Als liefhebber en verzamelaar van vintage, vind ik rondstruinen op het internet naar mooie vondsten echt een uitkomst. Zeker nu. Er zijn talloze leuke verkoopsites waar ik regelmatig op zoek ga. Zoals bijvoorbeeld Etsy. Niet alleen naar items voor ons interieur, maar ook naar leuke vintage kleding. Het valt me vaak op dat mensen te pas en te onpas met de term ‘vintage’ aan de haal gaan, waardoor het me wel interessant leek om eens op onderzoek uit te gaan. Want, wat is ‘vintage’ nou eigenlijk?
Vintage
Wanneer ik bijvoorbeeld op Vinted op zoek ga naar vintage jurken, bestaat ongeveer 90% van de zoekresultaten uit nieuwe jurken. Ze zien er ongetwijfeld voor een deel wel vintage uit, maar zijn alles behalve vintage. Voor zover ik weet, verkocht de Mango zestig jaar geleden nog geen bloemetjesjurken.
Dit geldt ook voor Marktplaats en Facebook Marketplace. Wanneer ik zoek naar de term ‘vintage kast’, krijg ik advertenties van o.a. Leenbakker te zien. Voor zover ik weet, verkopen ze bij Leenbakker geen Louis van Teeffelen of Pastoe.
Ik begrijp ook wel dat het een interessant(e) term c.q. zoekwoord is om aan je advertentie toe te voegen, omdat veel mensen tegenwoordig zoekende zijn naar mooie vintage vondsten. Ik geloof echter dat deze mensen op zoek zijn naar échte vintage en niet opeens zullen denken ‘goh, laat ik dan toch maar die spaanplaten kast van Leenbakker maar nemen’. Zonder dat ik daarmee wil zeggen dat daar iets mis mee is.
Wat is de definitie van vintage?
De term vintage wordt gebruikt voor authentieke items die minimaal dertig jaar oud zijn en uit de jaren vijftig, zestig, zeventig of tachtig komen. De term wordt o.a. gebruikt voor meubels, accessoires voor in huis, stoffen, kleding, schoenen, auto’s, boeken, modeaccessoires, vazen, schilderijen en alles wat binnen deze thema’s past.
Veelal zijn dit natuurlijk tweedehands items, maar je komt ook wel eens ‘dead stock’ tegen. Dit is (meestal) oude winkelvoorraad, nooit gebruikt en nieuw in de verpakking. Denk aan een jeans uit de jaren zeventig waar de labels nog aan de achterzak zitten of een geseald keukenartikel uit de jaren zestig.
Retro
De term retro is eigenlijk bedoeld voor nieuwe items met een vintage uitstraling, materiaalkeuze en/of design. Dus niet écht vintage, maar nieuw gemaakte vintage. Gebaseerd op ontwerpen die in de jaren vijftig, zestig, zeventig of tachtig veel gebruikt werden.
Uit commercieel oogpunt worden deze twee termen vaak door elkaar gebruikt. Een kenner herkent echte vintage items meestal meteen, maar soms worden retro items zodanig goed nagemaakt, dat het misleidend kan zijn.
Retro én vintage
Er zijn items die al in de jaren 70 werden gemaakt en nog steeds geproduceerd worden. Een voorbeeld zijn de houten dieren van Kay Bojesen. Zijn houten aapjes zijn het meest bekend, maar er zijn ook veel andere dieren die hij ontworpen heeft.
De houten dieren worden tegenwoordig nog steeds origineel gemaakt. Ze worden echter al vele jaren gemaakt, waardoor je zo zowel retro als vintage kunt tegenkomen. Onderstaande teckel was een huwelijkscadeau en is retro Kay Bojesen. Neppers van deze houten dieren worden zelfs op Ali Express aangeboden.
Een ander voorbeeld zijn de Nagel kandelaars. Wij kochten laatst een goudkleurige bij de Bijenkorf, van het merk Stoff. Ook deze kandelaars worden nog steeds nieuw gemaakt, naar het ontwerp van de vintage Nagel kandelaar. Onder de kandelaar staat nog steeds ‘Nagel’. Ze zien er ook precies hetzelfde uit.
Waarde verhogend
Toen ik zelf nog veel bezig was met de in- en verkoop van vintage, grapten mensen wel eens dat alles waar je het woord ‘vintage’ voor zet, ineens dubbel zoveel waar is. Ik geloof dat dit de motivatie is voor veel mensen om het woord te pas en te onpas overal maar bij te typen. Vooral wanneer het om online verkoop gaat.
Voor zover ik kan beoordelen, heeft de waarde o.a. met het soort item te maken en wie het item ontworpen heeft. Vraag en aanbod speelt een rol. Daarnaast is de staat waarin het verkeert ook niet geheel onbelangrijk en veelal doorslaggevend. Wanneer het een vintage design item betreft van een bekende ontwerper, dan kan de waarde heel hoog zijn. Zeker wanneer het item in mint conditie is.
Van de andere kant is het ook een beetje ‘wat de gek ervoor wilt geven’, zoals ze dat wel eens zo mooi zeggen..
Trend
Ik krijg er persoonlijk altijd een beetje ’n dubbel gevoel van. Zeker omdat ik vintage al leuk vond vóórdat iedereen helemaal into vintage werd. Van de andere kant gun ik iedereen het plezier dat ik zelf aan vintage beleef, zeker wanneer het om interieurstyling gaat en probeer ik gewoon te geloven dat er genoeg mooie vintage is voor iedereen.
En dan bedenk ik me dat er vast nog op heel veel zolders wel een verdwaalde pauwenstoel of Louis van Teeffelen parel te wachten staat.
Een aantal bekende namen
Er zijn een veel ontwerpers die de moeite waard zijn om te noemen. Hieronder een aantal van mijn persoonlijke favorieten. Ik zal proberen te vertellen waarvan je ze kunt kennen.
Louis van Teeffelen is een bekende Nederlandse ontwerper. Voornamelijk bekend vanwege zijn meubels voor Wébé. Waarvan de wandsystemen denk ik toch wel het meest bekend zijn. Veel merken hebben vergelijkbare meubels, omdat deze stijl zo populair was (en nog steeds is). Op deze site is veel informatie terug te vinden over Louis van Teeffelen en zijn ontwerpen.
Pastoe is een Nederlands bedrijf gericht op meubelontwerp. Cees Braakman is een veelgenoemd ontwerper van diverse meubels. De draadstoel (wire fauteuil) van Cees Braakman is bijvoorbeeld een bekend ontwerp van Pastoe. Het bedrijf produceert nog steeds meubels en bestaat al meer dan 100 jaar.
Charles en Ray Eames hebben een behoorlijke stempel gedrukt op modern(e) meubilair en architectuur na de WOII. O.a. de Eames lounge chair met ottoman is een bekend item, net zoals de plastic DSW / DAR / DAW kuipstoeltjes die tegenwoordig zelfs door de Action worden nagemaakt.
En zo zijn er nog wel tientallen namen te noemen van ontwerpers van vintage meubels en accessoires die zeker de moeite waard zijn. Misschien dat ik daar nog eens een aparte blogpost aan ga wijden.
Deze blogpost bevat affiliate links.