Trouwtradities waar we ons wel en waar we ons niet aan gaan houden

Onze bruiloft komt steeds dichterbij en onze plannen beginnen vorm te krijgen. Een ruwe planning staat al vast en we weten inmiddels wat we wél en wat we niet gaan doen. Vorige week las ik deze leuke blogpost bij FromRoses – één van mijn favoriete blogs uit de UK. Rebecca schreef een blogpost over de tradities waar ze zich wel en waar ze zich niet gaan houden tijdens hun bruiloft. Ik raakte geïnspireerd en deel vandaag de tradities waar we ons wel en waar we ons niet aan gaan houden tijdens onze bruiloft.

Tradities waar we ons aan houden

mijn vader die me ‘weggeeft’

Één van de meest cliché, maar ook meteen een van de mooiste tradities, vind ik de papa die de dochter weggeeft. Ik vind het dan ook mooi dat we deze traditie voortzetten. Het is ook wel fijn dat ik niet alleen naar voren hoef te lopen, maar dit samen met mijn papa mag doen. Daarnaast heb ik een goede band met mijn vader en kijk ik uit naar dit moment.

de nacht voor de bruiloft bij mijn ouders slapen & elkaar niet zien voor de bruiloft

Heel ouderwets en totaal niet relevant wanneer je al zoveel samen hebt meegemaakt. Toch vind ik het iets hebben wanneer Tom me bij mijn ouderlijk huis komt ophalen. Daar hebben we al een heel plan voor. Inclusief the first look. Dat zijn meteen twee tradities in één. Al denk dat ik het ook wel raar ga vinden om niet bij Tom te zijn de avond voor onze grote dag.

‘Something old, something new, something borrowed, something blue..’

Een traditie die ik heel erg kan waarderen, maar dat komt ook wel door mijn liefde voor vintage spulletjes. Ik vind het heel bijzonder om als bruid dingen bij me te dragen die een betekenis hebben. Ik weet nog niet precies wat het allemaal gaat zijn, maar de kans is in ieder geval groot dat mijn schoenen blauw zijn. En dan mogen jullie raden welke schoenen ik graag zou dragen op mijn bruiloft..

bruidstaart

Een traditie die we obviously sowieso wél gaan doen is het hebben van een bruidstaart. Want van een lekkere taart wordt uiteindelijk iedereen blij. De taart is al besproken en wordt gemaakt door Marjolein. Elkaar een stuk taart in het gezicht duwen bij het aansnijden is dan weer een traditie waar ik minder mee heb.

openingsdans

Ondanks dat we allebei niet echt kunnen dansen-dansen, vinden we het wel leuk om een openingsdans te doen. Het is mooi om op die manier ons feest te beginnen. Welk liedje het zal zijn weten we al een tijdje, maar dat blijft geheim tot het moment van de openingsdans. Het is geen liedje dat veel voorkomt, ook daar hebben we bewust voor gekozen.

Tradities waar we ons niet aan gaan houden

trouwen in de kerk

Tom en ik hebben er bewust voor gekozen om niet voor de kerk te trouwen. We zijn geen kerkgangers en hebben eigenlijk niet zoveel met de kerk, behalve dan dat we kerken vaak heel mooi vinden. Een kerk mooi vinden is voor mij geen motivatie om voor de kerk te trouwen. De schoonheid van een kerk op de trouwfoto’s en de pracht en praal van een kerk zijn wel jammer om te missen, maar ik geloof dat er meer nodig is om echt voor de kerk te trouwen. Daarom maken we van de wettelijke ceremonie iets extra speciaals.

Bovendien kunnen we tijdens het foto’s maken wel een kaarsje gaan branden bij de OLV Basiliek hier in Maastricht. Daar heb ik dan wel weer iets mee.

sluier

Ik heb er bewust voor gekozen om geen sluier te dragen bij mijn jurk, daar maak ik niet echt een geheim van. Hoe mooi ik het bij veel bruiden ook vind staan, het is niet iets dat ik zelf zou willen. Vaak vind ik het too much bij de jurk die al mooi genoeg is van zichzelf. Daarnaast vind ik andere opties beter bij mij passen. Dat heeft natuurlijk ook met smaak te maken en smaken verschillen :-)

kousenband

Iets waar ik absoluut niets mee heb is het dragen van een kousenband. Persoonlijk vind ik het redelijk ordinair wanneer Tom tussen alle gasten dat ding van mijn dij gaat plukken, want dat is uiteindelijk de bedoeling ervan. Het past totaal niet bij mij en waar ik voor sta, dus dat laten we sowieso achterwegen. Mocht jij dat wel een mooie traditie vinden, dan is dat natuurlijk helemaal prima.

boeket gooien

Ondanks dat ik het altijd heel bijzonder vind wanneer de bruid met het boeket gaat gooien, ga ik het zelf niet doen. Mijn bedoeling is om mijn bruidsboeket te bewaren en dan gooi ik er liever niet mee. Ik weet dat er bruiden zijn die er speciaal een tweede boeket voor laten maken, maar zo ver gaat het voor mij persoonlijk niet.

Tradities waar we nog over na zitten te denken

mijn eigen achternaam

Iets waar ik nog niet echt over uit ben is of ik wel of niet Tom zijn achternaam ga aannemen. In België is het sowieso niet gebruikelijk om dit te doen. Los daarvan vind ik mijn eigen achternaam heel mooi en ben ik ook trots op mijn achternaam. Dat neemt niet weg dat ik ook heel trots zou zijn om Tom zijn achternaam aan te nemen. Ik weet het dus nog niet. Allebei vind ik altijd een beetje meh, dat wordt zo lang allemaal. Dus, ik weet het nog niet.

rijst gooien

Ondanks dat ik de betekenis van rijst gooien heel bijzonder vind, ben ik er nog niet helemaal over uit of ik eten gooien nog van deze tijd vind. Daarnaast zijn er talloze andere mooie opties zoals gedroogde bloemblaadjes of (milieuvriendelijke) confetti. Daar gaan we nog eventjes over nadenken.

Rondom trouwen zijn er veel tradities die een bijzondere betekenis hebben. Ik vind tradities in stand houden mooi, maar geloof wel dat je altijd kort bij jezelf moet blijven en vooral dingen moet skippen wanneer je er niet het juiste gevoel bij hebt. Tradities die ik niet mooi vind, kan een ander juist helemaal geweldig vinden en andersom. Dat maakt ons allemaal anders en dat moeten we vooral (blijven) omarmen. Het is dan ook op geen enkel manier mijn bedoeling om anderen hun manier van trouwen naar beneden te halen. 

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

4 Reacties

 1. Test
  19 februari 2020 / 07:28

  Omtrent topic achternaam… als je beide namen aanhoudt zal je in de toekomst in ieder geval geen problemen hebben met het alsnog willen aanpassen van je achternaam. Nu is het moment dat het wel kan.

 2. 17 februari 2020 / 14:27

  Wat mega leuk om te lezen, ik ben kerks dus ik ben wel in de kerk getrouwd. Onze taart is ook door ene Marjolein gemaakt en ik heb de trouwring van mijn oma overgenomen! Sluier trok mij helemaal niet en mijn boeket heb ik gedroogd en ligt nu bij ons op de kast in de woonkamer. Ook woonde ik nog thuis dus ik vond het prachtig dat Marc mij hier kwam ophalen. En toen mijn vader mij binnen bracht had ik het wel even moeilijk, en mijn vader ook..

 3. Ine
  17 februari 2020 / 11:05

  Mooi dat je er zo goed over nadenkt welke traditie je wel of niet doet.
  Heel erg bewust en de argumenten zijn goed onderbouwd..
  Chapeau.
  Gaat zeker heel bijzonder zijn…
  En oh ja ik denk dat je blauwe Alstars gaat dragen😁😁

 4. 17 februari 2020 / 10:57

  Leuk om eens over na te denken. Ik heb het zelf niet zo met tradities. Ik denk dat wij bijvoorbeeld geen openingsdans gaan doen. We vinden het allebei al wat ongemakkelijk om zo in de spotlight te staan en we kunnen echt niet dansen, haha. Rijst of confetti gooien mag in onze stad zelfs niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?