Mijn eerste oversized trui

oversized trui

De afgelopen maanden heb ik voornamelijk Bernadette vesten gebreid. Dat vind ik (zoals jullie weten) heel leuk om te doen, maar ik wilde ook wel eens iets anders proberen. Al een tijdje lag er poederroze garen in mijn hobbykamer en ik besloot dat ik hiervan een oversized trui wilde breien. Naar mijn idee zou ik daar ongeveer hetzelfde patroon voor kunnen gebruiken als het patroon dat ik altijd voor mijn Bernadette vesten gebruik. Ik wist het niet helemaal zeker, maar ging er gewoon mee aan de slag. Ik ben heel blij met het eindresultaat.

Oversized Trui

Het idee om een oversized trui te breien zat al langer in mijn hoofd. Toch besloot ik steeds om weer een vest te breien, omdat ik daarvan inmiddels weet hoe ik het moet doen. Een echt patroon voor een oversized trui had ik niet en van een zoektocht op het internet werd ik ook niet veel wijzer. Daarom besloot ik om het patroon van mijn Bernadette vesten te gebruiken, met wat aanpassingen. Dat pakte in dit geval heel goed uit, al is de trui wel aan de ruime kant. Dat vind ik niet storend, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige té oversized is. Dit zou ik dan ook bij een volgend exemplaar iets smaller maken.Twee achterpanden

Wanneer ik een Bernadette vest brei, brei ik altijd eerst het achterpand. Daarna brei ik twee voorpanden (lees: links en rechts) en vervolgens de twee mouwen. Ik brei als het ware vijf losse delen, die ik later aan elkaar vastmaakt d.m.v. de matras steek. Ik heb wel eens geprobeerd om het vest aan één stuk te breien, maar ik vind dat gewoon niet zo fijn. Het resultaat vind ik er niet mooier door worden. Daarom blijf ik het in die vijf delen doen en dat werkt voor mij verder prima.

Bij deze oversized trui heb ik eigenlijk hetzelfde gedaan, alleen breide ik het achterpand twee keer. Oftewel: het voorpand identiek aan het achterpand. Met daarbij gewoon twee mouwen. Deze vier delen heb ik later met de matras steek aan elkaar gezet.

 

Mouwen

De mouwen van deze trui breide ik ietsje anders, omdat ik de trui wat extra’s wilde geven. Anders zou het wel heel saai worden, naar mijn mening. Ik heb meerdere averechtse steken afgewisseld met één rechte steek, waardoor er een soort diepte is ontstaan. Ik vind het effect heel mooi en ga dit zeker nog op een ander project toepassen.

oversized truioversized trui

Garen

Het mohair garen dat ik gebruikt heb voor deze trui, bestelde ik vorig jaar in Amerika. Aangezien ik de labels al heb weggegooid, weet ik niet de precieze samenstelling van dit garen. Het garen is inmiddels ook niet meer verkrijgbaar. Los daarvan zou ik zelf niet meer zo snel garen in Amerika bestellen, omdat er een heleboel misging met mijn bestelling. Ik kreeg het pakketje veel later dan dat de bedoeling was, omdat het wekenlang spoorloos verdween. Ik ben best wel gedreven wat betreft online shoppen in binnen- en buitenland, maar in Amerika bestellen zal ik niet meer zo snel doen.

Omdat ik al wist dat ik niet genoeg garen zou hebben wanneer ik meer dan vier draden zou gebruiken, mixte ik het mohair garen met een ander soort garen dat ik deze zomer op een rommelmarkt kocht. Ik kocht 15 bolletjes voor 2 euro. Zo tof om te zien dat het zo mooi bij elkaar past. Dit was helemaal niet zo gepland, maar ik kwam er toevallig achter toen ik combinaties aan het uitproberen was.

oversized trui

Patroon

Op Instagram kreeg ik veel vragen over de trui en het patroon dat ik gebruikt heb. Aangezien ik dit patroon inmiddels uit mijn hoofd kan breien, heb ik geen patroon op papier. Mijn bedoeling is om volgend jaar mijn eigen patronen te gaan uitwerken, om deze tegen een kleine vergoeding te verkopen op Etsy. Er zit namelijk best wel veel werk in het maken van een patroon en ik wil dat heel graag allemaal kloppend en goed doen. Daarover zal ik jullie op de hoogte houden, alvast een mooie project voor 2020!

Op dit moment ben ik van overgebleven garen een aantal mutsen aan het maken. Altijd leuk om te zien wat je met restjes garen kunt maken en hoe leuk deze onverwachte kleurencombinaties vaak zijn.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

6 Reacties

 1. Carolien de Brouwer
  4 maart 2020 / 19:52

  Super wat een mooie trui!! Is het patroon inmiddels al te koop?? Ik hoop het!! Hoor graag je reactie,,
  Groetjes carolien

 2. Criel Tania
  18 februari 2020 / 19:49

  Hoe kom je aan dat patroon,heeel mooi. Die wil ik ook wel maken . Graag een antwoordt grt Tania

  • Alyssa
   Auteur
   19 februari 2020 / 07:51

   Hi Tania,

   Dankjewel voor je bericht. Zoals je onderaan het artikel kunt lezen (onder het kopje ‘patroon’), is dit een patroon dat ik zelf heb bedacht. Het is nergens terug te vinden op dit moment.

   Groetjes,
   Alyssa

 3. Schoofs
  16 februari 2020 / 16:46

  Super mooie trui, een echt pareltje. Ik vind het zelf moeilijk om te weten welke verschillende garens mogen gecombineerd worden.
  Zelf ook een Bernadette gebreid. Ga zeker proberen deze trui te maken. Bedankt om te delen.
  Mvg C

 4. 10 december 2019 / 12:23

  Hij staat je geweldig, lekkere kleur ook! Past mooi bij je bruine lokken.

 5. 10 december 2019 / 11:25

  Wauw, wat een mooie trui! Helemaal mijn ding. Vind het net leuk dat ie heel oversized is :) Heb laatst ook wat wol gekocht omdat ik ook wil leren breien maar ik stel het altijd uit omdat ik denk dat het me niet gaat lukken :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?