Zelf wasbare wattenschijfjes maken

De laatste maanden denk ik regelmatig na over (nieuwe) manieren waarop ik milieuvriendelijker zou kunnen leven. Sinds twee jaar eet ik geen vlees meer en we proberen ons afval zoveel mogelijk te scheiden. Dat is een begin, maar er zijn natuurlijk nog meer manieren om het milieu te ontzien. Sinds een tijdje gebruik ik wasbare wattenschijfjes en dat bevalt eigenlijk heel goed. In deze post laat ik zien hoe je zelf wasbare wattenschijfjes kunt maken.

wasbare wattenschijfjes

Toen ik een tijd geleden op Instagram aan het scrollen was, kwam ik een account tegen waar een dame heel enthousiast aan het vertellen was dat ze dagelijks wasbare wattenschijfjes gebruikte. Daardoor kreeg ik de inspiratie om op zoek te gaan naar wasbare wattenschijfjes. Het leek me de perfecte vervanging voor alle wattenschijfjes die ik per week weggooide. Ik kwam terecht bij een aantal webshops en bedacht me dat ze eigenlijk ook heel makkelijk zelf te maken zijn.

waarom wasbare wattenschijfjes?

Het klinkt misschien een beetje knullig, maar wanneer je er logisch over nadenkt kan het nooit milieuvriendelijk zijn om elke dag gemiddeld vier wattenschijfjes te gebruiken en die vervolgens weg te gooien. Confession: ik spoelde ze ook nog door de wc, wat al helemaal niet zo lief voor het milieu is. Ik praat het niet goed, maar het was zo lekker makkelijk altijd. Vooral omdat ze geen drol kosten: vaak nog geen euro per rol van 100 stuks. Ik besloot om volledig over te stappen op wasbare wattenschijfjes en ik ben er ontzettend blij mee.

zelf wasbare wattenschijfjes maken

Het maken is niet zo moeilijk. Je kunt voor het maken van wasbare wattenschijfjes verschillende stoffen gebruiken: oude handdoeken, nieuwe (biologische) handdoeken, microvezel doekjes, fleece, hydrofiele doeken, washandjes of ieder ander stofje dat jij fijn vindt voor je huid. Ik heb veel dingen gelezen over wasbare wattenschijfjes en ze worden in verschillende materialen aangeboden (o.a. op Etsy). Zelf heb ik er een aantal gemaakt van (oude) handdoeken.

Wanneer je de vorm en grootte hebt bepaald van je wasbare wattenschijfjes, ga je deze tekenen op een stukje (patroon)papier of direct op het stof. Je zou hiervoor de omtrek van een wegwerp wattenschijfje, glas, mok of kom kunnen gebruiken. Als je dit ruimtebesparend doet, haal je echt wel een heleboel wattenschijfjes uit één (hand)doek. Houd er wel rekening mee dat je er altijd nog 1 tot 2 cm bij moet tellen, er valt namelijk een deel weg wanneer je ze aan elkaar gaat stikken.

Als de rondjes allemaal op het stof zijn getekend, knip je ze één voor één netjes uit met een (stof)schaar. Het materiaal kan een beetje pluizen of rafelen, dat ligt er maar net aan welk materiaal je gebruikt voor de wasbare wattenschijfjes. De ronde delen die ik heb gebruikt hadden een diameter van 10 centimeter. Er worden op internet verschillende varianten aangeboden. Zelf maakte ik dubbele wasbare wattenschijfjes, bestaande uit twee ronde delen die ik aan elkaar stikte.

Leg hiervoor twee delen (met de goede kant) op elkaar en stik deze rondom op persvoetbreedte aan elkaar. Laat een klein stukje open, zodat je het geheel binnenste buiten kunt draaien. Vouw het open gedeelte netjes naar binnen en stik vervolgens rondom een tweede naad. Wederom op persvoetbreedte of een breedte die jij zelf mooi vindt. Als het goed is krijgt het wasbare wattenschijfje vanzelf de juiste vorm. Je kunt voor kleurrijke stoffen of garens kiezen, om de wattenschijfjes een eigen stijl te geven.

In andere gevallen bestaan de wasbare wattenschijfjes uit één deel, waarvan de zijkanten zijn gelockt met een lockmachine of zigzag-steek. Je hoeft dan geen rekening te houden met de naadwaarde. Zelf vond ik deze variant minder fijn, omdat het geheel dan een stuk dunner is en minder body heeft. Dit zal ook afhankelijk zijn van het materiaal waarvan je de wasbare wattenschijfjes wilt maken.

oefening baart kunst

Om eerlijk te zijn waren de eerste wasbare wattenschijfjes die ik maakte niet om aan te zien. Het was echt even aftasten op welke manier ik het materiaal het beste kon verwerken. Doordat het badstof best wel rafelt, heb ik de naden breder moet stikken voor een beter resultaat. Al met al was het leuk om hiermee te experimenteren en handdoeken hebben we genoeg in huis.

Voor de duidelijkheid van mijn werkwijze heb ik bij bovenstaande wattenschijfjes een andere kleur garen gebruikt voor de afwerking. Wanneer je precies dezelfde kleur garen gebruikt als dat het stof is, dan oogt het vanzelf een stuk netter. De draadjes zie je dan namelijk niet.

belangrijk om te weten

Was de wasbare wattenschijfjes altijd in een gesloten waszak. Stop ze nooit los in de wasmachine. De wattenschijfjes zijn klein en kunnen daardoor op verkeerde plekken in de wasmachine terecht komen. Dat wil je niet, want wasmachines zijn duur. Let goed op en denk niet dat het wel mee zal vallen, want het valt niet mee.

Je kunt de wattenschijfjes natuurlijk ook gewoon met de hand wassen, maar de kans is wel groot dat je ze dan niet helemaal lekker schoon krijgt. Make-up kan vrij hardnekkig zijn. Voor nagellak gebruik ik ze zelf niet, omdat ik het idee heb dat je dit niet meer uit de wattenschijfjes krijgt gewassen. Daarnaast wil ik dit liever niet in de wasmachine tussen onze kleding, dat vind ik een beetje eng qua afgeven van vlekken.

mijn ervaring

Ik gebruik mijn zelfgemaakte wattenschijfjes nu een aantal weken en ben er heel tevreden over. Ze maken mijn gezicht goed schoon. Door de textuur van het stof heb ik het gevoel dat ze zelfs nog beter reinigen dan de wegwerp wattenschijfjes. Ik gebruik er zo’n vier per dag, dus ik ben wel blij dat ik er genoeg gemaakt heb. Inclusief deze nieuwe.

Door de zachte stof waar de wasbare wattenschijfjes van zijn gemaakt, voelen ze erg prettig aan op mijn huid. Dat is echt wel een pré. Ik ben fan en ik hoop dat ik mensen kan inspireren om ze zelf ook te maken.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

3 Reacties

 1. 30 oktober 2019 / 12:34

  Ik heb een tijd terug een setje gekocht maar ze zijn wat te ruw voor mijn gezicht. Ik zou nu graag zelf een paar exemplaren maken maar dan uit een zachter stofje. Ben alleen niet zo handig met een naaimachine dus ik ga ze denk ik gewoon met de hand op elkaar naaien :p

  • Alyssa
   Auteur
   30 oktober 2019 / 12:38

   Haha, dat kan ook heel makkelijk. Duurt alleen wat langer. Kan overigens wel op dezelfde manier :-)

   Ik heb ergens gelezen dat men ook wel eens microvezeldoekjes (poetsdoekjes) gebruiken om ze van te maken. Dit is echt heel zacht materiaal, misschien dat dit een optie is :-)

 2. Marije
  5 oktober 2019 / 12:04

  Wat een tof idee! Er liggen hier genoeg oude handdoeken. Nu nog even mijn moeder lief aankijken ivm het naai gedeelte ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?