Sinds mijn blogposts over het garen van Zeeman viraal gaan op Pinterest, ontvang ik vrijwel dagelijks mailtjes van dames met allerlei vragen. Kleurnummers, de voorraad in bepaalde winkels, klachten over de prijzen. Ik ben op geen enkele manier verbonden met Zeeman en kan jullie daarom ook niet helpen met deze vragen: neem contact op met Zeeman zelf. Dank voor jullie begrip. 🖤
Garens zijn een belangrijk onderdeel van mijn favoriete hobby’s. Ik heb inmiddels ondervonden dat het haken en breien an zich, volledig los staat van het verzamelen van garens. Bolletjes garen op zich vind ik al leuk, zonder dat ik er überhaupt iets van gemaakt heb. Ik bestel graag online wat duurdere garens, maar brei en haak ook regelmatig met garens van Zeeman of andere budget winkels. Daarnaast vind ik het leuk om garens uit te proberen. Het leek me daarom leuk om eens in de zoveel tijd één van deze garens te reviewen en mijn ervaringen met jullie te delen. Vandaag ga ik het bekende Supersoft garen van Zeeman reviewen, waar ik zelf heel positief over ben.
Supersoft garen van Zeeman
Het Supersoft garen van Zeeman is in veel mooie kleuren verkrijgbaar. Een aantal keer per jaar worden er nieuwe kleurtjes geïntroduceerd en verdwijnen eerdere kleuren uit de collectie. Dat werkt volgens mij met een ‘zolang de voorraad strekt’ formule. Het kan zomaar zo zijn dat je in een willekeurige Zeeman nog ‘oudere’ kleuren kunt vinden. Terwijl je bij andere filialen alleen nog de nieuwste kleuren kunt kopen. De ene kleur is wat populairder dan de andere kleur, waardoor bepaalde kleuren sneller zijn uitverkocht. Mijn ervaring is dat je nooit helemaal zeker kunt weten welke kleuren er nog verkrijgbaar zijn. Dit verschilt echt per moment en per filiaal.
Het ligt er soms ook aan of mensen een oudere kleur hebben teruggebracht naar de winkel. Bij Zeeman kun je met de kassabon maar liefst een jaar lang garen terugbrengen. Dit is een tegemoetkoming van Zeeman en zorgt er wel eens voor dat je nog ergens oude kleuren kunt scoren. Ook op rommelmarkten of kringlopen kun je nog wel eens oudere kleuren scoren. Tevens zijn er speciale groepen op Facebook, waar men bolletjes aanbiedt of vraagt of iemand nog een bolletje voor ze heeft in een bepaald kleurnummer.
Het garen en de kleuren
Sommige kleuren zitten standaard in de collectie, zoals zwart en wit. Nieuwe kleuren verschillen vaak nét een kleurtint met kleuren die eerder al eens zijn uitgebracht. Zo heb ik bijvoorbeeld vier verschillende tinten zalm in mijn garen voorraad. Allemaal in een andere periode gekocht. En dan verdwijnt er opeens weer een kleurtint uit de collectie en die zie je dan een tijd later weer net een beetje anders terug. Ik heb bijvoorbeeld ook twee verschillende tinten lila en verschillende tinten okergeel. Ik heb door de jaren heen heel wat kleuren en tinten verzameld, waar ik onlangs een sjaal van heb gehaakt.
Het Supersoft garen bestaat voor 80% uit acryl en voor 20% uit polyamide. Er zit 199 meter (50 gram) op één bol. Zie de volledige wikkel op onderstaande foto. De prijs is 99 cent per bol. Hier is een beetje heisa over geweest, omdat dit echt jaaaaarenlang 89 cent was. Een stijging van 10 cent, maar alsnog heel goedkoop voor de hoeveelheid garen vs. de kwaliteit en het grote aanbod aan kleuren.
Wat maak je ervan?
Vorige maand heb ik voor het eerst een groot project gehaakt met het Supersoft garen. Ik was heel benieuwd naar de kwaliteit en hoe fijn ik het garen zou vinden, aangezien ik er al jaren veel goede dingen over lees en hoor. Ik haakte een kleurrijke sjaal, maar je kunt er ook andere projecten van maken. Denk aan (baby)dekentjes en babykleding. Doordat het heel zacht is, wordt het daar veel voor gebruikt. Je kunt er ook granny squares van haken en daarvan kun je een heleboel leuks maken. Denk aan tassen, truien en vesten. Zelf heb ik alleen nog gehaakt met dit garen, maar er zijn talloze mensen die er de mooiste dingen van breien. Vanwege de uitgebreide kleurencollectie is het ook heel geschikt om knuffels of amigurumi van te haken.
Zelf ben ik op Facebook lid van een groep waar mensen alleen creaties delen die ze gemaakt hebben van budgetgarens. Ik vind dit fascinerend om te zien en geniet altijd van al het moois dat voorbijkomt. Wellicht een leuke tip om te volgen voor andere creatievelingen. Er zijn veel van zulke groepen te vinden op Facebook.
Proeflapje en wastest
Om te testen of het garen bestand is tegen wassen in de wasmachine volgens de aangegeven wasvoorschriften op de garenwikkel (wassen op 30 graden), haakte ik twee identieke proeflapjes op naald 4 mm (dubbeldraads). Op de wikkel staat dat het garen geschikt is voor naald 3 mm.
Op de foto zie je boven het ongewassen proeflapje en onder het gewassen proeflapje. Zoals je kunt zien zijn ze nog steeds vrijwel identiek. Voor zover ik kan beoordelen kan dit garen gewoon gewassen worden op 30 graden. Het lapje is uiteraard niet in de droger geweest en ik heb het plat laten drogen. Ik heb de proeflapjes niet geblokt o.i.d. Op internet lees ik voornamelijk positieve ervaringen met het wassen van dit garen en dit kan ik alleen bevestigen.
Hoe haakt het Supersoft garen van Zeeman?
Mijn eerste ervaring met dit garen is heel goed. Het laat zich fijn verwerken, splijt vrijwel niet en blijft soepel. Het voelt nét iets zachter aan dan het Royal garen, dat ik overigens ook veel gebruik. Daarnaast vind ik het heel fijn dat dit garen in zoveel leuke kleuren verkrijgbaar is. Zelfs wanneer je een kleur gemist hebt, dan kun je bijvoorbeeld op Facebook(groepen) of Marktplaats altijd nog bepaalde kleuren overkopen van iemand die teveel gekocht heeft. Er zit best veel garen op een bolletje, waardoor je voor een klein prijsje echt wel iets heel leuks kunt breien of haken.
Hoe draagt het Supersoft garen van Zeeman?
Tot nu toe heb ik één sjaal gehaakt met het Supersoft garen en hier ben ik tot nu toe heel tevreden over. De kwaliteit ziet er goed uit. De kleuren zijn mooi gebleven. Het laat zich makkelijk verwerken en wassen. Ik zou er zo nog een heleboel mee durven te haken. Qua draagcomfort vind ik het garen ook prima. Het kriebelt niet, schuurt niet en zit gewoon prima. Meer heb ik er niet echt over te zeggen.
Eindconclusie
Net zoals het Royal garen, vind ik ook het Supersoft garen een aanrader. Het is netjes geprijsd, het laat zich goed wassen en de kleuren zijn prachtig. Zelf koop ik altijd van elke kleur één of twee bolletjes. Als ik te weinig garen heb, zoek ik op Facebook of er soms iemand bolletjes verkoopt. Dit werkt voor mij prima. Het is voor mij echt een fijne manier om een grote collectie aan kleuren te verzamelen. Ik vind het fijn wanneer ik een heleboel kleuren heb om uit te kunnen kiezen, zodat ik niet voor ieder idee of bol garen weer het huis uit hoef te gaan om garen te kopen of zoeken.
Door de prijs is het ook toegankelijk voor veel mensen, iets dat ik ook wel fijn vind. Zo kan iedereen genieten van breien en haken, zonder dat het handenvol geld kost.
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Deze blogpost bevat affiliate links.