Waarom je altijd eerst je eigen feestjes moet vieren

Ken je dat? Dat er opeens een heel goed idee in je hoofd verschijnt en dat je stuitert van enthousiasme om ermee aan de slag te gaan? Wanneer je deze vorm van enthousiasme ervaart, blijkt het vaak een onuitputtende bron van ideeën en inspiratie. Je krijgt het er helemaal warm van en wordt blij als je eraan denkt. Je wilt het meteen van de daken schreeuwen en iedereen over jouw briljante idee vertellen. Toch is het niet altijd goed om je enthousiasme meteen met de wereld te delen. Vandaag leg ik uit waarom.

vier eerst je eigen feestje

Het feit dat je zelf enorm enthousiast bent over jouw idee, is geen garantie tot het enthousiasme van anderen. En met anderen, bedoel ik mensen waarvan je hoopt dat ze net zo enthousiast zijn als jouzelf. Vaak is dat een tegenvaller, aangezien we graag bevestiging krijgen van anderen. Je wilt niets liever dan van iedereen horen dat het inderdaad een geweldig goed idee is.

Wanneer de mensen waarvan je hoopt dat ze jouw idee ook fantastisch vinden, dit in werkelijkheid helemaal niet vinden, dan zien we dit als een signaal. Abort mission is een logisch gevolg en het idee waar je zo vreselijk enthousiast over bent, komt op de stapel te liggen. En dat terwijl je er zo vreselijk enthousiast over was en al alles in je hoofd helemaal geregeld had. Je zag het al helemaal voor je. En dat is een onwijs vervelend gevoel, ik kan er over meepraten. Ik heb al heel wat ideeën de grond in laten boren, voordat ik überhaupt ermee kon beginnen.

geen kwade bedoelingen

Wanneer mensen niet leuk reageren op jouw fantastische idee, is dit nooit omdat ze niet blij voor je willen zijn. Vaak zijn briljante plannen te groot om over na te denken. Negen van de tien mensen schakelen meteen over naar paniek en alles wat er mis zou kunnen gaan. Denken aan de redenen waarom ZIJ het niet zouden doen en maken daar dan meteen redenen van waarom JIJ het niet zou moeten doen. Ze willen niet dat je een fout begaat. Het is een vorm van bescherming, maar kan wil je hele vibe killen. En dat is nou juist het probleem.

Daar gaat het mis. Want hoeveel jij ook van die mensen houdt en hoeveel zij ook van jou houden: vaak zitten zij niet op hetzelfde feestje. Om welke reden dan ook zien zij geen reden tot een knalfeest. Om je te behoeden van een – volgens hun – grote vergissing. Omdat ze zelf bang zijn om grote stappen te nemen. Omdat ze onbewust (of juist bewust) jaloers zijn op jouw idee. Omdat ze het plaatje niet voor zich zien. Aannames dat iets ‘toch wel zal mislukken’. En zo zijn er eigenlijk nog talloze redenen te benoemen. Die vaak niet eens slecht of afbrekend bedoelt zijn, maar wel jouw hele flow kunnen slopen. Als een bulldozer die over je heen rijdt.

En ondanks dat veel van deze redenen ongetwijfeld heel logisch zijn, heb jij ze op jouw magisch moment niet nodig. In werkelijkheid kan niemand namelijk weten hoe iets loopt en of een idee wel of niet goed is. Dat ga je namelijk pas merken wanneer je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Los daarvan denk ik dat alles waar JIJ gelukkig van wordt, nooit verkeerd kan zijn.

Het treurige is echter dat de mensen die niet met ons mee willen vieren, vaak de mensen zijn waarvan we het meest verwachten dat ze dat wel doen. Waar we juist die bevestiging van willen. De kurk van de fles knallen. Dat ze eindeloos met ons in de polonaise blijven hossen en springen. In realiteit zitten ze ergens in een hoekje op een stoel, verveeld voor zich uit te staren.

magisch moment

Een fantastisch idee krijgen kan echt aanvoelen als een feestje. Het warme gevoel en het gevoel van ‘ja, DIT moet ik doen!’ is magisch. Zoals ik al zei is dit het moment waarop er een gigantisch creatief proces begint, waar je opeens van alle kanten ideeën in inspiratie krijgt. Alles wat je nodig hebt om het idee waar je zo enthousiast over bent te visualiseren en te beschrijven. Het volgt zich op, totdat je binnen no-time een heel plan in je hoofd hebt. Je ziet het hele plaatje voor je en bruist van de energie. Het voelt zo goed, dat het gewoon niet verkeerd KAN zijn.

Dat moment is vaak het beste moment om meteen alles op papier te zetten of om de eerste stappen te zetten. Het moment waarop je bruist van de energie en heel veel zin hebt om er meteen mee te beginnen is vaak het moment waarop er de mooiste en beste ideeën in je opkomen. Het moment waarop je echt de passie voelt om aan het idee te beginnen. De passie om door te zetten en ook daadwerkelijk bergen te verzetten. Een magisch moment noemt ik het altijd.

Een magisch moment dat we vaak door anderen laten verpesten. Of eigenlijk door ons zelf, omdat we ons door ons grote enthousiasme laten overmoedigen om het meteen met de wereld te delen. Al voordat er überhaupt iets is uitgewerkt of besloten. Ik geloof dat er tijdens dat moment al veel fantastische ideeën de kiem worden gesmoord, gewoon omdat we te snel zijn met delen.

Vergeet nooit dat JIJ dat sterke gevoel hebt. JIJ hebt dat. En er is geen enkele mogelijke manier waarop jij dat gevoel kunt overdragen op mensen waarvan je wilt dat ze net zo enthousiast zijn. Of ze zijn het uit zichzelf al, of ze gaan het niet voelen.

feestje? welk feestje?

Ik gebruik het woord feestje als metafoor voor een goed idee hebben. Een fantastisch idee hebben kan namelijk aanvoelen als een feestje. Alsof je jarig bent en het fantastische idee jouw grootste cadeautje is.

Een idee kan een project zijn, een nieuw bedrijf, een grote aanschaf, een reis of iedere andere beslissing die je kunt maken in je leven. En dan met name de dingen waarvan je hart sneller gaat kloppen en meteen een ontzettend gelukkig gevoel van krijgt. Die feestjes bedoel ik.

Toen ik een jaar of zestien was, kreeg ik een aanbod om modellenwerk te gaan doen. Ik werd benaderd door een fotograaf die mij een fotoshoot aanbood om te kijken of ik het ook wel leuk zou vinden. Toen ik dat tegen mijn toenmalige beste vriendin vertelde, zei ze: ‘dat moet je echt niet doen’ met een heel vies gezicht. Ik snapte niet waarom ze niet enthousiast was, waarschijnlijk omdat ze het zelf nooit zou doen. Uiteindelijk ging ik twijfelen aan het idee en kreeg ik er ook een slecht gevoel over.

Misschien was ze bezorgd, misschien was dit terecht, maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan en heb ik jarenlang leuke samenwerkingen en opdrachten gehad.

eigen auto

Een collega waar ik altijd goed mee kon praten, besloot om na een vervelende periode een eigen auto te kopen. Zodat ze niet meer afhankelijk was van anderen. Zodat ze helemaal zelf boodschappen kon gaan doen en een stukje zelfstandigheid terugnam. Heel dapper natuurlijk en ze was mega trots op haar auto, ondanks dat het een oude ketel was. Het was haar oude ketel en stond voor haar vrijheid.

Toen ze vol enthousiasme tegen familie vertelde dat ze een eigen auto had gekocht, werd ze nog net niet met de grond gelijk gemaakt. Want wat moest ze met dat oude ding? Daar had ze vast veel te veel geld voor betaald. En wat nou als ze langs de kant stil kwam te staan? Nee, die auto was echt het meest slechte idee ooit. En, haha, wat een oude ketel zeg. Die kleur ook.

De persoon in kwestie had ongetwijfeld geen moment in de gaten wat hij eigenlijk zei. Dat hij het gelukkige gevoel over de eigen auto en vrijheid van mijn collega zo’n beetje de grond in werkte. Maar het gebeurde wel. En dat terwijl mijn collega juist van die persoon verwachtte dat hij wel een beetje enthousiast zou zijn. Als ze gewoon niets gezegd had over de aankoop van de auto en gewacht had op het moment dat hij het vanzelf een keer gezien zou hebben, dan had ze dat gedoe niet gehad.

Begrijp me niet verkeerd: je moet enthousiast kunnen vertellen over de dingen waar je hart sneller van gaat kloppen, maar de realiteit is dat er teveel mensen zijn die niet reageren zoals je zou willen. Vier dan gewoon je eigen feestje.

wat nou als je toch je enthousiasme wilt delen?

Maar wat als je het toch wilt vertellen aan iemand. Dat je zo enthousiast bent dat je het echt met iemand moet delen. Wat doe je dan? Je zou kunnen zeggen dat je met een ‘nieuw project’ bezig bent, maar er nog niets over kunt zeggen. Dat ze het vanzelf zullen zien in de toekomst. Dan heb je toch gezegd dat je met iets nieuws bezig bent, maar je houdt de details voor je. Je zet er geen tijdsdruk op en je kunt ermee doen wat je wilt. Je kunt dan toch je enthousiasme kenbaar maken, zonder dat je mensen de schaar overhandigt om jouw ballonnen lek te prikken.

Ik benoemde namelijk al dat we vaak zo enthousiast zijn, dat we het meteen met de hele wereld willen delen. Met de mensen waarvan je houdt en de mensen waar je altijd lief en leed mee deelt. Mensen die kortbij je staan en waar je van verwacht dat ze net zo enthousiast als jou zijn.

die ene persoon

Misschien zijn er wel één of meerdere personen waarvan je zeker weet dat ze altijd net zo enthousiast zijn als jijzelf. Waarvan je weet dat ze je onvoorwaardelijk steunen en niet gaan bekogelen met negatieve aannames en overtuigingen. Ik hoop oprecht dat je zo’n persoon in je omgeving hebt. Dat is namelijk de persoon waar je het wél tegen kunt vertellen.

Nu praat ik mezelf tegen, maar ik bedoel daar dus een persoon mee waarvan je zeker weet dat ze wel zin hebben in een feestje. Door de jaren heen heb ik geleerd tegen wie ik dingen wel en tegen wie ik dingen niet kan vertellen. Dat heb jij vast ook en anders heb je nog genoeg tijd om hierachter te komen.

Door de jaren heen heb ik ontelbare ideeën gehad en ik heb de meeste van deze ideeën heel snel naast me neergelegd. Voornamelijk, omdat ik ze ging overdenken na negatieve adviezen en reacties van mensen om mij heen. Soms maak ik de fout nog steeds, maar ik heb inmiddels geleerd om eerst mijn eigen feestje te vieren. Eerst mijn eigen fles champagne open te knallen, volledig leeg te drinken en pas na de hangover mijn enthousiasme met anderen te delen. Op die manier kan ik tijdens mijn magisch moment, waarop ik overloop van ideeën en alles aan de lopende band op papier kan zetten ook echt alles uit dat moment halen.

lang verhaal kort

Door altijd alles meteen met anderen te delen, krijg je vaak negatieve feedback vanuit de overtuigen van anderen. Waardoor je vaak iets niet doet of ergens mee stopt. Daarom altijd eerst je eigen feestje vieren: niet iedereen wilt ieder feestje met jou vieren. En dat is oké, maar laat je niet ontmoedigen om je hart te volgen of om grootse dingen te doen.

En misschien zijn sommige van onze ‘fantastische’ ideeën wel helemaal niet zo fantastisch. Misschien zijn ze wel gedoemd om te mislukken. Je weet het niet en daarom moeten we het toch op een of andere manier uit zien te vinden. Door het gewoon te doen.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?