negen van de tien mensen die zeggen dat ze niet weten wat ze willen, heus wel weten wat ze willen.

….maar dat ze vervolgens tegen zichzelf zeggen: ‘Nee, dat kan ik niet. Het is onmogelijk. Ik moet iets anders verzinnen.‘ Dat heb ik namelijk ook jarenlang gedaan. Ik maakte mezelf jarenlang wijs dat ik geen idee had van wat ik nou eigenlijk wilde, terwijl ik eigenlijk heel goed wist wat ik wilde. Al die tijd had ik een beeld in mijn hoofd van alles wat ik wilde bereiken en doen.

Het probleem was dat ik nooit geloofde in mezelf en dat ik dit kon bereiken. Ik was bang en onzeker, waardoor ik mezelf niet in staat achtte om het plan in mijn hoofd ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Daardoor werd het een onrealistisch idee en ging ik op zoek naar iets anders. De op één na missie van mijn leven. De tweede keuze. Iets dat onmogelijk voelde, omdat de nummer één altijd weer op de hoek kwam kijken.

Mijn probleem lag niet bij het niet weten van mijn missie, maar meer bij het ontkennen ervan. En vervolgens bij het niet weten van welke stappen te ondernemen om het te bereiken.

Onrealistisch

Het heeft veel namen. Sommige noemen het een missie, anderen hun droom. Het woord ikigai komt ook regelmatig voorbij en de betekenis van dit woord omvat voor mijn gevoel precies waar we naar op zoek zijn: plezier in je werk, houden van wat je doet, betekenis geven aan je bestaan.

Ook jij hebt vast wel iets in je hoofd zitten. Iets waar je meteen aan moet denken wanneer je nadenkt over de vraag wat jouw ikigai is. Het is misschien onrealistisch – althans voor jouw gevoel – maar dan weet je dus feitelijk wél wat je wilt. Waar je écht gelukkig van wordt, waar je een warm van krijgt van binnen en wat je het liefst zou doen op deze wereld. Wanneer je het eigenlijk wel weet, maar heel veel moeite doet om iets anders te verzinnen, dan lukt dat niet. Er zijn namelijk – in mijn geval – een heleboel goede tweede keuzes als het om missies gaat.

Ik zeg niet dat alles wat je graag zou willen in het leven mogelijk is. Of makkelijk is. Voorbeeld: wanneer jouw droom is om de wereld over te reizen en een beroemde influencer te zijn, dan lijkt dit in jouw beleving waarschijnlijk onbegonnen werk. Want er zijn al zoveel anderen die dit doen. Mooiere mensen, mensen met meer geld of mensen die altijd iemand hebben die foto’s van ze maakt op het juiste moment. En zo zijn er binnen twee tellen honderden nadelen te verzinnen, waarom het gedoemd is om te mislukken.

In werkelijkheid is het niet onmogelijk. Het is niet makkelijk, maar het is zeker geen onrealistisch idee. Het zal hard werken zijn, tijd kosten en misschien een aantal keer mislukken. Toch is het niet onmogelijk. De vraag is: ben je bereid om hier alles voor te doen? Om alle manieren te onderzoeken waardoor je dit zou kunnen bereiken? Waarom wil je dit bereiken? Wanneer je iets écht, écht wilt, dan ga je er voor duizend procent voor. En daar knelt de schoen heel vaak: de whatever it takes commitment durven veel mensen niet aan te gaan.

Ze hebben een duidelijk beeld van wat ze willen in het leven, verzinnen in de halve minuut daarna duizend redenen waarom het niet zou kunnen en schreeuwen vervolgens dat ze niet weten wat ze willen. Jawel, je weet het wel. Maar je maakt het jezelf meteen tegen.

Twee opties

Er zijn twee opties: of je blijft eindeloos zoeken naar dat tweede iets of je probeert op jouw manier toch je missie te bereiken.

Dat begint met tegen jezelf te zeggen dat je WEL weet wat je wilt en dat er zeker mogelijkheden zijn om het te bereiken. Om vervolgens ook daadwerkelijk te onderzoeken hoe je dit zou kunnen bereiken. Wil je populair zijn op Instagram? Wat is populair dan volgens jou? 10.000 volgers? 100.000 volgers? Of zijn 5000 volgers ook al voldoende voor wat jij wilt? Maak alles kleiner en korter bij jou. Maak het je eigen, zodanig dat het ook past bij wie jij bent. Of bij de persoon die je graag zou willen zijn in de toekomst.

Wil je een andere baan? Wat voor baan wil je dan? Welke stappen dien je daarvoor te nemen? Is er in de buurt een plek waar je zou kunnen gaan werken? Dien je terug naar school te gaan? Wat zijn de kosten? Hoe krijg je dit geld bij elkaar? Zorg dat je de antwoorden allemaal weet. Zo wordt het meteen een stuk concreter en dichterbij.

Zet eerst alles eens op een rijtje, voordat je tegen jezelf zegt dat je het onmogelijk is. Ik geef toe dat er echt wel lastige tussen zitten, maar zelfs dan kun je een manier creëren om het op jouw manier wel te bereiken. En ik denk altijd: wanneer iemand anders het al eens gedaan heeft, dan is het niet onmogelijk.

Jezelf tegenwerken

Toen ik eindelijk gevonden had wat ik wilde doen, bleef ik ook twijfelen. Ik bleef twijfelen of het wel het juiste was. Ik bleef continu dingen naast elkaar zetten, bestuderen, onderzoeken, om vervolgens telkens weer tot hetzelfde te komen. Is dat slecht? Ik denk ik het niet. Want telkens opnieuw kwam ik weer tot nieuwe inzichten en waren er weer nieuwe leermomenten. Ik leerde ervan dat ik altijd al wist wat ik wil, maar dat ik mezelf tegen heb gewerkt door niet in mezelf of mijn missie te geloven.

Het probleem was dat ik heus wel wist wat ik allemaal graag wilde, maar dat ik op geen enkele manier wilde en kon geloven in mezelf en die missie. Daar werd ik dan weer boos van, op mezelf, en zo bleef ik dan in een cirkeltje bezig. Ik vergeleek mezelf continu met anderen, terwijl dit het stomste is dat je kunt doen. Dat heeft geen zin. Jezelf met anderen vergelijken is vergif voor al je dromen. Je maakt daarmee je dromen kapot.

Wanneer je het besluit neemt om achter deze missie aan te gaan, betekent dit niet alleen dat je zegt dat je het doet. Praatjes vullen geen gaatjes. Je moet het ook daadwerkelijk met twee handen aanpakken. Misschien verander je als persoon, is je omgeving het er niet mee eens en moet je afscheid nemen van dingen of mensen die al heel lang in je leven zijn. Dit hoort er ook bij. Je krijgt het niet op een gouden dienblad aangereikt, je zult er echt alles voor moeten doen. Wil je dat niet? Ook prima, maar stop dan met zeuren dat je niet weet wat je wilt.

Moraal

Voordat je continu tegen jezelf zegt dat je niet weet wat je wilt, kijk eens hiel diep in jezelf en check of je het écht niet weet. Of dat je het wegstopt omdat je bang of onzeker bent. Je weet heus wel wat je wilt, maar je moet jezelf de ruimte geven om het serieus te overwegen en na te denken over de juiste stappen. Ik geloof namelijk dat 90% van al onze ideeën wel degelijk uitvoerbaar zijn, maar dat het soms wat meer tijd, moeite en commitment kost dan wat we er daadwerkelijk aan kwijt willen. En soms….dan moeten we het gewoon net iets kleiner maken. Zodat het past bij wie we zijn. Daarmee bedoel ik niet dat je klein moet dromen. Keep dreaming big, maar maak het iets van jezelf en niet iets dat je bij anderen ziet.

Ik weet nu dat ik wel weet wat ik graag zou willen. Het kost me af en toe heel veel moeite om de juiste stappen te zetten. Ik heb ook niet altijd de moed om die stappen te zetten en voel me nog vaak onzeker over mezelf, waardoor ik nog steeds af en toe blokkeer. Ik ben daarentegen heel gelukkig over het feit dat de zoektocht naar mijn missie voorbij is. Het is nu meer een zoektocht naar de juiste manier om mijn missie te bereiken.

Wanneer je wel weet wat je wilt, maar je niet weet hoe je het moet aanpakken, kan het ook voelen alsof je het allemaal niet weet. Praat er met anderen over, zoek gelijkgestemden of vraag hulp bij een bussinesscoach. Zij hebben hier ervaring mee en kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste stappen.

En mocht het toch niet helemaal gaan zoals je graag zou willen, dan heb je het in ieder geval wel een kans gegeven. Ik moet er niet aan denken dat ik op mijn tachtigste nog steeds boos ben op mezelf, omdat ik mijn dromen niet heb nageleefd.

Deze blogpost bevat affiliate links

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

 1. 10 juli 2019 / 19:39

  Wat een ontzettende eye-opener is dit voor mij. Ik heb het twee keer helemaal aandachtig gelezen en mijn mond viel echt open van verbazing want dit is précies waar ik mee kamp. Ik weet wat ik wil, maar heb het idee dat ik het nu niet kan uitvoeren. Ik modder dus maar wat aan en heb daardoor het gevoel dat ik stilsta, waardoor ik nooit dichterbij mijn doel kom. Ik ga in mijn vakantie proberen om wat helderder te krijgen wat ik wil en hoe ik dat ga aanpakken. Bedankt voor het delen!

  • Alyssa
   Auteur
   11 juli 2019 / 08:58

   Dat is graag gedaan, ik ben heel blij als ik mensen kan helpen met mijn teksten :-)! Het komt allemaal goed, weet ik zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?