Een aantal weken geleden begon ik aan een project waarin ik zoveel mogelijk van mijn Supersoft bolletjes van Zeeman wilde verwerken. Zoals ik al eerder vertelde, verzamelde ik de afgelopen jaren een mandje vol met vrolijke kleuren bij elkaar. Ik dacht een tijd na over wat ik van de bolletjes wilde maken en kon niet echt iets verzinnen. Totdat ik op het idee kwam om er een kleurrijke sjaal van te haken. In deze blogpost vertel ik meer over de sjaal en op welke manier ik deze heb gehaakt.
Indian Summer Scarf
De inspiratie voor deze sjaal komt van Missoni. Een merk dat ik erg mooi vind, maar ook wel heel kostbaar. Ik wilde voor de aankomende koudere maanden graag een kleurrijke, volumineuze sjaal maken. En daar is deze Indian Summer Scarf het resultaat van. De zigzag lijkt een beetje op Missoni, maar is wel iets bombastischer dan de dunne, elegenat geweven stoffen die Missoni gebruikt. De sjaal bestaat uit 50 toeren, die weer bestaan uit 426 steken. Ik ben de nodige uurtjes bezig geweest, voordat de sjaal eindelijk af was. Daarnaast ben ik nog een hele tijd met de franjes bezig geweest, al zijn deze nog niet helemaal zoals ik eigenlijk voor me zag.
Wanneer ik een project verzin, zie ik een plaatje in mijn hoofd. Het is dan de uitdaging om het eindresultaat zo veel mogelijk op het plaatje in mijn hoofd te laten lijken. Bij deze sjaal is me dat aardig gelukt en ik ben er dan ook erg blij mee. Ik houd van sjaals met veel volume en deze sjaal is eigenlijk precies zoals ik het leuk vind.
Moss Ripple Stitch
De Indian Summer Scarf is gehaakt in de Ripple Moss Stitch. Een mooie steek, die ik op Pinterest tegenkwam. Er staat op YouTube een heel handige video die precies uitlegt hoe je deze steek kunt haken. Wanneer je na elke toer weer met een andere kleur haakt, ontstaat er een mooie patroontje. Ik vind het een erg mooie steek, al neemt het wel wat tijd in beslag. Zeker wanneer je meer dan 400 steken per toer haakt. Ik haakte de sjaal in de breedte, waardoor de franjes meteen aan de goede kanten zitten. De franjes zijn de begin- en uiteinden van de gehaakte toeren. Wanneer deze steeds op ongeveer dezelfde lengte laat, kun je er later franjes van maken. Ik raad wel aan om de draden ruim af te knippen, zo kun je later nog bepalen hoe lang je de franjes wilt maken.
Zelf heb ik ervoor gekozen om nog extra franjes te bevestigen, waarmee ik de rand ook net iets mooier heb kunnen afwerken. Ik was niet helemaal tevreden over de afwerking van de zijkanten (lees: ongelijk) en nu valt dat iets minder op. Inmiddels hebben veel franjes zich een beetje losgedraaid, maar dat los ik later nog wel iets mooier op.
Garen
Voor deze sjaal gebruikte ik allerlei kleuren Supersoft garen van Zeeman. Deze bolletjes verzamelde ik de afgelopen jaren bij elkaar. Zeeman brengt steeds weer nieuwe kleuren en tinten uit en ik koop altijd van elke kleur die ik mooi vind twee bolletjes. Daardoor heb ik een ruimte collectie aan mooie kleuren, die allemaal leuk bij elkaar passen. Het was mijn eerste project dat ik volledig met het Supersoft garen haakte, ik ben echter heel tevreden over de kwaliteit en de manier waarop het garen zich laat verwerken. Ik schreef tevens een uitgebreide review over het garen.
Het Supersoft garen bestaat voor 80% uit acryl en voor 20% uit polyamide. Er zit 199 meter (50 gram) op één bol. Zie de volledige wikkel op onderstaande foto. De prijs is 99 cent per bol. Het garen is in veel mooie kleuren verkrijgbaar. Een aantal keer per jaar worden er nieuwe kleurtjes geïntroduceerd en verdwijnen eerdere kleuren uit de collectie. Dat werkt volgens mij met een ‘zolang de voorraad strekt’ formule. Het kan zomaar zo zijn dat je in een willekeurige Zeeman nog ‘oudere’ kleuren kunt vinden. Terwijl je bij andere filialen alleen nog de nieuwste kleuren kunt kopen. De ene kleur is wat populairder dan de andere kleur, waardoor bepaalde kleuren sneller zijn uitverkocht. Mijn ervaring is dat je nooit helemaal zeker kunt weten welke kleuren er nog verkrijgbaar zijn. Dit verschilt echt per moment en per filiaal.
Ik gebruikte tevens het goudkleurige Party garen van Zeeman, een erg mooi goudkleurig draadje. Dat geeft net iets extra’s. Dit garen is ook niet altijd overal, in alle kleuren verkrijgbaar. Het goudkleurige garen heeft kleurnummer 92.
Patroon
Voor dit project gebruikte ik niet echt een haakpatroon, ik haakte het uit mijn hoofd. Helemaal niet lastig, aangezien het gewoon 50 toeren herhaling zijn. Je doet 50 toeren precies hetzelfde, wanneer je eenmaal doorhebt hoe de Moss Ripple Stitch werkt. Ik vind het zelf lastig om de randen mooi gelijk te krijgen, maar dit heb ik later opgelost met de franjes. Iets dat ik nog kan leren bij een volgend project in deze steek. Het is dus eigenlijk niet echt een patroon, meer een herhaling van een bepaalde steek. Ik heb geen plannen om dit patroon uit te brengen, de video’s op YouTube laten perfect zien hoe het werkt. Kortom: jij kunt het ook gewoon. 🖤
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Resultaat
Zoals jullie al in de gaten hebben, ben ik erg blij met het resultaat. De voortgang deelde ik veelvoudig op mijn Instagram account en ik kreeg al veel positieve reacties op dit project. Ik heb de sjaal al meermaals gedragen en ik vind ‘m ideaal om overal mee te combineren. Hij past perfect bij alle winterjassen die ik heb en is ook mooi te combineren met mijn breisels, wanneer ik alleen een trui of vest wil dragen.
Ik kocht onlangs een mooie combinatie garen en ben aan het nadenken over een tweede variant van deze sjaal. Ik moet alleen van mezelf nu eerst een gehaakte trui, mijn winterjas en een gebreide trui die van vorig jaar ligt te wachten afmaken. Goede motivatie om dalijk onder een dekentje op de bank te gaan zitten, werken aan nieuwe projecten.
*Ik maak geen producten op bestelling/tegen betaling.*
Deze blogpost bevat affiliate links.
Anita te Gussinklo
Ook al zo leuk, ik ben jaloers op jouw brei skills.