De garens die ik gebruik voor mijn vesten

Sinds ik mijn blogposts over mijn Bernadette vesten heb gepubliceerd, komen er dagelijks ca. 200 lezers speciaal voor deze blogposts naar mijn blog. Daar hoort bij dat ik regelmatig e-mails en reacties krijg met daarin vragen over mijn vesten. Hoeveel steken ik gebruikt heb, welk patroon ik gebruik en hoe ik de mouwen zo breed maak. De meest voorkomende vragen gaan over de garens die ik gebruikt heb voor mijn vesten. Daar vertel ik vandaag meer over.

Garen is vaak kostbaar

Breien is mijn grootste hobby en ik heb nog onwijs veel ideeën in mijn hoofd van vesten en andere dingen die ik nog graag wil maken. Bepaalde kleuren combinaties en varianten. Om te kunnen breien heb je garen nodig en iedereen die net zo graag breid als dat ik dat doe, weet dat garens vaak kostbaar zijn. Voor een Bernadette vest heb je al snel veel garen nodig, vooral wanneer je (zoals ik dat doe) met meerdere draden wilt werken. Wanneer je mij m’n gang laat gaan, verzamel ik voor één vest al snel voor meer dan 100 euro garen bij elkaar in een garenwinkel. Ik zeg eerlijk dat ik hier niet iedere maand de ruimte voor heb.

En hoe zeer ik ook van het garen van de Zeeman en Wibra houd, vaak is het in mijn ogen niet helemaal geschikt om een vest van te breien. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld, maar dat is mijn mening. En als ik iets heel erg vind, dan is het een pillend vest waar je meer dan twintig uur aan hebt gewerkt.

Vintage garen

Naast breien ben ik dol op vintage spullen. Ons huis staat er vol mee en ik verkoop het in onze online shop. Voor deze hobby komen we op veel rommelmarkten, waar ik ook wel eens garen tegenkom. Het afgelopen jaar heb ik voor heel weinig heel wat (vintage) bolletjes garen op de kop weten te tikken. Daar zullen sommigen hun neus wel voor optrekken, maar wanneer iets gewoon fris ruikt en niet gebruikt is, is hier naar mijn mening niets mis mee. Een aantal van mijn vesten zijn dan ook gebreid met (vintage) garen dat inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Waardoor het voor mij vaak lastig is om uit te leggen welk garen ik heb gebruikt.

Zo heb ik voor dit blauwe Bernadette vest garen gebruikt dat ik van mijn schoonmama kreeg, samen met garen dat ik op een rommelmarkt kocht. Allemaal garen dat niet meer verkrijgbaar is. Ik vermeld altijd in mijn blogposts waar ik het garen vandaan heb, maar blijf er toch met regelmaat vragen over krijgen. Vandaar dat ik het in deze blogpost nog een keertje uitleg.

Mijn eigen patroon

Het garen is ook meteen de reden waarom mijn eigen patronen nog even op zich laten wachten. Doordat ik veelal vintage garen heb gebruikt, vind ik het onhandig om deze vesten als voorbeeld te gebruiken voor mijn eigen patroon. Ik kan namelijk daarin geen advies geven over het gebruikte garen. Mocht iemand het exacte vest willen namaken, dan kan dat niet met het garen dat ik zelf heb gebruikt. Ik weet dat het niet echt noodzakelijk is om garen advies te geven, maar ik vind het wel zo handig dat iemand het vest in zijn geheel zou kunnen namaken, van hetzelfde garen als dat ik zelf heb gebruikt.

Daarom wil ik graag een heel nieuw vest breien, naar mijn eigen patroon, met garen dat op dit moment wel nog te koop is. Daar ben ik nu mee bezig en ik verwacht dat dit eind februari allemaal af is. Het is nogal een drukke maand, maar ik ga mijn best doen :-). Voor nu zal ik bij ieder vest dat ik al gepubliceerd heb, uitleg geven over het garen.

Blauw Bernadette vest

Bernadette vestBernadette vest

Voor dit blauw gestreept vest heb ik veel verschillende garens gebruikt. De lichtblauwe strepen zijn gebreid van vintage garen van Pinguin (twee draden). De labels heb ik niet meer, ik had namelijk geen idee dat hier mensen vragen over zouden hebben. De donkerblauwe strepen zijn gebreid van dit garen van Lang Yarns (één draad) in combinatie met donkerblauw vintage garen (één draad).

De grijze strepen zijn gebreid van deze grijze Kid-Annell mohair (drie draden). Deze pluist echt ontzettend. Het donkerblauwe lurex garen is ook vintage en ik weet niet van welk merk, de labels zaten niet meer om de bolletjes toen ik ze kreeg (drie draden).

Gekleurd vest van restjes

Bernadette vestBernadette vest

Nou, dit is wel een beetje lastiger, haha. Maar ik ga proberen om het te herinneren. Kleur voor kleur. Wederom allemaal verschillende garens, want dit vest maakte ik van restjes. Dus ook van bolletjes die al jaren in huis lagen bij mijn mama of bij mij, zonder labels.

Geel, oudroze, rood, donkerpaars, roze paars, lichtgrijs en donkergrijs zijn van Scheepjes Mohair Rhytmn (drie draden). De cognac kleur is dit garen uit de V.S van Lion Yarns. Inmiddels niet meer te koop, helaas. Het was wel vergelijkbaar met de Scheepjes Mohair Rhytmn qua dikte (drie draden). Het lichtroze garen is van Xenos en kocht ik ooit in de opruiming (twee draden). De burgundy kleur is dit garen van Lang Yarns (drie draden). De andere twee kleuren (lichtrood en fel oranje) weet ik echt niet.

Gebroken wit vest

Mijn Bernadette vestenMijn Bernadette vesten

Van dit vest weet ik zeker dat het garen niet meer verkrijgbaar is. Het garen kwam namelijk van een winkel en Wallonië die de deuren sloot en oude stock verkocht. Ik kan echt niet zeggen welke garens het precies waren. In de close-up zie je wel welke garens ik heb gebruikt. Een gebroken wit bolletje bouclé, een gouden draad en een gebroken wit wolletje. Drie draden samen.

Oversized truioversized truioversized trui

Ook hier krijg ik veeeeel vragen over. Het lichtroze mohair garen bestelde ik in Amerika in 2018. Het garen is inmiddels niet meer verkrijgbaar, ik kocht toen de laatste 15 bolletjes. Het is hetzelfde garen als deze silk mohair, maar dan in een andere kleur. Ik gebruikte drie draden van deze mohair in combinatie met één draad van het andere garen. Het andere garen kocht ik op een rommelmarkt. Vijftien bolletjes voor 2 euro. Hier heb ik nog wel labels van, maar het garen is op internet nergens terug te vinden (‘Bellanet, Bali’ zonder kleurnummers).

Bij het maken van mijn vesten combineer ik allerlei garens met elkaar. Vaak ook combinaties die wellicht niet voor de hand liggen. Voor mij is het juist de sport om garens die ik al heb te combineren met iets dat ik vind op een markt of gewoon in de winkel. Er liggen nog een aantal combinaties op me te wachten, maar voor nu wil ik eerst de patronen af en online hebben.

Het patroon dat ik voor mijn Bernadette vesten gebruik.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

3 Reacties

 1. 13 februari 2020 / 09:38

  Wauw wat een fijn artikel, en wat mega knap dat je dit zo kan! ze zien er prachtig uit.. ik zou ze zo kopen.

 2. 12 februari 2020 / 11:05

  Superfijne blogpost! Ik was al zo erg aan het zoeken naar welk garen ik nodig heb voor zo’n vest en hoeveel ik dan zou moeten bestellen. Fijn dat je erover geschreven hebt!

 3. Ine
  12 februari 2020 / 09:44

  Dankjewel ,
  Wat een duidelijke eerlijke uitleg.
  Maar idd kostbaar als je de volle pot miet betalen.
  Mohair is prachtige wol maar enorm duur.en zeker als er 3 draden mohair tegelijkertijd gebreid worden..
  Maar wel prachtig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?