Zo richt je je boekenkast stijlvol in

Ondanks dat ik boekenkasten vaak erg mooi vind, heb ik er toch een beetje een haat-liefdeverhouding mee. Van de ene kant vind ik het super overzichtelijk en fijn om al mijn boeken kwijt te kunnen in één kast en van de andere kant ziet het er al snel rommelig uit. En daar houd ik persoonlijk niet zo van. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een boekenkast er minder rommelig uit te laten zien.

Haal je boekenkast leeg

Wanneer ik klaar ben met de rommelige uitstraling van mijn boekenkasten, haal ik ze eerst helemaal leeg. Zo kan ik met een schone lei beginnen en kijken hoe ik alles ga neerzetten. Vaak ziet het er na een het leeghalen en opnieuw inrichten al veel frisser uit. Overbodige spullen zijn verdwenen en vaak heb je om de zoveel tijd ergens een andere kijk op dan de maanden daarvoor.

Veel boeken

Als ik naar mijn eigen situatie ga kijken, kan ik alleen maar zeggen dat ik veel boeken heb. Hierdoor past alles maar nét in mijn huidige boekenkasten. De boekenkasten staan in mijn studio en behalve boeken staan er ook nog een heleboel andere dingen in, waaronder materialen om mee te knutselen. Daardoor was het een grote bende en zeer onoverzichtelijk. Inmiddels heb ik al mijn boeken en andere spullen uitgezocht en zijn er een aantal naar de weggeefwinkel gegaan. Dat geeft al iets meer overzicht.

Wanneer je veel boeken hebt, kan ik alleen maar aanraden om eens goed te kijken naar welke je wilt bewaren en welke niet. Op die manier creëer je vanzelf meer plek in je boekenkast. De boeken die je niet meer wilt hebben, zou je kunnen verkopen.

Draai ze om

Wanneer ik iets rommelig vind uitzien in een interieur, ga ik eerst nadenken over WAAROM ik het er rommelig vind uitzien. In het geval van de boekenkast vind ik de verschillende kleuren en groottes van de boeken de grootste stoorzenders. Een tijd geleden besloot ik om alle boeken om te draaien, waardoor niet de gekleurde kaften maar juist de pagina’s zichtbaar zijn. Alle pagina’s zijn over het algemeen wit (of iets dat daar op lijkt), waardoor het veel rustiger uitziet.

Op kleur sorteren

Iets dat ik op Pinterest en Instagram regelmatig voorbij zie komen, is dat de boeken gesorteerd zijn op kleur. Alle blauwe kaften naast elkaar, opgevolgd door alle paarse kaften naast elkaar en zo verder. Soms zelfs in alle kleuren van de regenboog. Voor mij persoonlijk is dit nog steeds te druk, maar het ziet er al beter uit dan dat alles door elkaar staat.

Houdt het luchtig

Mijn boekenkast staat in mijn studio en is eigenlijk alleen voor mijzelf zichtbaar. Daardoor maakt het me niet zoveel uit dat ‘ie helemaal vol staat. Wanneer je een boekenkast in de woonkamer hebt staan, is het vaak minder mooi wanneer hij tot aan de nok gevuld is. Je bent immers geen plaatselijke bibliotheek. Wissel daarom af met andere spullen, groepeer spullen en houdt hier en daar wat open ruimte. Op die manier blijft je boekenkast luchtig. Daarnaast zijn boeken vaak heel mooi met elkaar en met andere spullen te combineren.

Je zou daarnaast ook kunnen kiezen voor een boekenkast die deels gesloten is. Op die manier oogt het een stuk rustiger en hoef je niet echt rekening te houden met de styling van het gesloten deel.

Andere spulletjes

Qua combineren kun je veel kanten op. Zo hebben we allemaal wel foto’s die we in een mooi lijstje tussen de boeken kunnen zetten, souvenirs van vakanties of bijvoorbeeld gadgets die mooi bij het geheel passen. Denk bijvoorbeeld aan een Instax camera of een vintage typemachine. Een boekenkast hoeft niet altijd alleen maar uit boeken te bestaan. Vaak zorgen de andere spulletjes er juist voor dat het een stijlvol geheel wordt.

De boekenkast in mijn studio zal altijd wel een beetje rommelig blijven. Daarnaast staan er ook een heleboel materialen in, waardoor het niet alleen een boekenkast is, maar ook een soort voorraadkast. Ik heb voor mijzelf besloten om er een mooie doek voor te hangen, waardoor de inhoud minder opvalt en het voor mij minder rommelig oogt wanneer ik aan het werk ben. Ook dat is een mogelijkheid natuurlijk

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 18 februari 2020 / 15:25

    Je hebt deze kast erg mooi ingericht, ik vind deze tinten ook allemaal mooi bij elkaar passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?