Tips om beter te kunnen slapen

Ik zal vast niet de enige zijn die moeite heeft met slapen. Vooral door alles wat er nu op de wereld speelt, vind ik het soms lastig om in slaap te vallen. Om eerlijk te zijn heb ik al vaker een haat-liefde relatie gehad met slapen, waardoor ik inmiddels voor mezelf een aantal manieren heb gevonden die me helpen wanneer ik niet in slaap kan komen. Een aantal van deze tips deel ik in deze blogpost.

Niet afdwingen

Iets dat ik vooral de laatste maanden heb gemerkt is dat het voor mij absoluut niet helpt wanneer ik in bed blijf liggen. Wanneer ik merk dat ik niet kan slapen, ga ik vaak nog even naar beneden om wat tv te kijken of om nog een beetje te breien. Professionals zullen dit ongetwijfeld tegenspreken, maar naar mijn mening heeft het geen zin om met je ogen open nog urenlang in bed te liggen, niets doen. Juist doordat je dan niets aan het doen bent, is er geen afleiding en zit je continu te denken aan ‘waarom kan ik nou niet slapen’ en dat draagt niet echt bij aan een goede nachtrust. Tenminste, dat is mijn ervaring.

In bed blijven liggen is geen garantie tot sneller in slaap vallen. Vaak wanneer ik dan nog even iets ben gaan doen beneden (tv kijken, breien of iets anders), word ik vanzelf moe en slaap ik veel sneller in.

Lezen

Iets dat ik de laatste weken weer heb opgepakt is het lezen van boeken. Dat deed ik een hele tijd niet, maar ik heb inmiddels weer een aantal boeken gevonden die ik heel boeiend vind. Dan gaat lezen automatisch veel soepeler en ben ik sneller geneigd om mijn boek er weer even bij te nemen. De boeken lees ik op mijn iPad, waardoor ik ook zonder licht kan lezen. De afgelopen dagen heb ik voor het slapen nog even gelezen en op een of andere manier val ik dan ook sneller in slaap. Ik denk mede omdat mijn ogen er moe van worden.

Fijn bed

Iets waar ik heel erg in geloof is dat een fijn bed echt de basis is van een goede nachtrust. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar ik wil niet weten hoeveel mensen te lang op een matras blijven liggen die eigenlijk niet lekker ligt. Een tijd terug hebben Tom en ik geïnvesteerd in een fijn, nieuw matras en dat scheelt echt al een heleboel. Ik geloof ook dat je hier regelmatig weer even bij moet stilstaan. Een bed heb je niet voor het leven, ik geloof echt dat je voorkeur door de jaren heen kan veranderen. Een nieuw bed of matras kopen hoeft niet ingewikkeld te zijn, tegenwoordig kun je ook online een betaalbare boxspring bestellen.

Positief

Om eerlijk te zijn ervaar ik het niet kunnen slapen niet echt als iets negatiefs. Ik heb geaccepteerd dat ik eigenlijk meer een avond- en nachtmens ben en dat het daarom ook logisch is dat ik pas laat in slaap kan vallen. Veel van mijn beste ideeën kreeg ik wanneer ik niet kon slapen en vaak schreef ik de meest waardevolle content vlak voor het slapen gaan. Daarnaast vind ik het soms fijn om ‘s avonds nog een uurtje te breien aan een nieuw project. Niet kunnen slapen kan ook iets fijns zijn, behalve wanneer je de dag erna om 5.00u moet opstaan natuurlijk.

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.

Volg:
Alyssa
Alyssa

Mijn naam is Alyssa, ik ben eenendertig jaar en woonachtig in het mooie Maastricht. Ik schrijf en creëer dagelijks nieuwe content over creativiteit, persoonlijke groei, ondernemen, lifestyle en dingen waar ik blij van word.

1 Reactie

  1. 18 mei 2020 / 11:47

    Lezen voordat ik ga slapen werkt sowieso goed, op een gegeven moment vallen mijn ogen namelijk gewoon dicht haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?