Sinds ik mijn blogposts over mijn oversized vesten heb gepubliceerd, komen er dagelijks ca. 200 lezers speciaal voor deze blogposts naar mijn blog. Daar hoort bij dat ik regelmatig e-mails en reacties krijg met daarin vragen over mijn vesten. Hoeveel steken ik gebruikt heb, welk patroon ik gebruik en hoe ik de mouwen zo breed maak. De meest voorkomende vragen gaan over de garens die ik gebruikt heb voor mijn vesten. Daar vertel ik vandaag meer over.
Garen is vaak kostbaar
Breien is mijn grootste hobby en ik heb nog onwijs veel ideeën in mijn hoofd van vesten en andere dingen die ik nog graag wil maken. Bepaalde kleuren combinaties en varianten. Om te kunnen breien heb je garen nodig en iedereen die net zo graag breid als dat ik dat doe, weet dat garens vaak kostbaar zijn. Voor een oversized vest heb je al snel veel garen nodig, vooral wanneer je (zoals ik dat doe) met meerdere draden wilt werken. Wanneer je mij m’n gang laat gaan, verzamel ik voor één vest al snel voor meer dan 100 euro garen bij elkaar in een garenwinkel. Ik zeg eerlijk dat ik hier niet iedere maand de ruimte voor heb.
En hoe zeer ik ook van het garen van de Zeeman en Wibra houd, vaak is het in mijn ogen niet helemaal geschikt om een vest van te breien. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld, maar dat is mijn mening. En als ik iets heel erg vind, dan is het een pillend vest waar je meer dan twintig uur aan hebt gewerkt.
Vintage garen
Naast breien ben ik dol op vintage spullen. Ons huis staat er vol mee en ik verkoop het in onze online shop. Voor deze hobby komen we op veel rommelmarkten, waar ik ook wel eens garen tegenkom. Het afgelopen jaar heb ik voor heel weinig heel wat (vintage) bolletjes garen op de kop weten te tikken. Daar zullen sommigen hun neus wel voor optrekken, maar wanneer iets gewoon fris ruikt en niet gebruikt is, is hier naar mijn mening niets mis mee. Een aantal van mijn vesten zijn dan ook gebreid met (vintage) garen dat inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Waardoor het voor mij vaak lastig is om uit te leggen welk garen ik heb gebruikt.
Zo heb ik voor dit blauwe oversized vest garen gebruikt dat ik van mijn schoonmama kreeg, samen met garen dat ik op een rommelmarkt kocht. Allemaal garen dat niet meer verkrijgbaar is. Ik vermeld altijd in mijn blogposts waar ik het garen vandaan heb, maar blijf er toch met regelmaat vragen over krijgen. Vandaar dat ik het in deze blogpost nog een keertje uitleg.
Mijn eigen patroon
Het garen is ook meteen de reden waarom mijn eigen patronen nog even op zich laten wachten. Doordat ik veelal vintage garen heb gebruikt, vind ik het onhandig om deze vesten als voorbeeld te gebruiken voor mijn eigen patroon. Ik kan namelijk daarin geen advies geven over het gebruikte garen. Mocht iemand het exacte vest willen namaken, dan kan dat niet met het garen dat ik zelf heb gebruikt. Ik weet dat het niet echt noodzakelijk is om garen advies te geven, maar ik vind het wel zo handig dat iemand het vest in zijn geheel zou kunnen namaken, van hetzelfde garen als dat ik zelf heb gebruikt.
Daarom wil ik graag een heel nieuw vest breien, naar mijn eigen patroon, met garen dat op dit moment wel nog te koop is. Daar ben ik nu mee bezig en ik verwacht dat dit eind februari allemaal af is. Het is nogal een drukke maand, maar ik ga mijn best doen :-). Voor nu zal ik bij ieder vest dat ik al gepubliceerd heb, uitleg geven over het garen.
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Blauw oversized vest
Voor dit blauw gestreept vest heb ik veel verschillende garens gebruikt. De lichtblauwe strepen zijn gebreid van vintage garen van Pinguin (twee draden). De labels heb ik niet meer, ik had namelijk geen idee dat hier mensen vragen over zouden hebben. De donkerblauwe strepen zijn gebreid van dit garen van Lang Yarns (één draad) in combinatie met donkerblauw vintage garen (één draad).
De grijze strepen zijn gebreid van deze grijze Kid-Annell mohair (drie draden). Deze pluist echt ontzettend. Het donkerblauwe lurex garen is ook vintage en ik weet niet van welk merk, de labels zaten niet meer om de bolletjes toen ik ze kreeg (drie draden).
Gekleurd vest van restjes
Nou, dit is wel een beetje lastiger, haha. Maar ik ga proberen om het te herinneren. Kleur voor kleur. Wederom allemaal verschillende garens, want dit vest maakte ik van restjes. Dus ook van bolletjes die al jaren in huis lagen bij mijn mama of bij mij, zonder labels.
Geel, oudroze, rood, donkerpaars, roze paars, lichtgrijs en donkergrijs zijn van Scheepjes Mohair Rhytmn (drie draden). De cognac kleur is dit garen uit de V.S van Lion Yarns. Inmiddels niet meer te koop, helaas. Het was wel vergelijkbaar met de Scheepjes Mohair Rhytmn qua dikte (drie draden). Het lichtroze garen is van Xenos en kocht ik ooit in de opruiming (twee draden). De burgundy kleur is dit garen van Lang Yarns (drie draden). De andere twee kleuren (lichtrood en fel oranje) weet ik echt niet.
Gebroken wit vest
Van dit vest weet ik zeker dat het garen niet meer verkrijgbaar is. Het garen kwam namelijk van een winkel en Wallonië die de deuren sloot en oude stock verkocht. Ik kan echt niet zeggen welke garens het precies waren. In de close-up zie je wel welke garens ik heb gebruikt. Een gebroken wit bolletje bouclé, een gouden draad en een gebroken wit wolletje. Drie draden samen.
Oversized trui
Ook hier krijg ik veeeeel vragen over. Het lichtroze mohair garen bestelde ik in Amerika in 2018. Het garen is inmiddels niet meer verkrijgbaar, ik kocht toen de laatste 15 bolletjes. Het is hetzelfde garen als deze silk mohair, maar dan in een andere kleur. Ik gebruikte drie draden van deze mohair in combinatie met één draad van het andere garen. Het andere garen kocht ik op een rommelmarkt. Vijftien bolletjes voor 2 euro. Hier heb ik nog wel labels van, maar het garen is op internet nergens terug te vinden (‘Bellanet, Bali’ zonder kleurnummers).
Bij het maken van mijn vesten combineer ik allerlei garens met elkaar. Vaak ook combinaties die wellicht niet voor de hand liggen. Voor mij is het juist de sport om garens die ik al heb te combineren met iets dat ik vind op een markt of gewoon in de winkel. Er liggen nog een aantal combinaties op me te wachten, maar voor nu wil ik eerst de patronen af en online hebben.
Het patroon dat ik voor mijn oversized vesten gebruik.
Deze blogpost bevat affiliate links.
Jacolinde
Als je drops air en alpaca slik combineert, gebruik je dan 2 draden op naald 12? Is dat niet te dun?
Alyssa
JacolindeDe hoeveelheid draden staan precies vermeld in mijn patronen. Twee draden is inderdaad te dun, dan krijg je natuurlijk niet de dikte / effect dat je terug ziet op de foto’s :-)
Chantal
Heel gaaf! Ik heb je patroon gekocht via Etsy en ben al druk aan het breien. Ik gebruik Alpaca Brushed Silk van Drops (3 draden) maar vind wel dat het erg ‘los’ is, dus geen dichte steek. De maten kloppen met het patroon, mogelijk is het garen gewoon te dun. Heb het rugpand ook met kleinere naalden gebreid, maar dan kloppen de maten natuurlijk niet meer. Ik ben dus nog een beetje aan het zoeken :) hoe bepaal jij of je 3 of 2 draden gebruikt? Als je een strepen-vest breidt en overgaat op een andere wol, moet het wel een beetje gelijkmatig zijn zodat het niet scheeftrekt toch? Benieuwd of je daar nog tips voor hebt!
Alyssa
ChantalHoi Chantal,
Leuk dat je mijn patroon aan het breien bent! Soms is het even uitproberen qua garen, zelf maak ik altijd een proeflapje of combineer ik een dikkere draad in dezelfde kleur met Alpaca Silk. Alpaca Silk is erg dun, waardoor ik zelf een dikkere draad erbij zou breien.
Wanneer ik gestreepte vesten maak, gebruik ik vaak restjes garen van verschillende materialen / soorten. Qua dikte loop het dan niet altijd fantastisch mooi in elkaar over, maar dat neem ik eigenlijk voor lief. Ik probeer wel uit welke hoeveelheid draden van elke wol ongeveer dezelfde dikte heeft. Van de ene wol is dat 2 en van de andere 3. Proeflapjes maken en soms even iets uithalen en opnieuw proberen.
Liefs,
Alyssa
Alyssa
ChantalHoi Chantal,
Bedankt voor je reactie. Leuk dat je mijn patroon aan het breien bent, ik hoop dat het goed lukt!
Alpaca Brushed Silk van Drops is een vrij dun garen. Ik gebruik het vaker in mijn breiprojecten, maar altijd in combinatie met een wat dikkere draad als basis. De Brushed Silk gebruik ik om het een beetje fluffy te maken :-). Wat ik zelf een mooie combinatie vindt is de Drops Alpaca Brushed Silk met de Drops Air. Heerlijk zacht en meteen wat dikker.
Ik raad overigens altijd aan om eerst een proeflapje te maken, op die manier kun je beter inschatten of het wel of niet goed uit zal komen. Aan de hand daarvan bepaald ik ook of ik 2 of 3 draden gebruik, maar mijn ervaring is dat de dunne Alpaca garens alleen te dun uitvallen.
Wanneer ik met restjes brei, maak ik ook eerst proeflapjes om te bepalen welke garens goed bij elkaar passen en welke niet. Ik heb echter ook wel eens dat het minder mooi in elkaar overloopt, maar dat neem ik dan voor lief omdat ik restjes aan het opmaken ben die anders nergens meer voor gebruikt zouden worden :-)
Liefs,
Alyssa
Rachel Kromdijk
Wauw wat een fijn artikel, en wat mega knap dat je dit zo kan! ze zien er prachtig uit.. ik zou ze zo kopen.
Jennifer
Superfijne blogpost! Ik was al zo erg aan het zoeken naar welk garen ik nodig heb voor zo’n vest en hoeveel ik dan zou moeten bestellen. Fijn dat je erover geschreven hebt!
Ine
Dankjewel ,
Wat een duidelijke eerlijke uitleg.
Maar idd kostbaar als je de volle pot miet betalen.
Mohair is prachtige wol maar enorm duur.en zeker als er 3 draden mohair tegelijkertijd gebreid worden..
Maar wel prachtig…