Een aantal weken geleden, liet ik jullie mijn eerste granny square deken zien. Daar ben ik best een tijdje mee bezig geweest, toch vond ik het een super leuk project om te haken. Van deze deken had ik een aantal granny squares over, omdat ik uiteindelijk besloot dat ik de deken toch iets kleiner wilde maken. Van deze overgebleven granny squares maakte ik mijn eerste tas van granny squares. Ik kreeg veel vragen over het patroon. In deze blogpost leg ik uit hoe ik de tas gemaakt heb en hoeveel granny squares je nodig hebt.
Tas van Granny Squares
Er zijn veel manieren om een tas van granny squares te haken. De vorm van de tas wordt bepaald door de hoeveelheid granny’s die je gebruikt. Zo kun je dit model maken van 13 granny’s, maar er zijn talloze andere mogelijkheden waarbij je meer of juist minder granny’s nodig hebt. Zelf vind ik het model met 13 granny squares erg leuk. Er zit al een idee in mijn hoofd voor een tweede exemplaar. De tekening hieronder laat zien op welke manier je de granny squares aan elkaar kunt zetten. Wanneer je ze alle 13 aan elkaar hebt gezet, heb je een soort lap van granny squares. Deze kun je vervolgens op een bepaalde manier dubbelvouwen, waardoor de tas zijn uiteindelijke vorm zal kringen. Vervolgens haak je de overige (zij)naadjes nog aan elkaar.
Zoals je op de tekening kunt zien, blijven er 10 granny’s gewoon plat liggen en 3 granny’s vouw je dubbel. Dit wijst zich eigenlijk vanzelf.
De eerste stap van het creatieproces is het haken van de juiste hoeveelheid granny squares. Er zijn talloze manieren om een vierkante granny square te haken. Ik heb een speciaal bord op Pinterest gemaakt, met allerlei beschrijvingen en ideeën voor vierkante granny’s die je voor deze tassen kunt gebruikten. Hoe groter de granny’s zijn, hoe groter de tas. De granny’s van deze tas zijn ca. 13 cm x 13 cm groot.
Aan elkaar haken
Wanneer je de juiste hoeveelheid granny squares hebt gehaakt, werk je alle draadjes netjes weg. Vervolgens ga je de granny squares aan elkaar haken in de vorm die ik hierboven (rechts) laat zien. Dit kan op verschillende manieren, maar zelf vind ik deze manier heel fijn. Karin (Gek op Haken) heeft er een handige video over gedeeld op YouTube. Ik zou het zelf niet beter kunnen uitleggen, dus verwijs ik graag door naar haar video. 🌻
Je hoeft niet elke keer de draad los te knippen, je kunt ook met één draad meerdere granny’s aan elkaar haken. Dit merk je vanzelf en wijst eigenlijk voor zich. Ik merkte de eerste keer meteen dat het handig was om er bijvoorbeeld drie aan elkaar te haken en vervolgens daar weer twee aan vast te haken, en zo verder. Het is ook even een beetje priegelen in het begin, maar uiteindelijk lukt het vanzelf. Het is een fijne manier. Een andere manier is het aan elkaar zetten van de granny squares door middel van de matrassteek. Dit vind ik ook een super handige manier en heeft eigenlijk mijn voorkeur.
De rand
Wanneer je alle granny’s aan elkaar hebt gehaakt en ook de zijnaden hebt dichtgemaakt, krijg je een soort zak. Zoals op onderstaande foto. Zelf haak ik langs de bovenste rand altijd twee toeren: één toer met alleen vasten en vervolgens één toer stokjes. Ook dit wijst zich een beetje vanzelf en gaat vrij vlot. Werk vervolgens de losse draadjes weer netjes weg.
De handvaten
Op Pinterest ontdekte ik dat ik de handvaten van mijn tassen iets anders heb gehaakt dan in de meeste andere voorbeelden. Ik haakte namelijk twee handvaten, terwijl in veel voorbeelden er maar eentje wordt gehaakt. Het kan allebei, niets is fout. Het is wat je zelf het meest handig of mooist vindt.
Om een handvat te haken, hecht ik de draad aan, aan één van de punten van de bovenste granny ‘s (bijvoorbeeld rechts). Daarna haak ik toeren van acht stokjes. Net zolang totdat ik de gewenste lengte heb bereikt. Vervolgens haak ik het uiteinde aan de andere bovenste punt vast, met vasten (in dit geval de linkerkant). Ditzelfde deed ik bij het andere handvat, aan de andere kant. Je kunt ook de handvaten gewoon los haken en later vastmaken aan de punten van de bovenste granny squares. Dit kan bijvoorbeeld met de matrassteek en een dikke naald.
De eerlijkheid gebied me echter te zeggen: de tassen hebben niet echt body en rekken daardoor ook snel uit. Dit is natuurlijk ook deels afhankelijk van het type garen dat je gebruikt, maar ik geloof dat ze in het algemeen altijd wel iets uitrekken. Zeker de handvaten. Daarom kies ik er zelf altijd voor om de tassen te voeren. Bij mijn tweede tas heb ik zelfs de handvaten gevoerd om het uitrekken te voorkomen. Dit is niet per se noodzakelijk, maar de tas heeft wel net iets meer volume en body met voering.
Omdat ik vrij handig ben met de naaimachine, is een voering maken voor mij heel simpel. Ik kan me echter voorstellen dat je niet weet hoe of waar je moet beginnen, wanneer je niet handig bent met een naaimachine. Daarom zal ik het proberen uit te leggen.
Voering
Zelf gebruik ik als voering van de tassen een simpel lapje stof dat groot genoeg is. Ik koop daarvoor kussenslopen van Zeeman. Die zijn er in ontelbaar veel kleuren, gemaakt van katoen en kosten €1,29 per stuk. Bij de Wibra krijg je ze trouwen ook en een ‘oud’ kussensloop uit je kast werkt eigenlijk ook prima. Omdat de granny’s altijd een beetje doorschijnend zijn, raad ik wel aan om een kleur te kiezen die bij het garen past. Je zult de voering altijd een beetje zien.
Strijk het stof kreukvrij en leg vervolgens je tas op het stof. Bepaald tot waar je de voering in de tas wilt hebben en teken onderlangs een lijn waar je de stof gaat knippen. Trek vervolgens boven een rechte lijn. Dan krijg je de vorm die ik hieronder links laat zien. Weet niet zo goed hoe ik dit moet uitleggen, maar de rekening laat de vorm wel goed zien.
Knip de delen (x 2) uit en naai vervolgens het geheel aan elkaar, op de bovenkant na (zie stippellijn op de foto). Draai je de naad naar de buitenkant, zodat de mooiste kant aan de binnenkant zit. Dit wordt de binnenkant van je tas. Vouw de bovenste rand om naar buiten en strijk dit eventueel een beetje, zodat de vouw blijft zitten. Zorg dat je over de hele bovenkant bijvoorbeeld een centimeter omvouwt naar buiten. Dit randje zal niet zo netjes zijn, maar zie je uiteindelijk niet meer wanneer de voering in de tas zit.
Naai vervolgens de voering in de tas. Zelf doe ik dit gewoon met een stuk garen waarvan de tas gemaakt is, een dikke naald en een beetje geduld. Voor de handvaten kun je van dezelfde stof twee repen knippen die even lang zijn als de handvaten. Maak ze net iets breder en strijk vervolgens de randjes naar binnen toe. Vervolgens kun je de voering op dezelfde manier aan de handvaten vastmaken. Ook weer met de oneffen rand naar het garen toe (aan de binnenkant).
Resultaat
Na heel wat uurtjes werk, was mijn eerste tas van granny squares af. Het stond al een tijdje op mijn planning om een tas van granny squares te maken en ik was blij met het resultaat. Tijdens het haken heb ik weer wat nieuwe technieken geleerd en ik leerde gaandeweg wat ik bij een tweede tas anders zou doen.
Zo vond ik bijvoorbeeld de plekken waar de vier hoeken van de granny squares bij elkaar kwamen niet zo mooi aan elkaar gezet. Er ontstonden gekke gaatjes, die ik niet mooi vind. Daarom besloot ik om op deze plekken pompoms te naaien. Zo zie je de minder mooie hoeken niet meer en het geeft daarnaast een leuk effect. Ik maakte een reel over hoe ik de pompoms maakte van macramé draad, deze staat op mijn Instagram account. Eigenlijk maken pompoms altijd alles nét een beetje leuker, vind ik zelf. Zie hieronder nog een aantal foto’s van het resultaat.
Garen
Het garen dat ik gebruikt heb voor deze granny square tas is allemaal van Zeeman. Het ecru garen is de kleur 02 van het Royal garen. Deze zit altijd in het assortiment. De andere drie kleuren zijn diverse Promo garens van de afgelopen jaren. Zelf haak ik heel graag met Royal en Promo garen van Zeeman. Het laat zich makkelijk verwerken en blijft lange tijd mooi. Zelfs wanneer je het wast. Ik schreef nog niet zo lang geleden een blogpost over mijn ervaringen met het Royal garen van Zeeman.
Granny square tassen kun je echter ook van katoen of ander garen haken. Ik geloof dat de houdbaarheid dan ook net iets beter is. Mijn volgende tas ga ik van dikker katoen haken. Ik zal jullie op de hoogte houden van de voortgang op mijn IG account. Het resultaat zal ik zoals altijd delen op mijn blog.
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Deze blogpost bevat affiliate links.
Luna
Hi, mag ik vragen of je misschien een patroon hebt van de granny squares die je maakt voor deze tas.
Kim Bakker
Hallo mag ik misschien weten hoe je die granny maakt van de tas
Birgitta
Hoi, mag ik vragen hoeveel bollen je ongeveer nodig heb bij deze super leuke tas.
Mvg,
Birgitta