Interieur: vintage combineren met industrieel

Aangezien ik de afgelopen maanden veel bezig ben met het zoeken van nieuwe (toch oude) vintage spulletjes, merk ik dat ik het ook erg leuk vind om over dit onderwerp te schrijven. Niet alleen over ons eigen vintage interieur, maar ook over het interieur in het algemeen. Tijdens mijn zoektocht naar leuke vintage spullen voor onszelf en voor de webshop, kom ik ook regelmatig industriële items tegen. Vintage en industrieel worden vaak prachtig met elkaar te gecombineerd. Ook binnen ons interieur combineren we veel vintage met een vleugje industrieel. In deze blogpost vertel ik meer over deze combinatie van stijlen en wat ik er persoonlijk van vind.

Vintage of retro?

De term vintage wordt normaal gebruikt voor spullen die minimaal dertig jaar oud zijn. Veelal zijn dit items uit de vijftiger, zestiger, zeventiger en tachtiger jaren. Het kan gaan om meubels, accessoires, kleding, stoffen, schilderijen, vazen, huishoudelijke artikelen en alle andere spullen voor in huis, tuin of de keuken. Ik ben groot liefhebber van vintage spullen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig en dit wordt ook wel eens mid-century genoemd.

De termen vintage en retro worden regelmatig door elkaar gehaald en dat is ergens ook logisch, het lijkt namelijk ontzettend op elkaar. Toch zit er een groot verschil tussen. De term retro wordt gebruikt voor hedendaagse items die niet vintage zijn, maar wel een vintage uitstraling hebben. Voor het ontwerp van deze items worden kleuren, ontwerpen en materialen gebruikt die gebaseerd zijn op originele spullen uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig. Retro wordt hedendaags in grote getallen gemaakt, waardoor het eigenlijk niet zo origineel is. Dat maakt retro absoluut niet minder leuk, maar vintage is ouder en daardoor ook zeldzamer. Vaak wordt het woord retro ook bij vintage gebruikt vanuit commercieel oogpunt. Dit gebeurt ook andersom.

Wat is industrieel?

De industriële stijl is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de negentiende en twintigste eeuw. Veel industriële meubels die je op (rommel)markten en in kringloopwinkels terugvindt, zullen daarom vaak vintage en minimaal dertig jaar oud zijn. Bakstenen, metaal en hout zijn veelgebruikte (robuuste) materialen binnen een industrieel interieur. Ook komen er veel functionele elementen terug, zoals bijvoorbeeld oude archiefkasten van metaal, lockerkasten en andere meubels die binnen een industriële omgeving thuishoren.

Het industriële interieur zie je tegenwoordig veel terugkomen in kantoren, restaurants en winkel, maar ook bij mensen thuis. Het is een mooie stijl die er vaak clean uitziet. Het mooie is dat er volop nieuwe industriële meubels worden aangeboden, waardoor je niet op honderd (rommel)markten op zoek hoeft te gaan naar een volledige industriële inrichting. Van bepaalde meubels is het ook wel zo fris om ze gewoon nieuw te kunnen kopen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankstel, stoelen of andere meubels waar stof in verwerkt is.

vintage combineren met industrieel

Ondanks dat mijn voorkeur altijd uit zal gaan naar vintage, vind ik het leuk om te combineren. Zo kregen we twee jaar geleden vintage een lockerkast cadeau, die we in de keuken gebruiken als voorraadkast. Ondanks dat de lockerkast eigenlijk een beetje afwijkt van de rest, vind ik het toch een aanwinst binnen ons interieur. Met name omdat er ruimte is om allerlei mooie vintage spulletjes op de locker te zetten. Dit wissel ik regelmatig af en ik vind het leuk om hiermee te experimenteren.

Het lijkt me leuk om in de toekomst een industriële stoel te voegen aan ons interieur. Doordat veel stoelen in cognac en donkergroen verkrijgbaar zijn, passen ze vrijwel allemaal bij ons huidig interieur. Naast de lockerkast hebben we ook een aantal industriële lampen en een robuuste eettafel. Deze past ook meer binnen het industriële plaatje. Al met al is de combinatie erg geslaagd en blijf ik het een toffe combinatie van twee stijlen vinden. 

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

3 Reacties

 1. 12 maart 2020 / 11:50

  Je hebt dit enorm tof gedaan, zelf heb ik dit gecombineerd met tweedehandsspulletjes en oude spullen van mijn opa en oma! Het stond bij mijn moeder ook maar op de zolder, zonde

 2. Hilde Alma
  12 maart 2020 / 08:55

  Waar komen die leuke teckel beeldjes vandaan? :)

  • Alyssa
   Auteur
   14 maart 2020 / 16:34

   Die zijn vintage, gemaakt in de jaren 70. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?