Rekening houden met het milieu is iets waar ik bewust mee bezig ben. Het lukt niet altijd om de meest milieubewuste keuze te maken, maar ik probeer er wel goed op te letten. Door kleine en grote dingen te doen, kun je als individu al verschil maken. Nog niet zo lang geleden maakte ik kennis met natuurlijke verzorgingsproducten die bijdragen aan een beter milieu. In deze blogpost vertel ik meer over deze producten die zorgen voor een gedeeltelijke plasticvrije badkamer.
Plasticvrij
Iets waar ik bewust mee bezig ben is het minimaliseren van plastic in ons huishouden. Dat wordt me niet altijd makkelijk gemaakt, ik vind namelijk dat er in de consumptiemaatschappij veel te veel (onnodig) plastic gebruikt wordt. Groente en fruit dat zowel in een plastic bakje als in een plastic folie zit. Koekjes die in dezelfde soort verpakking zitten. Wanneer ik een klein voorwerp koop en er standaard een gigantische plastic verpakking omheen zit. Allemaal onnodige plastic, waar je niet altijd onderuit kunt komen als consument. Soms heb je gewoon iets nodig waar je vervolgens al die plastic gratis bij krijgt. We proberen dit zo goed als mogelijk te scheiden of her te gebruiken. Hopend dat het dan niet in de zee terecht komt.
Een andere manier waarop ik sinds kort rekening houd met onnodig plastic, zijn mijn verzorgingsproducten. Ik koop bijvoorbeeld flessen met meer inhoud, waardoor ik eens in de zoveel tijd één grote fles als afval heb. En niet allemaal mini flesjes. Daarnaast heb ik een aantal producten vervangen voor ‘bars’. Zo zit mijn shampoo niet meer in een fles, maar is het een bar die volledig vrij van plastic is. Het gebruik hiervan was even wennen, maar inmiddels vind ik het heel fijn.
Ook gebruik ik nog steeds mijn wasbare wattenschijfjes, die gewassen kunnen worden in de wasmachine. Wat ook niet 100% milieuvriendelijk is, maar wel vriendelijker dan al die wattenschijfjes die ik voorheen door het toilet spoelde.
Shampoo Bar
Om eerlijk te zijn was ik een beetje sceptisch over de kwaliteit van shampoo bars. Ik was namelijk bang dat mijn haar er minder schoon van werd en dat de geur minder lang zou blijven hangen. Niets is minder waar. Eigenlijk werkt deze shampoo bar precies hetzelfde als gewone shampoo uit een fles. Alleen de manier van gebruiken is net ietsje anders. Dat was even wennen, zoals ik al zei. Inmiddels ben ik er wel aan gewend en vind ik het net zo fijn als het gebruik van shampoo uit een fles.
Momenteel gebruik ik een shampoo bar die naar watermeloen ruikt. Heerlijk! Ik was dol op de geur van mijn lekker ruikende Morrocanoil, maar ben hier ook wel echt dol op geworden. Het voordeel van deze shampoo bars is dat ze volledig vegan, dierproefvrij, palmolie vrij en SLS en SLES vrij zijn. Ik kan er ongeveer 90 keer mijn haar mee wassen, wat veel meer is dan met een gewone fles shampoo. Er zitten vrij veel voordelen aan als je het mij vraagt en ik ben van plan om deze nog wel even te gebruiken.
Het bewaren van de shampoo bar vind ik ook makkelijk, hij ligt op een mooi bordje in de badkamer. Wel uit de buurt van water, want dat zou zonde zijn.
Natuurlijke Deodorant
Iets dat nog meer milieu besparend is, is natuurlijke deodorant. Behalve alle rommel die in de spuitbus zit, is ook de spuitbus zelf super vervuilend voor het milieu. Sinds kort ben ik deze natuurlijk deodorants aan het uitproberen en ik ben tot nu toe niet ontevreden. Ik heb de neiging om vaker nog een beetje te smeren om echt een fris gevoel te behouden, maar dat vind ik niet zo erg. Door de handige verpakking is de natuurlijke deodorant net zo handig om mee te nemen dan de traditionele spuitbus of roller.
De manier van aanbrengen is wel totaal anders en er hoort een extra handeling bij (lees: handen wassen). Aangezien we dat dit jaar sowieso al duizend keer vaker doen dan voorheen, kan die ene keer extra er ook nog wel bij. Je smeert de deodorant als een soort crème onder je oksels. De deodorant ziet er dan ook uit als crème.
Ik gebruik afwisselend de geuren Kokos en Limoen en Sweet Roots. Wanneer iets lekker ruikt, ben je ook sneller geneigd om het te blijven gebruiken. Voor nu ben ik fan en ik hoop dat er steeds meer van deze producten op de markt zullen komen. Dat wellicht zelfs traditionele merken deze overstap zullen gaan maken in de toekomst. Laten we het hopen. Ooit. Dan wordt het namelijk steeds makkelijker om een plasticvrije badkamer te creëren.
Aanrader
Al met al kan ik iedereen aanraden om eens een natuurlijk product te proberen. Natuurlijke producten ruiken vaak natuurlijker en minder kunstmatig, doordat er natuurlijke ingrediënten in verwerkt zijn. Esthetisch gezien vind ik de knalroze shampoo bar er zelfs nóg aantrekkelijker uitzien dan welke mooie plastic fles dan ook.
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking.