Zelf kussenhoesjes maken

Afgelopen weekend ging ik aan de slag met het maken van nieuwe kussenhoesjes voor de sierkussens die beneden op de bank liggen. Ik had al een tijdje een idee in mijn hoofd en dat pakte in de praktijk gelukkig goed uit. Ik maakte voor twee bestaande sierkussens twee nieuwe kussenhoesjes. In deze blogpost vertel ik over hoe ik dit gedaan heb en welke materialen ik heb gebruikt.

naailes

Drie jaar geleden besloot ik om naailes te gaan volgen, omdat ik graag wilde leren hoe ik zelf kleding kan maken. Mensen kijken soms een beetje raar wanneer ik dat zo zeg, maar ik vind het echt heel leuk om zelf dingen te maken met de naaimachine. Zo heb je ook altijd iets unieks dat een ander niet heeft. Ik maak voornamelijk kleding voor mezelf, maar vind het altijd leuk om nieuwe creaties uit te proberen. Deze DIY vond ik een hele tijd geleden op Pinterest en ik nam dit weekend eindelijk de tijd om ermee aan de slag te gaan. Ik vond het echt super leuk om te doen, dus ik denk dat er in de toekomst nog wel meer van deze kussenhoesjes gaan volgen.

materialen

Omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, heb ik de afgelopen jaren heel wat materialen verzameld. Hierdoor had ik de materialen voor dit creatieve project al in huis. Ik gebruikte alleen materialen die ik al in huis had. De stoffen die ik gebruikt heb voor dit project waren restjes van vorige projecten. Ik bewaar eigenlijk altijd alle restjes die groot genoeg zijn om nog iets anders van te maken en die komen dan van pas bij projecten als deze. De lintjes heb ik door de jaren heen allemaal verzameld en kwamen nu ook mooi van pas.

Mocht je ook aan de slag willen gaan met het maken van kussenhoesjes dan kun je daar eigenlijk allerlei soorten stof voor gebruiken. Ik raad echter aan om wel voor een stevige stof te gaan, zo heb je langer plezier van de kussenhoesjes. Je kunt heel makkelijk en vaak voordelig online stoffen bestellen. Je hoeft er dan niet speciaal voor naar de markt of stoffenwinkel. De lintjes kocht ik o.a. bij Action en andere budgetwinkels, maar ook bij de kringloop. Het is leuk om te zien hoe het uiteindelijk allemaal één geheel geworden is.

werkwijze

Het maken van een kussenhoesje met rits is niet lastig, maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig lijkt. Er zijn op YouTube een heleboel video’s te vinden die specifiek uitleggen hoe je zelf een kussenhoesje met rits kunt maken.

Voor de witte variant gebruikte ik een bestaand wit kussenhoesje, waar ik de vier zijkanten op een halve centimeter vanaf heb geknipt. Er zat al een rits in dit kussenhoesje (aan de achterkant). De voorkant gebruikte ik om de lintjes op vast te naaien. Voordat ik dit deed, heb ik eerst alle lintjes met speldjes aan het stof vastgemaakt. Deze heb ik vervolgens één voor één met de naaimachine vastgenaaid.

Daarna heb ik de voor- en achterkant van het kussenhoesje met de goede kanten op elkaar gelegd, de zijkanten vastgespeld en vervolgens weer aan elkaar genaaid. Doordat er al een rits in het kussenhoesje zat, was het heel makkelijk om een kussen in het kussenhoesje te doen. Ik had het resultaat eigenlijk even moeten strijken, maar ik was te nieuwsgierig om het eindresultaat te zien.

resultaat

Omdat ik het zo leuk vond om te doen, heb ik nog een tweede kussenhoesje gemaakt. Deze maakte ik van twee vierkanten van restjes stof, met een rits in de zijkant. De bewerking van de voorkant deed ik op precies dezelfde manier als hierboven beschreven. Alleen tot de helft, in plaats van volledig.

Voor de kussenhoesjes die ik afgelopen weekend gemaakt heb, heb ik rekening gehouden met de kleuren van het interieur. Voor buiten in de zithoek ga ik denk ik nog wat gekleurde varianten maken. Al met al ben ik erg blij met het resultaat.

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?