Zelfgemaakte mobiel voor de baby

Vorige week deelde ik de mobiel die ik onlangs zelf maakte. Aangezien hier veel reacties op kwamen, leek het me wel leuk om er een aparte blogpost over te schrijven. Op Pinterest zag ik een tijd geleden allerlei mooie voorbeelden voorbij komen en ging vanuit daar aan de slag met een eigen variant. In deze blogpost vertel ik welke materialen ik heb gebruikt en laat ik het eindresultaat aan jullie zien.

Het idee

Pinterest is voor mij (en voor veel anderen) een creatieve inspiratiebron. Ik kwam een aantal maanden geleden een Etsy-shop tegen met supermooie en originele mobielen voor babykamers. Wanneer ik dan zoiets zie, ga ik meteen nadenken over manieren waarop ik zelfs iets vergelijkbaars zou kunnen maken. Aangezien ik in het verleden wel vaker kleine beestjes van stof maakte, leek het me niet super ingewikkeld om zelf te doen. Toen ik eenmaal wist welke kleuren en beestjes in de smaak vielen, ging ik ermee aan de slag.

Materialen

Nu we door het virus zo’n beetje aan huis gekluisterd zijn, wil ik eigenlijk zo min mogelijk de straat op voor niet-essentiële aankopen. Ik ging daarom eerst kijken welke stoffen ik zelf nog in huis had. Toen ik tot de conclusie kwam dat de meeste stoffen niet echt geschikt waren, ging ik nadenken over alternatieven. Online stof bestellen vind ik altijd een beetje moeilijk en om eerlijk te zijn was ik daar een beetje te ongeduldig voor. Als ik een creatieve ingeving heb, werkt het heel erg tegen als ik dagenlang op een bestelling moet wachten. #firstworldproblems

Toen we boodschappen gingen doen, besloot ik om even naar de Zeeman te gaan. Die ligt tegenover de supermarkt en was op de verkoopster na volledig leeg. Ik weet niet precies wat ik dacht te vinden, maar ik ging op zoek naar iets waarvan ik het stof kon gebruiken voor kleine beestjes. Ik kwam uiteindelijk uit bij deze kussenslopen, precies in de kleuren die op het lijstje stonden. Daarbij kocht ik een hydrofiele luier waarvan ik de print heel tof vind. Dit werd de basis van de mobiel én ik kon meteen aan de slag. De houder van hout kocht ik een aantal weken geleden bij Søstrene Grene.

De vulling waarmee ik de figuurtjes heb opgevuld, had ik op voorraad. Ik kocht ooit dertig van die zakjes bij Action en daar heb ik echt jaren mee gedaan. Nu heb ik wel echt een nieuwe voorraad nodig, maar ik ga eerst de oude kussens gebruiken die ik hiervoor bewaard heb.

Werkwijze

Op Etsy vond ik dit patroon van een walvis. Mijn idee was namelijk om een mobiel te maken met kleine walvissen, sterren, de maan en pompoms. Daar ging ik dan ook mee aan de slag. Het patroon was te groot, daarom printte ik het op 65% (dit kun je instellen wanneer je iets afdrukt). Ik tekende het patroon op het stof, knipte er naadwaarde van een halve centimeter aan en naaide de stukken op een bepaalde volgorde aan elkaar. De walvissen vulde ik met vulling en naaide ik vervolgens met de hand dicht. De eerste twee mislukte volledig omdat het stof begon te rafelen (toch te weinig naadwaarden in het begin), maar de laatste drie lukte wel (daar tekende ik die halve centimeter nog extra aan).

De patronen van de sterren en de maan vond ik op Pinterest. Er zijn een heleboel van dat soort gratis vormen te vinden. Die kun je dan gewoon uitprinten (en ook eventueel weer verkleinen als je ze uitprint). Omdat deze 2D waren, heb ik gewoon twee delen op het stof getekend en vervolgens tegen elkaar genaaid met een klein stukje nog open. Het geheel binnenste buiten gedraaid, opgevuld en vervolgens met de hand het laatste stukje (onzichtbaar) dichtgenaaid. De walvissen zijn 3D en daardoor wel iets lastiger in elkaar te zetten, vooral ook vanwege het kleine formaat. Gelukkig zit er een handige beschrijving bij het patroon.

De pompoms maakte ik met drie verschillende kleuren garen. Daar kocht ik ooit op Ali Express speciale apparaatjes voor. De koordjes zijn gehaakt (losse ketting) en die heb ik vervolgens aan de figuurtjes vastgenaaid. Ik kreeg op IG meermaals de vraag of ik hier een beschrijving van heb, maar eigenlijk heb ik alles een beetje op eigen inzicht gedaan. Ik werk meestal zonder beschrijving eigenlijk.

Resultaat

Vorig weekend maakte ik de mobiel af. Het was leuk om te zien hoe de mobiel steeds meer vorm kreeg. Ik ben erg blij met het resultaat, vooral de kleurencombinatie vind ik erg mooi. Ik hoop dat de baby de mobiel ook indrukwekkend zal vinden. 💛

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

8 Reacties

 1. Inez
  22 april 2020 / 00:03

  Ik zou dit echt bij je bestellen voor Noa. Ze is bijna 4 maanden en krijgt nu steeds meer aandacht voor alles om haar heen, dit zou ze echt leuk vinden!

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:09

   Wat lief om te lezen Inez. Op dit moment maak ik ze nog niet in opdracht, misschien wel op een later moment. Er zit veel tijd in, die heb ik op dit moment nog niet over.

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:24

   Dankjewel :-)

 2. 21 april 2020 / 07:51

  Wat een mooie! Ik ben helemaal niet zo creatief met naald en draad, anders had ik er zeker zo eentje gemaakt (hoewel onze baby nu wel baby af wordt ;-) )

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:25

   Dankjewel! Als je het eenmaal doorhebt, is het eigenlijk niet zo moeilijk :-)

  • Alyssa
   Auteur
   27 april 2020 / 10:25

   Dankjewel! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?