Leuke en handige dingen die je gewoon thuis kunt doen

Het is lastig om er niet over te praten, wanneer het nog maar over één ding gaat. Toch wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn stem te laten horen. Er zijn blijkbaar mensen die het nog steeds niet helemaal begrijpen. Het is voor velen blijkbaar lastig om zich thuis te vermaken, vandaar dat ik in deze blogpost ook een aantal tips geef over hoe je je thuis kunt vermaken. Dat is namelijk veel makkelijker dan dat je zou denken.

maar eerst…

Als introvert en iemand die van thuis uit werkt, heb ik makkelijk lullen. Daarom wil ik eerst mijn grote waardering uitspreken voor de mensen die genoodzaakt zijn om voor hun werk gewoon de deur uit te moeten. Er zijn namelijk talloze beroepen die je niet thuis kunt uitvoeren, waardoor er heel veel mensen zijn die gewoon moeten werken buitenshuis. Niet alleen mensen in de zorg en het onderwijs, maar ook mensen in de logistieke sector. Waaronder mijn aanstaande en veel mensen die ik ken. Ik wens jullie allemaal veel kracht en sterkte toe en ik kan me voorstellen dat het voor jullie niet prettig is om de deur uit te moeten.

Recreatief gezien begrijp ik ergens wel dat het voor velen, waarvan hun leven zich grotendeels buitenshuis afspeelt, lastig is om nu binnen te moeten blijven. Daar wil ik tegen zeggen: denk alsjeblieft niet alleen aan jezelf, denk ook aan anderen. Het probleem is dat het virus zich ontzettend snel verspreidt. Mensen die gewoon naar buiten blijven gaan om te winkelen, bier te drinken en andere recreatieve dingen te doen, brengen anderen in gevaar. Ze kunnen net de schakel zijn, waardoor een ander heel ziek wordt en misschien zelfs dood gaat. Iemand die niet zo gezond is en tot de risicogroep behoort.

Als gezond iemand neerkijken op mensen met een minder goede gezondheid of toestand, wordt ook wel validisme genoemd. Op z’n Engels noemen ze het ableism. Wanneer je kerngezond bent, realiseer je je vaak niet hoe het leven van een niet-gezond iemand verloopt. Voor gezonde mensen zijn veel dingen in het dagelijks leven vanzelfsprekend, voor een iemand met een slechte gezondheid of beperking niet.

Voorbeeld: wanneer jij besluit om vanwege de drukte maar effe snel op het invalidentoilet te gaan plassen, ontneem je iemand die geen andere keuze heeft de mogelijkheid om te gaan plassen. Jij als gezond persoon hebt namelijk de keuze om op ieder toilet (of zelfs in de bosjes) te kunnen plassen. Een minder valide persoon heeft die keuze niet: die kan alleen op het invalidentoilet. Dus wanneer jij met vriendinnen giechelend met z’n zessen in zo’n toilet kruipt en uitgebreid je mascara staat bij te werken, pist iemand anders die echt op dit toilet moet zijn misschien wel in z’n broek.

blijf binnen

Dat geldt ook voor deze hele situatie. ‘Het is maar een griepje en ik doe lekker wat ik wil‘ is zo’n beetje de kortste samenvatting van veel mensen hun attitude op dit moment. Hier in Maastricht gaan studenten gewoon naar feestjes en er worden in heel Nederland speciale ‘lock down’ feestjes gehouden. Deze zelfde mensen gaan de dag erna gewoon naar opa en oma op bezoek. Of ze staan naast iemand uit de risicogroep aan de kassa in de supermarkt. Dat je er zelf niet ziek van wordt en geen klachten hebt, wilt niet zeggen dat het niet schadelijk kan zijn voor iemand anders. Je kunt het ook hebben en niet merken dat je het hebt, maar dan ben je alsnog heel besmettelijk voor anderen.

Het is dus heel ignorant, egoïstisch en arrogant om te denken dat je meer bent dan iemand anders en vervolgens gewoon je eigen gang blijft gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die het in hun botte kop halen om massaal te gaan hamsteren. Ook weer niet denkend aan anderen die deze mogelijkheid niet hebben. Wanneer jij je karretje staat vol te stouwen met twintig pakken wc-papier en levensmiddelen voor een heel weeshuis, zijn mensen in de zorg zich uit de naad aan het werken. Mensen die langer werken en pas laat boodschappen kunnen gaan doen, komen in een lege winkel te staan. Mensen die niet genoeg geld hebben om voor weken boodschappen te doen, raken in paniek en maken zich zorgen. En dan heb ik het nog niet eens over ouderen en minder valide mensen die niet zelfstandig naar de winkel kunnen om hun boodschappen te doen.

Fijn dat jij drie koelkasten vol met eten hebt en wc-papier om tot 2045 je reet mee af te vegen, maar ik vind hier echt wel wat van. Denk toch eens na! Ik wilde hier eigenlijk een video over opnemen, maar ik merk gewoon dat ik te boos en verdrietig word en ik wil niet als gekkie op het internet terecht komen. Dus dan maar op deze manier.

laat je niet gek maken

De media teert op momenten als deze. Het is goed dat de feiten worden gedeeld met ons, maar laat je niet gek maken door alles wat je op Facebook leest. Facebook is geen goede of officiële bron voor nieuws. De zus van de neef van de buurvrouw van tante Trees is ook geen goede bron voor nieuws. Wanneer je echt wilt weten wat er gaande is rondom deze situatie, kijk dan op de website van het RIVM. Let ook op met websites als de Telegraaf.

wat kun je thuis allemaal doen?

Dan volgt er nu het favoriete deel van mijn blogpost. Want ik kan echt talloze dingen verzinnen die je thuis kunt doen en ik vind het zelf echt super leuk om dingen thuis te doen. Ik ga proberen om mijn introverte enthousiasme aan jullie door te geven, want er is echt heel veel leuks en handigs dat je thuis kunt doen.

Creatief

 • Ik begin met mijn favoriet: leer breien! Iedereen is altijd bezig over dat mijn vesten zo mooi zijn en dat ze ook wel zo’n vest zouden willen. Nou, dan heb je nu de kans om eens op YouTube te duiken en wat video’s te kijken. Er staan er namelijk een heleboel op YouTube die heel goed uitleggen hoe breien werkt. En daar heb je nu dagenlang en avonden lang de tijd voor. Kun je fijn zelf een vest maken.
 • Dat geldt ook voor haken.
 • Begin alvast aan je Carnavalsoutfit voor volgend jaar! En daarbij is het dan de uitdaging om het met materialen te doen die je al in huis hebt. Wees creatief en ik garandeer je dat je iets heel moois kunt maken.
 • Voor de mensen die handig zijn met naaimachine en al de juiste materialen in huis hebben: begin aan je zomergarderobe. Dat heb ik me ook voorgenomen. Dan kunnen we allemaal in de zomer – wanneer dit nare virus stabiel is – paraderen in onze eigengemaakte outfits. Je zou zelfs van meedere kledingstukken iets nieuws of juist één item kunnen maken. Of een mooie tas van oude kledingstukken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Leer tekenen. Dat is iets wat bij mijzelf al een hele tijd op mijn lijstje staat, maar ik kom er nooit aan toe. Voor tekenen heb je niet veel nodig en ik geloof dat we allemaal wel pen, potloden en papier in huis hebben. Of schilderen, ook leuk!
 • Start met een nieuwe hobby, waardoor je in de toekomst nooit meer tijd hebt om je te vervelen. Mocht je geen idee hebben wat, kijk dan eens op YouTube of Pinterest.
 • Knutselen met de kinderen. Wanneer je thuis zit met kinderen is het sowieso leuk om ze aan het tekenen of knutselen te zetten. Op Pinterest zijn veel leuke ideetjes terug te vinden, mocht je inspiratieloos zijn.

Zelfontwikkeling

 • Schrijf je doelen voor 2020 op papier en bedenk wat je moet doen om ze te behalen. Verdeel het in zo klein mogelijke stapjes. Maak het altijd kleiner en zo zie je meteen wat er moet gebeuren zodra het normale leven weer begint. En misschien zijn er zelfs dingen die je nu al kunt doen, thuis.
 • Lees een aantal boeken die je al een tijdje wilt lezen. Die hebben we allemaal wel. Ondanks dat je nu niet naar de winkel kunt om het boek te kopen, kun je het boek wellicht digitaal bestellen en op je iPad, iPhone of e-reader lezen. Meer mogelijkheden dan je denkt.
 • Duik op YouTube en ga video’s kijken over manifesteren, zelfontwikkeling of andere onderwerpen die je laten groeien als persoon. De beste investering die je kunt doen is investeren in je eigen ontwikkeling als persoon.
 • Focus je iedere dag op wat er wel nog is, ondanks dat het misschien lijkt alsof er niets meer over blijft. Zelfs aan huis gekluisterd is er nog meer dan genoeg om dankbaar voor te zijn. En mocht je dat niet helemaal kunnen zien, schrijf dan de dingen op waar je dankbaar voor bent. Of gewoon blij mee bent.
 • Doe een braindump. Schrijf van je af. Gewoon alles dat er in je hoofd zit opschrijven. Hoeft niet netjes, hoeft je vervolgens niet te bewaren, maar wel opschrijven.

Thuis

 • Duik op Netflix en begin aan een nieuwe serie. Er staan zoveel goede series op Netflix, je hoeft je echt niet te vervelen. Zelf zit ik Netflix te kijken, terwijl ik brei. Dat zijn dan twee vliegen in een klap. Een aantal series en films die ik zelf de moeite waard vind zal ik verder naar beneden even op een rijtje zetten.
 • Grote schoonmaak houden. Ik heb een gruwelijke hekel aan poetsen, maar ik vind het wel fijn om soms het hele huis op z’n kop te zetten en alles weer netjes te maken. Het is altijd fijn om alles in huis eens goed onder handen te nemen. Sorteer je spullen uit. Maak foto’s van spullen die je weg wilt doen en zet ze op Marktplaats. Zo verdien je achteraf ook nog iets bij aan deze situatie. De spullen die je gewoon weg wilt doen kun je laten staan voor de kringloop, milieupark of weggeefwinkel.
 • Ruim je kledingkast op. Dit heb ik toevallig een tijd geleden al gedaan, maar is ook een zeer goede bezigheid voor een aantal uurtjes in huis. Bedenk of je het nog gaat dragen en vooral ook wanneer je het voor het laatste gedragen hebt. Ook deze spullen kun je eventueel nog verkopen op Vinted of Marktplaats. Of je maakt er iemand anders blij mee (weggeefwinkel / kringloop).
 • Mocht je willen winkelen, kijk dan eens online bij kleinere ondernemers. Deze mensen hebben het in deze tijd heel erg zwaar. Misschien zijn er mensen die online producten aanbieden, die jij op dit moment wel kunt gebruikt. Een online training of een e-book.
 • Of koop tweedehands online in plaats van dat je naar buiten gaat om te winkelen.
 • Bak iets lekkers of kook uitgebreid. Nu je aan huis gekluisterd bent, heb je meer dan genoeg tijd om iets lekkers op tafel te zetten. Neem de tijd en bak een lekkere taart of zet een zes-gangen diner op tafel. Daar ben je immers wel even mee bezig.
 • Lees alle boeken van Harry Potter opnieuw of hou een film marathon. Dit kan overigens ook met andere boeken en/of films.
 • Ruim je keukenkastjes, koelkast en lades op. En ook de lades stofzuigen (kruimels en etensresten verdwijnen niet vanzelf), jij kleine viezerik.
 • En mocht je je geen raad weten met al dat wc-papier, maak er dan een kunstwerk van.
 • Er zijn ongetwijfeld nog wel klusjes in huis die al maanden of jaren moeten gebeuren. Bof jij effe dat je daar nu eindelijk de tijd (en geen excuses meer) voor hebt.

Verdere tips

 • Zet de TV of radio aan als achtergrondgeluid. Zo is het niet zo stil in huis, ik kan me namelijk voorstelen dat dit confronterend kan zijn, wanneer je altijd onder de mensen bent.
 • Wanneer je echt echt echt per se effe naar buiten wilt, ga dan wandelen in het bos. Waar weinig tot geen mensen zijn. Ik weet dat je eigenlijk beter binnen kunt blijven, maar wanneer je nou echt effe een frisse neus wilt, ga dan ergens waar vrijwel geen mensen zijn.
 • Een maand is niet zo lang, we kunnen het. Realiseer je even wat een maand in een heel mensenleven is.
 • Zoek de gezelligheid thuis op. Spreek met een paar vrienden of vriendinnen af, haal wat snacks, wijn en bier en doe gezelschapsspelletjes. Haal Twister van zolder. Ook ontzettend leuk en in deze tijd onderschat hoe leuk dit kan zijn. Samen films kijken of een ouderwetse pyjamaparty kan ook heel gezellig zijn.

Netflix

 • 13 Reasons Why
 • Sex Education
 • What If
 • You
 • Dirty John
 • Dead to Me
 • Raising Dion
 • To All The Boys I Loved Before & I Still Love you
 • Last Chance U
 • Cheer
 • Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (beetje creepy wel)
 • Friends (alle seizoenen)
 • The Big Bang Theory

 

Videoland

 • Baantjer het begin
 • Temptation Island (DUH, alle seizoenen staan hier nog op)
 • Bridget Jones I & II
 • Nieuwe Buren
 • Ex on the Beach (Guilty Pleasure, sorry not sorry)
 • Badr
 • Bontgirl (beetje shocking wel)
 • Judas (naar het boek)
 • Familie Kruys (met Elise Schaap)
 • Charmed
 • Alle James Bond films

Dankjewel

Dankjewel, als je binnenblijft en ook aan anderen denkt. Drink lekker verse sapjes met sinaasappel, kiwi en citroen. Maak een smoothie van groente en fruit. Drink veel water, maar ook warme drankjes als thee en koffie. Van mijn part warme choco. Zorg gewoon goed voor jezelf en je naasten. Heb veel seks, want daar heb je nu toch tijd voor en maak heel veel mooie baby’s. Wees veilig. Wees lief voor jezelf en voor elkaar. En stop alsje, alsje, alsjeblieft met het hamsteren van boodschapen.

Mijn favoriete quote op dit moment:

‘Your grandparents were called to war. You’re being called to sit on a couch. You can do this!’

Be safe! xA

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

7 Reacties

 1. Ine
  2 april 2020 / 11:56

  Nou Alyssa, wat een mooie tekst.
  Ik geniet van jou positiviteit en je eerlijkheid.
  Ga zo door en je inspireert er heel veel mensen mee.
  Eigenlijk moest iedereen jou blogs lezen.💋💋💋

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:43

   Wat lief, dankjewel ❤️❤️

 2. 16 maart 2020 / 13:38

  Wat heb je er een goed en groot artikel van gemaakt! Helemaal mee eens.. er gaat momenteel heel veel rond, en de meer dan de helft is niet waar. Waar ik zelf niet tegen kan is dat mensen schijt aan de regels hebben en die dus andere mensen ziek kunnen maken

 3. Nel
  15 maart 2020 / 20:33

  Bedankt voor je post en de inspiratie :-) Je bent echt een lieverd !

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:45

   Wat lief, dankjewel ❤️

 4. 15 maart 2020 / 18:59

  Mooie die laatste quote… En ik ben benieuwd hoe het wordt ingedeeld bij mij op werk (ben pedagogisch medewerker…)

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:45

   Ik hoop dat het op een veilige manier kan ❤️ stay safe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?