Zo kom je van rouwvliegjes af

Al een aantal maanden vlogen er kleine vliegjes in huis. We dachten dat het fruitvliegjes waren, omdat ze ook vaker voor ons gezicht vlogen. Je weet wel, zo bijna je neusgat in. Dat leek logisch, maar we begonnen het na al die tijd toch wel een beetje vreemd te vinden. Met name omdat ze duidelijk rondom planten vlogen, vooral wanneer ik een bloempot aanraakte krioelde het van de paniekerige vliegjes. Na wat research op het internet kwam ik tot een heel andere conclusie: rouwvliegjes.

Rouwvliegjes

De verwarring tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes wordt vaker gemaakt. Ze lijken namelijk heel veel op elkaar. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gedrag. Ik ben geen expert natuurlijk, maar ik lees overal dat rouwvliegjes net iets groter en donkerder zijn dan fruitvliegjes. Je kunt er best veel last van hebben na een tijdje. Rouwvliegjes worden ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd. Het zijn dus kleine zwarte vliegjes in huis, die leven van plantaardig materiaal en eventueel paddenstoelen. Geen feestje, kan ik je vertellen.

Het begon subtiel, totdat we ‘s avonds voor de TV zaten en het gevoel hadden dat we omgeven waar door de vliegjes. Ze zijn verder niet schadelijk, maar wel vervelend. In ieder glas drinken dat we lieten staan, lagen ze te dobberen. De vensterbank lag er continu vol mee. Het begon gewoon een beetje te vervelen, met name omdat ik ook niet goed wist hoe mijn planten ermee zouden dealen. Het kan in principe niet direct kwaad, maar het te lang maar de boel laten is niet goed voor je planten.

Waar komen ze vandaan?

Rouwvliegjes komen af op organisch of plantaardig materiaal. Denk hierbij aan plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en dode plantenresten. Hier voeden ze zich ook mee. De rouwvliegjes leggen eitjes in de natte potgrond. Hier komen larven uit en deze voeden zich met de wortels van je plant, waardoor het op langere termijn niet goed is voor je planten.

Een volwassen rouwvlieg leeft ca. twee dagen, maar legt in die tijd gemiddeld tweehonderd eitjes in de (natte) potgrond van je planten. Dit worden weer allemaal larven die aan de wortels van je plant gaan knabbelen en zich vervolgens ook weer gaan voorplanten. Je kunt dus echt wel spreken over een plaag.

Help!

Ja, dat was precies wat ik dacht. Dus ik ging op internet op onderzoek uit. Ik kwam allerlei oplossingen tegen, maar eigenlijk lijkt geen enkele beschreven oplossing écht het probleem om te lossen. Op één na. Vaak wordt aangeraden om alle planten om te potten naar nieuw potgrond. Daarbij wordt alleen vergeten dat rouwvliegjes al in een (nieuwe) zak met potgrond kunnen zitten. Daarnaast blijven ze zich voortplanten, wanneer er ook maar één eitje of rouwvlieg blijft zitten. Wanneer je weinig planten hebt, zou dit een oplossing kunnen zijn. Aangezien ik ongeveer veertig planten heb staan, leek het me teveel werk voor de kans die het gaf.

Ik las o.a. over kaneel mengen met water of zand op de potgrond gooien. De potgrond laten uitdrogen werd ook benoemd. Het leek me allemaal niet echt DE oplossing, waardoor ik voor de oplossing koos die door iedereen wordt benoemd als iets dat ook daadwerkelijk hielp: aaltjes.

Aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen, die zich voeden met de larven van de rouwvlieg. Dat klinkt super ranzig, maar je ziet de wormen dus niet. Zo klein zijn ze. Ze worden geleverd in een soort poeder, dat je moet mengen met water. Dit water geef je vervolgens aan de planten. Net alsof je ze gewoon water geeft. Na een aantal dagen zou je verschil moeten zien: de volwassen rouwvliegjes zijn dood en als het goed is zijn de larven opgegeten. Het werkt overigens beter wanneer de potgrond een aantal dagen ervoor al eens water heeft gehad.

De aaltjes gaan net zo lang door, totdat alle larven zijn opgegeten. Vervolgens sterven ze zelf uit, omdat hun voedsel op is. Dit proces is onschadelijk voor mens en dier en de planten lijden er niet onder. Ik kwam via de blog van Iris bij deze oplossing uit, ze heeft er tevens een hele video over gemaakt.

Ik kocht deze aaltjes – goed voor 5m2. Dit was precies genoeg voor al mijn planten, maar dan ook echt maar precies genoeg. Ze zijn niet goedkoop, maar wanneer dit de oplossing is vind ik ze het geld dubbel en dwars waard. Van veertig planten de wortels wassen en daarna verpotten kost namelijk veel tijd. Nieuwe planten en/of potgrond kopen kost nog meer geld. Dus al met al vind ik het de moeite waard.

Verdelen

Omdat het als het ware ‘levend’ materiaal is, is het wel goed wanneer je na ontvangst van het pakketje de aaltjes meteen toepast. Dit heb ik ook gedaan. In de beschrijving stond dat je de poeder eerst dient te mixen met één liter water. Vervolgens verdeel je dit water in vijf delen en deze vijf delen leng je vervolgens aan tot één liter water. Zo heb je uiteindelijk vijf liter met aaltjes. Er kan niet zoveel misgaan, omdat de aaltjes zich zullen vermenigvuldigen. Als de ene plant wat meer water dan de andere krijgt, is dit niet zo’n probleem.

Ik gebruikte vier lege lege flessen (van één liter) en een gieter. Zo had ik meteen de goede hoeveelheden voor één liter. Voor de eerste liter gebruikt ik een gieter en dit verdeelde ik over de vier flessen. Ik vulde ze alle vijf aan tot één liter. Niet moeilijk.

Resultaat

Het is nu bijna een week geleden dat ik de aaltjes heb gebruikt. Het valt ons op dat er echt bijna geen vliegjes meer zijn. Gisteren was er één bloempot waar het nog een beetje krioelde, maar dat was vanochtend ook al een stuk minder. Deze ga ik nu apart zetten en even in de gaten houden. Uiteindelijk hoop ik dat er geen enkel vliegje meer zal zijn. Ik las op internet dat de behandeling soms nog eens herhaald moet worden. Ik ga er nu van uit dat dit niet nodig is bij ons.

Deze blogpost bevat affiliate links

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

 1. Margriet
  18 januari 2020 / 11:18

  goede tip. Wij hebben ze ook rondvliegen op t moment, maar ik heb maar 5 planten dus een minder groot probleem gelukkig…ik hou t even in de gaten.

  • Lydia
   20 januari 2020 / 23:28

   Goeie tip! Heb ze ook gespot op een van mn planten. Gelukkig nu alweer een stuk minder, nadat ik de plant verpot heb. Mochten ze niet weggaan, dan ga ik bovenstaande proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?