De voor- en nadelen van werken vanuit huis

Toen ik een aantal maanden geleden besloot om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan, maakte ik de keuze om voor een groot deel vanuit huis te gaan werken. Nu we een aantal maanden verder zijn, heb ik zelf ondervonden wat voor mij de grootste voor- en nadelen zijn van het werken vanuit huis. Daar vertel ik meer over in deze blogpost.

Negatieve overtuigingen

Begin 2019 maakte ik de keuze om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit was een weloverwogen keuze, maar toch vond ik het heel spannend. Ik kwam er de eerste maanden achter dat er nog heel wat persoonlijke obstakels waren die ik moest overwinnen. Zo had ik een heleboel negatieve overtuigingen die me als zelfstandige behoorlijk in de weg stonden. Ik heb hard aan mezelf gewerkt om dit te verbeteren. Ik leerde hierdoor dat ondernemen voor een groot deel te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling. Door als persoon te groeien, kun je ook je onderneming laten groeien. Ik schreef vorig jaar een blogpost over jezelf niet durven te laten zien. Iets dat redelijk essentieel is wanneer je (online) ondernemer bent: online zichtbaarheid en dit ook durven.

Tijd investeren in persoonlijke ontwikkeling vond ik op zich geen nadeel, maar het was niet altijd zo makkelijk als dat het soms lijkt.

Afleiding

Een gigantische valkuil was voor mij de afleiding die overal in huis op de loer ligt. Het huishouden, afspraken die eigenlijk niet in de agenda passen, breiwerken die liggen te wachten om afgemaakt te worden, buurkatjes die komen buurten iedere dag en zo kan ik nog wel honderd dingen opnoemen. Gelukkig kan ik het nu vrij goed loslaten, maar de eerste paar maanden vond ik het echt heel moeilijk om me te focussen op alléén mijn bedrijf.

Even snel de vaatwasser uitruimen, even snel naar de Action, even snel iets opruimen. Het zal altijd een valkuil blijven, maar het is goed om hiermee te leren omgaan. Dat ik in huis ramen met dubbel glas heb draagt hier enorm aan bij, zo heb ik minimaal last van het geluid van buitenaf.

Eigen tijd indelen

Daar tegenover staat wel dat ik de vrijheid heb om mijn eigen tijd in te delen. Ik begin om 6.00u in de ochtend en werk tot ongeveer 14.00u. Wanneer ik zin heb om door te werken, dan werk ik gewoon door. Wanneer ik een paar uur iets leuks wil doen, dan werk ik in de avond nog een aantal uurtjes. Ik dacht altijd dat ik veel te weinig tijd had om alles te kunnen doen. Door goed te plannen blijft er zelfs nog tijd over.

Minder gezellig

Alleen vanuit huis werken is niet altijd gezellig. Meestal ben ik gewoon de hele dag bezig en heb ik er niet zoveel last van, maar soms mis ik wel gezelschap van collega’s. Of beter gezegd: gelijkgestemden. Wanneer ik met iets bezig ben en niet zo goed weet hoe ik ermee verder moet, mis ik wel eens iemand waarmee ik over zulke dingen kan praten. Iemand om mee te sparren, kennis uit te wisselen of gewoon even een praatje te maken.

Ik weet dat er plekken zijn waar je een werkplek kunt huren of iets soortgelijks, maar voor mij is die drempel best wel hoog. Wellicht een idee voor de toekomst.

Doen waar ik blij van word

Het grootste en meest belangrijke voordeel van het vanuit huis werken is dat ik kan doen waar ik blij van word. Dat ik de werkzaamheden kan doen waar ik iedere dag weer met plezier voor opsta uit bed. Dat ik creatief mag zijn en alles voor handen heb thuis. Dat ik geen last meer heb van dingen waar ik bij vorige werkgevers last van had en dat ik nooit meer rekening hoef te houden met dingen waar ik geen rekening meer mee wil houden. Voor mij was vanuit huis werken iets waar ik al jaren naar uitkeek en ik ben iedere dag dankbaar dat ik dit mag doen. Alle nadelen vallen ook meteen weg wanneer ik aan dit grote en meest belangrijke voordeel denk: gewoon doen waar ik blij van word.

Ondanks de nadelen zou ik deze keuze weer telkens opnieuw maken, alleen al vanwege de voordelen. De nadelen zijn eigenlijk ook niet echt nadelen, tenzij je er de hele dag je aandacht op gaat vestigen. Mocht je ook van plan zijn om vanuit huis te gaan werken, probeer je dan vooral te focussen op je bedrijf. Mocht je merken dat je negatieve overtuigingen hebt, probeer deze dan te tackelen. En mocht je last hebben van geluiden die van buitenaf komen, dan zou ik zeker dubbel glas bestellen. Dat scheelt bij mij al een hele hoop.

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 11 februari 2020 / 13:22

    Het heeft meer voordelen dan nadelen denk ik ook zo, vooral omdat je baas bent over je eigen werk, je kan je tijd indelen en wij vrouwen willen altijd graag het heft in eigen hand houden right?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?