Wat is een Multipotentieel?

Vorige week schreef ik een uitgebreide blogpost over mijn ervaringen met multipotentieel zijn. Omdat ik me kan voorstellen dat sommige mensen echt geen flauw idee hebben waar ik het over heb, besloot ik om een extra blogpost te schrijven met uitleg. 

Mulit-watte?

Een multipotentieel is iemand met veel interesses, vaardigheden en creatieve doelen, wiens leven niet compleet aanvoelt als een deel daarvan niet goed wordt benut. Multipotentialites hebben niet één duidelijke roeping in het leven, zoals bijvoorbeeld gespecialiseerde mensen dat wel hebben. Er is niet één specifiek pad dat bewandeld moet worden, er zijn meerdere paden die bewandeld kunnen worden. Dit kan verwarrend zijn, omdat de interesses vaak niets met elkaar te maken hebben. Voorbeeld: een beroepsmuzikant die ook heel graag brandweerman is en voor beide beroepen dezelfde passie en roeping voelt.

In de TED Talk wordt het eigenlijk heel mooi uitgelegd. Zo word er een voorbeeld gegeven van een vioolmaker die tevens psycholoog is. Dat wordt door de meerderheid in de maatschappij als iets ‘geks’ gezien, terwijl er eigenlijk niets raars aan is. Beide beroepen hebben geen verband, maar kunnen wel prima naast elkaar uitgevoerd worden. En zo zijn er nog meer combinaties te verzinnen die niet direct voor de hand liggen, maar in de praktijk prima naast elkaar uitgevoerd kunnen worden. Ondanks dat ons wordt aangeleerd van kleins af aan dat we juist voor één ding moeten kiezen. Dat dit ongetwijfeld soms chaotisch zal zijn ga ik niet ontkennen, maar het kan wel.

Het komt er eigenlijk op neer dat je niet per se voor één ding hoeft te kiezen. Wanneer je brandweerman wilt zijn en tevens beroepsmuzikant in een orkest, dan kan en mag dat naast elkaar bestaan. Ook al past het niet binnen het plaatje dat ons van kleins af aan wordt aangeleerd. Dat we vanaf ons derde een visie moeten hebben over ons toekomstig beroep en dit ook daadwerkelijk tot aan ons pensioen moeten doen. Er zijn meerdere opties. We klampen ons vaak vast aan het idee dat een duidelijke roeping hebben de weg naar succes en geluk is, maar daar geloof ik zelf niet in.

Verschillende paden

Het kan bij een multipotentieel zo zijn dat er continu nieuwe interesses voorbij komen. Zo kan iemand tien jaar lang beroepsmuzikant zijn, om vervolgens zich om te scholen tot brandweerman. Dat lijkt niet logisch, maar wanneer je niet één roeping hebt dan is het al wat meer te begrijpen. Je hoeft niet je hele leven hetzelfde te blijven doen. Er is ook nooit een wet ingevoerd die bepaald dat je de rest van je leven maar één beroep mag uitoefenen. Er is meer dan voldoende ruimte om je als persoon te ontplooien, te groeien en meerdere interesses en beroepen uit te oefenen.

Passie vs. Verveling

Het begrip verveling beschreef ik in mijn eigen blogpost al uitgebreid. Multipotentialites hebben de neiging om zich vol passie in iets nieuws te storten. Alles te leren, heel veel tijd (en geld) te investeren en oprecht nieuwsgierig zijn naar alles wat er ook maar mee te maken heeft. Om vervolgens na enige tijd de interesse totaal te verliezen. Voor mijzelf is dit soms heel frustrerend, maar onderdeel van het geheel. Dit herhaalt zich mijn hele leven al continu en dat is dan ook de reden waarom ik een CV heb dat over tien personen zou kunnen gaan. Het is niet altijd makkelijk, omdat je soms zo graag iets wél nog heel interessant wilt vinden. Je hebt er immers heel veel tijd en moeite in gestoken. Het probleem is dat dit dus meestal niet lukt en je het op een goed moment toch moet loslaten en verdergaat naar een nieuwe interesse.

De volgende opmerkingen klinken dan ook zeer bekend:

 • ‘Ga je nou alweer iets anders doen’
 • ‘Maar, je hebt al zoveel hobbies’
 • ‘Je kunt je beter op één ding focussen’
 • ‘Is het wel verstandig om met zoveel dingen tegelijk bezig te zijn’
 • ‘Ben je daar nu alweer op uitgekeken’
 • ‘Twaalf ambachten, dertien ongelukken’
 • ‘Schoenmaker blijf bij je leest’

En zo kan ik nog wel wat oneliners verzinnen die regelmatig de revue zijn gepasseerd. Mensen begrijpen het niet altijd en daarom vind ik het belangrijk om meer bewustzijn te creëren rondom dit thema. Ik geloof namelijk dat er meer multipotentiëlen zijn dan dat we eigenlijk in de gaten hebben. Doordat het als ideaalbeeld wordt gezien om één duidelijke roeping te hebben, worden mensen die dit niet hebben zich onzeker bewust van het feit dat ze anders zijn en dat is eigenlijk nergens voor nodig.

50/50

Toen ik voor het eerst naar de TED Talk keek, wist ik ook niet zo goed wat er nou allemaal bedoeld werd. Het klonk logisch, maar in mijn beleving waren er wel meer mensen met een heleboel interesses. Ik denk dat je vooral in de online wereld veel mensen met verschillende interesses hebt. Die in veel dingen heel erg goed zijn en dit combineren binnen een online business. Niet bijzonders, dacht ik, ik zie het namelijk overal om me heen.

Maar, is dat wel zo? Zijn er echt zoveel mensen die hetzelfde ervaren? Ik denk dat het een beetje 50/50 is. Als multipotentialite ben je niet per se een special snowflake, maar je hoort en leest er gewoon heel weinig over. Er zijn niet veel mensen die in hun bio hebben staan dat ze multipotentieel zijn, in tegenstelling tot andere eigenschappen die wel benoemd worden.

 

Kenmerken

Multipotentiëlen hebben vaak super handige kenmerken. Doordat mulitpotentiëlen zo vaak aan iets nieuws beginnen, zijn ze ervaringsdeskundige wat betreft een beginner zijn. Daardoor is het minder eng om met iets nieuws te beginnen en hebben ze het vermogen om heel snel een heleboel te leren. Dat hebben ze namelijk al vaker gedaan. Nieuwe dingen zijn niet eng en lijken niet onmogelijk. In tegenstelling tot mensen die het na jarenlang hetzelfde doen, het heel eng vinden om met iets nieuws en anders te beginnen. Zelf heb ik altijd de Pippi Langkous mentaliteit: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Daarnaast is het door de vele interesses heel makkelijk om (ongewone) zaken met elkaar te combineren. Door verschillende thema’s en vakgebieden met elkaar te combineren, ontstaan er nieuwe mogelijkheden die nog niet eerder bestonden. ‘Innovation happens at the intersections‘. Daardoor kunnen multipotentiëlen veel betekenen voor bedrijven, ze kijken namelijk op een andere manier naar zaken en zijn niet bang om out of the box te denken.

Het vermogen om zich snel aan te passen is een derde kenmerk. Dit ervaar ik zelf als heel prettig, aangezien het me nooit veel moeite kost om me aan te passen. Vaak is het binnen korte tijd alsof het nooit anders is geweest. Het kan zijn dat iedere multipotentieel dit anders ervaart, maar over het algemeen zijn dit drie kenmerken die vaak benoemd worden.

Andere benamingen

Behalve multipotentieel zijn er nog andere benamingen die veel gebruikt worden, o.a. deze:

 • multicreativiteit
 • multipotentialite
 • scanner
 • multipods
 • Renaissence mens
 • multi-getalenteerd
 • multi-talent
 • multipotentialiet

…en ongetwijfeld nog wat vergelijkbare synoniemen.

Verwarring

Uit eigen ervaring – ik schreef er immers een hele blogpost over – kan ik vertellen dat het soms lastig kan zijn. Het is voor mij lange tijd verwarrend geweest om niet één roeping te hebben. Ik heb jarenlang gezocht naar één ding, wat maar niet lukte. Het voelde incompleet om geen ware roeping te hebben. Inmiddels heb ik me verdiept in dit onderwerp en begrijp ik dat dat ook niet hoeft. Het is nog steeds niet altijd makkelijk, maar het mag er zijn.

Het doel van mijn blogpost is om meer bewustzijn te creëren rondom dit thema. Naar mijn mening is er nog niet genoeg bekend over dit fenomeen en het is ontzettend jammer dat daardoor multi-getalenteerde mensen niet het beste uit zichzelf halen. Dat ze zich anders en raar voelen, tegenover mensen die wel die ene ware roeping hebben gevonden. Ik ben geen specialist, maar kan uit eigen ervaring meepraten over hoe het is om multipotentieel te zijn. Ik hoop dan ook dat ik dingen voor jou – als je je aangesproken voelt – duidelijker heb mogen maken.

Disclaimer

Ik claim niet dat ik alles weet over dit thema. Doordat ik de afgelopen maanden me heb verdiept in dit onderwerp, weet ik er dingen over te vertellen. Op internet zijn nog veel meer wijsheden over dit thema te vinden. Daarnaast heeft Emilie Wapnick een boek geschreven over dit onderwerp, ‘Hoe wordt je alles?’. Dit boek heb ik zelf nog niet gelezen, maar ga ik in de toekomst zeker doen. Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, dan raad ik zeker aan om eens uitgebreid op internet te zoeken. Vooral op engelstalige websites is nog veel aanvullende informatie te vinden.

Deze blogpost bevat affiliate links

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?