Groen in huis

planten

Jarenlang was ik heel slecht in het onderhouden en in leven houden van planten. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Drie jaar geleden begon ik heel bescheiden met één palm. Inmiddels staat het hele huis vol en ben ik dol op planten.

Het is niet zo lastig als dat het lijkt.

Toen ik na mijn verhuizing van mijn moeder een palm kreeg, wist ik niet zo goed of hij het wel zou redden. Op zich is planten water geven geen ingewikkelde handeling, maar je moet er natuurlijk wel aan denken. Aangezien de palm niet heel veel water nodig heeft, was de verzorging makkelijk. Waardoor ik al snel meer zelfvertrouwen kreeg op het gebied van planten. Ik was daarna niet meer zo bang om het te verpesten en begon het zelfs leuk te vinden. De palm staat nog altijd op onze slaapkamer, levend en wel.

Na een tijdje kwamen er steeds meer planten bij. Een orchidee (eens per maand water), een aantal cactussen (kleine beetjes water) en mijn eerste Pilea (één keer per week water). Toen ik eenmaal in de gaten had dat het onderhouden van planten niet zo lastig is als dat het lijkt, kwamen er nog meer planten bij. Voor een groot deel omdat mijn Pilea maar stekjes blijft krijgen (lees: de teller staat inmiddels op 35).

Op mijn telefoon heb ik een lijstje van alle planten in huis, met daarachter de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Iedere woensdag loop ik een rondje met de gieter. Sommige planten hebben wekelijks water nodig, andere planten juist maar eens per maand. Op die manier houd ik overzicht en weet ik precies hoeveel water er nodig is en bij welke plant. Ik vergeet het nog steeds wel eens hoor, maar dat komt niet meer zo vaak voor.

plantenplanten

Kunstplanten

Een vooroordeel is dat kunstplanten er nep uitzien, maar niets is minder waar. Er zijn talloze prachtige kunstplanten te koop, die niet van echt te onderscheiden zijn. Een mooie aanvulling op je interieur, zeker wanneer je geen groene vingers hebt. Ze blijven altijd mooi en hebben geen verzorging of daglicht nodig.

O.a. voor de donkere plekken in huis, zijn kunstplanten een mooie oplossing. Mijn ervaring is dat voor sommige plekken in huis, geen enkele plant echt geschikt is. Zeker niet tijdens de donkere maanden. En dat terwijl juist de donkere hoekjes in huis vaak wat meer aankleding kunnen gebruiken. Een kunstplant is dan een goede oplossing, aangezien deze niet afhankelijk is van de hoeveelheid daglicht.

Nadelen?

Ondanks dat ik dol ben op mijn planten, zitten er voor mij ook wel nadelen aan. Soms wanneer ik voor de zoveelste keer moet stekken, denk ik erover hoe het zou zijn om kunstplanten te hebben. Die niet blijven groeien en groeien, zodanig dat ze een grotere pot nodig hebben of gestekt moeten worden. Dit hele ritueel moet ik soms maandelijks herhalen: stekjes eruit halen en daarna de plant verpotten naar een grotere pot. De stekjes laten wortelen in water en vervolgens planten.

Sommige planten zijn inmiddels zo groot geworden dat het soms lastig is om nóg een grotere pot te plaatsen in huis. Als ik al een pot kan vinden die ik echt heel mooi vind en bij ons interieur past. Dat vind ik twee ingewikkelde dingen aan het hebben van planten. Kunstplanten vind ik daarom een mooie oplossing wanneer je er eigenlijk niet zoveel zin en tijd voor hebt én ze zijn even mooi als echte planten.

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking. 

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 28 november 2019 / 14:38

    Hier ben ik echt gek op, thanks voor deze inspiratie :)
    Zelf willen wij ook echt meer groen gaan verwerken in ons huis (en in de achtertuin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?