Nog niet zo lang geleden vroeg ik op Instagram om advies over top down breien. Ik kreeg een aantal leuke patronen als tip, waaronder de Sunday Sweater van PetiteKnit. Aangezien ik nog nooit een trui op rondbreinaalden had gebreid, vond ik het wel een uitdaging om ermee aan de slag te gaan. Gelukkig is het patroon heel duidelijk en leven we in een wereld waar we alles op YouTube kunnen opzoeken. Ik leerde weer nieuwe technieken bij en hield er een mooie trui aan over.
Top Down
Ondanks dat ik al vele jaren brei, had ik nog nooit iets op rondbreinaalden gebreid. Op een simpele wintermuts na dan. Sinds ik mijn eigen patronen ontwerp, is me vaker gevraagd wanneer er eens een top down patroon zal komen. Ik dacht altijd dat het vreselijk ingewikkeld zou zijn, maar besloot dat ik het wel eens wilde proberen. Uiteindelijk viel het echt heel erg mee.
Een Top Down patroon is eigenlijk een patroon dat van boven naar beneden wordt gebreid. Beginnend met de halslijn en eindigend met het boord aan de onderkant. Het voor- en achterpand wordt aan één stuk (rond) gebreid. Aan beide kanten blijft er een uitsparing (lees: armsgat) voor de mouwen over. Deze steken worden later weer opgepakt en hier worden dan vervolgens de mouwen aan de trui vast gebreid.
Het voordeel van deze manier van breien is dat je de losse delen niet aan elkaar hoeft te zetten. Een handeling die wel eens als vervelend kan worden ervaren. Zelf was ik er ook niet zo dol op, maar ik heb inmiddels een manier gevonden waarop ik het aan elkaar zetten meestal in één keer goed doe. (En dus niet vier keer opnieuw hoef te doen, omdat ik niet tevreden ben. Daardoor vind ik het een stuk leuker om te doen.
Het patroon
Op Instagram kreeg ik een heleboel tips over leuke patronen, de Sunday Sweater kwam daarin het meest voor. Daarom besloot ik ook om deze trui te gaan breien. Ik vind het een erg leuk patroon om te breien en de halslijn van de trui is prachtig. Tussen de tips stond dat het patroon zo leuk en duidelijk omschreven is en dat bleek ook echt zo te zijn. Ondanks dat het een engels patroon is, vond ik het erg makkelijk te volgen. Alles staat uitgebreid en duidelijk uitgelegd. Heel fijn, dat maakte het breien echt een heel stuk makkelijker.
Verder is het ook geen ingewikkeld patroon, maar het resultaat vind ik wel echt mooi. Ik zou deze trui nog wel honderd keer in allerlei andere kleuren willen breien.
Materiaal
Aangezien ik nog geen rondbreinaalden had, besloot ik om mezelf te trakteren op een luxe set rondbreinaalden van KnitPro. Hier ben ik nog altijd heel blij mee, aangezien deze naalden er wel voor gezorgd hebben dat het allemaal nog makkelijker ging. Daarnaast is het fijn om vanaf nu altijd alle naalddiktes bij de hand te hebben.
Het aanbevolen garen dat in het patroon vermeld staat, was hier in NL vrij lastig verkrijgbaar. Na het lezen van Sabine’s blogpost over haar Sunday Sweater, besloot ik om het garen te bestellen dat Sabine gebruikte voor haar trui. Dit bleek een goede keuze te zijn. De kleur is prachtig en het garen is super fijn om mee te breien. Prettige combinatie van Drops garen. Ik gebruikte voor mijn Sunday Sweater het volgende garen:
- Drops Air in de kleur ‘Wheat’ (5 bollen)
- Drops Brushed Alpaca Silk in de kleur ‘Light Beige’ (5 bollen)
Het garen voor mijn brei- en haakprojecten bestel ik vrijwel altijd bij Breiwebshop.nl. Een fijne webshop, waar ik erg tevreden over ben. Bestellingen worden snel verzonden, de verzendkosten zijn laag en ze hebben een ruim assortiment aan mooie garens. Echt een aanrader.
Resultaat
Het duurde even voordat ik met wat meer snelheid kon breien met de rondbreinaalden, daarom duurde het breien van deze trui wel iets langer dan dat ik er anders over doe. Ik wil in de toekomst graag leren continentaal breien, maar dat is nog wel effe een beetje oefenen.
Ik ben heel tevreden met het resultaat, al zou ik een volgende Sunday Sweater wel net ietsje langer maken. Het garen was zo goed als op nu, dus dan zou ik van ieder garen gewoon 6 bollen bestellen. Ik zou de trui dan ca. 5 cm langer maken. Het garen dat over is kan altijd nog gebruikt worden voor een matchende haarband of een ander mini breiproject.
Mocht je ook willen beginnen met breien of breien op rondbreinaalden, dan kan ik zeker aanraden om dit patroon eens te proberen.
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Deze blogpost bevat affiliate links.
Tanja De Vriese
Hou Alyssia,
Zou je het patroon van de Sunday Sweater kunnen vertalen in het Nederlands?
Groetjes Tanja
Alyssa
Tanja De VrieseHoi Tanja,
Dat is helaas niet mogelijk, aangezien er op patronen een copyright zit. Indien je een vertaald patroon zou willen, zou je de eigenaresse van de patronen kunnen mailen.
Groetjes,
Alyssa