Wie ben ik nou eigenlijk online?

In september bestaat mijn blog tien jaar en dat wilt zeggen dat ik al tien jaar online (ondernemer) ben. In 2010 werd ik door Serena geinspireerd om zelf ook een blog te beginnen. In die tijd waren er nog niet zoveel blogs en werd er voornamelijk geschreven over beautyproducten, make-up en fashion. Iets dat ik zelf oppikte en ook ging doen. In die tien jaar is er veel veranderd en de afgelopen jaren heb ik vaak met hetzelfde vraagstuk geworsteld: wie ben ik nou eigenlijk online? Vandaag deel ik mijn hersenspinsels in deze blogpost.

Leren

Toen ik startte met bloggen, deed ik gewoon wat iedereen deed. Ik kocht make-up en schreef er een review over. Mijn foto’s waren vreselijk slecht, mijn swatches leken nergens op en mijn teksten waren niet geweldig. Leuk vond ik het wel, al kreeg ik vaak negatieve comments en feedback. Ik leerde snel dat dit ook een onderdeel van bloggen was. Dat viel me af en toe wel zwaar en als ik er nu aan terugdenk, krijg ik er nog buikpijn van. Los daarvan, leerde ik daar juist van en probeerde ik mijn vaardigheden qua fotografie te verbeteren. Na tien jaar mag ik wel zeggen dat dit enigszins gelukt is.

Verandering

In die tien jaar heb ik de bloggerwereld continu zien veranderen. Bloggen was tien jaar geleden voornamelijk voor de lol en het hoefde niet allemaal helemaal perfect te zijn. Veel bloggers waren net zoals ik bezig met leren van: betere foto’s maken, zichzelf onderscheiden en hun schrijfstijl verbeteren. Foto’s op blogs zijn tegenwoordig vaak even mooi als de foto’s die je in een magazine zou terugvinden. De meeste bloggers verdienen geld of gratis spullen met bloggen. Naast een blog houden bloggers nu ook een YouTube-kanaal en/of Instagram-account bij. Het is een heel verdienmodel geworden. Bloggen is iets dat absoluut niet onderschat mag worden. Dat heb ik altijd al gevonden en dat vind ik nu nog steeds.

Mijn route

Zoals ik al zei startte ik zelf ook als soort van beautyblog. Ik schreef reviews over make-up, maar vond het ook leuk om over fashion of lifestyle te schrijven. Na een tijd begon ik als één van de eerste met regelmaat DIY’s te delen op mijn blog en deze werden best goed ontvangen. Stiekem vond ik dat het leukste om te doen en ik kwam erachter dat ik make-up eigenlijk helemaal niet zo leuk vind. Ik vind het leuk om mezelf op te maken, maar verder dan dat gaat het niet. Nu – zoveel jaar later – realiseer ik me dat ik mezelf de eerste paar jaar eigenlijk voor de gek heb gehouden. Waarom dacht ik in hemelsnaam dat ik over beauty moest schrijven?

Bloggen was voor mij een stukje persoonlijke groei. Ik mag wel zeggen dat ik in het verleden vaak heb geworsteld met wie ik nou eigenlijk ben, online. Ik dacht dat ik me op een bepaalde manier moest gedragen om leuk gevonden te worden. Toen ik probeerde om video’s te maken op YouTube, werd ik daar ontzettend op afgerekend. Ook vanwege mijn Maastrichtse accent. Daarna stopte ik meteen met het maken van video’s en merkte ik dat ik veel minder durfde te delen, bang om weer commentaar te krijgen. Er is een periode geweest waarop het voor bloggers echt niet leuk was om te bloggen, omdat er zo vreselijk veel negatieve commentaar op was. Ik ga nu niet benoemen op welke manier, maar ik weet zeker dat iedere blogger weet over welk medium ik het nu heb. Ik begrijp nu nog steeds niet dit zolang ‘zomaar’ mocht bestaan. Het was online pesten op dagelijkse basis.

Onzeker

Bloggen heeft mij veel moois gebracht, maar het heeft me ook regelmatig onzeker gemaakt. In mijn kleine wereld kon ik nooit begrijpen waarom ik niet groeide of succesvol werd. Ik besteedde ontzettend veel tijd aan mijn blog. Wanneer grotere bloggers een vergelijkbare blogpost plaatste werden ze overspoeld met positieve reacties, maar bij kleinere bloggers was dit ver te zoeken. In mijn ogen was de kwaliteit van grotere bloggers niet per se altijd veel beter dan die van kleinere bloggers.

Het maakte me onzeker. Wetende dat ik niet het juiste deed, maar ook niet weten hoe ik dan wel het juiste moest doen. Het juiste om groot te worden en er mijn beroep van te kunnen maken. Ik had werkelijk geen flauw idee wat ik moest doen. En bleef maar proberen en proberen. Vaak stopte ik langere tijd, omdat ik gewoon niet meer wist wat ik moest doen. Dus dan stopte ik maar gewoon volledig.

Op dit moment

Op dit moment denk ik over veel dingen anders. Sinds vorig jaar ben ik ZZP’er en houd ik me o.a. bezig met teksten schrijven voor mijn blog. Nog steeds worstel ik soms met wie ik nou eigenlijk online ben. Waar ik anderen blij mee maak. Wetende dat ik het nooit voor iedere goed kan doen en ook wetende dat ik altijd kort bij mezelf moet blijven.

Ik schrijf nu over vintage interieur, breien, mindset en persoonlijke onderwerpen. Ook deel ik de vorderingen van onze bruiloft. Mochten er ooit kindjes komen, dan zal ik daar ook over gaan schrijven. Nog steeds twijfel ik vaak of anderen het wel leuk vinden en dan probeer ik mezelf altijd eraan te laten herinneren dat ik het nooit iedereen naar de zin kan maken.

Op mijn blogposts over de Bernadette vesten krijg ik ongeveer 70% van mijn views en reacties. De mails die ik krijg, gaan over breien of mijn patronen. Er komen dagelijks ca. 300 bezoekers vanuit Pinterest naar mijn creative blogposts. Dat heeft me ontzettend aan het denken gezet.

Durf ook om niet leuk gevonden te worden.

Een tijd geleden las ik dit op social media en het kwam best wel binnen. Het is moeilijk om creatief te zijn, wanneer je continu bang ben dat mensen je niet leuk vinden. Het is moeilijk om iets op IG te zetten, wanneer je bang bent om ontvolgd te worden. Het is moeilijk om content te maken, wanneer je continu probeert om er anderen blij mee te maken. Je kunt niet iedereen blij maken en er zullen altijd mensen zijn die je volkomen vervelend of kut vinden. En vaak heb je daar zelf geen invloed op. Dit schrijf ik nu wel zo mooi, maar ik weet dat dit een heel moeilijk onderwerp is en ik worstel daar zelf ook vaak mee. Nog steeds.

Dit ben ik.

Na een zoektocht van weet ik veel hoe lang, vind ik dat het eigenlijk wel klaar is nu. Na al die momenten waarop ik me afvroeg of ik iets wel of niet op Instagram moest zetten, ben ik er wel klaar mee. Na steeds paniekerig te zijn over mensen die me ontvolgen, wil ik me focussen op positieve dingen.

De onderwerpen die mij het meest gelukkig maken zijn: breien, haken, dingen maken, vintage (verzamelen en verkopen), onze bruiloft en persoonlijke groei. Waarvan ik geloof dat ik het meest bezig ben met breien en haken. Deze onderwerpen worden op mijn Instagram en blog het meest goed ontvangen van alle onderwerpen die er te vinden zijn, samen met de persoonlijke (ervaringen) blogposts van de afgelopen maanden. Dit is voor mij een teken dat het tijd is om meer tijd te besteden aan deze thema’s.

Dat wilt niet meteen zeggen dat het alleen nog maar over breien en haken zal gaan, maar wel dat mijn focus zal veranderen. Ik zal ook blijven schrijven over lifestyle-onderwerpen, maar het kan zomaar gebeuren dat er heel veel over breien en haken online zal komen. Niet alleen op mijn blog, maar ook op mijn Instagram account.

Zullen er mensen afhaken (haha)? Ongetwijfeld. Is dat erg? Nee. Maar dingen gewoon maar niet doen, omdat ik bang ben dat het niet goed wordt ontvangen, daar ben ik wel een beetje klaar mee. Daar heb ik al veel te veel tijd aan verloren en uiteindelijk kan niemand iedereen blij maken.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

2 Reacties

  1. 27 maart 2020 / 16:43

    Het is niet gek dat je soms onzeker wordt door social media, hier was ik er ook èèn van. Dit heb ik ook in real life, maar social media kan hier ook enorm mee knoeien. En zolang je maar jezelf probeert te zijn en zoals je zegt, niet iedereen kan dat misschien hebben. Maar je houdt een mooie en hechte groep over.

  2. Marije
    27 maart 2020 / 11:03

    Goed bezig!
    “Gewoon je hart volgen” klinkt makkelijk maar is soms best een uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?