Een aantal maanden geleden besloot ik om een Granny Square Cardigan te gaan haken: een lang vest van granny squares. Ik zat avonden achter elkaar granny’s te haken en maakte granny squares in allerlei vrolijke kleuren en combinaties. Ik besloot halverwege het project dat ik het vest toch ietsje korter ging maken dan dat ik in eerste instantie had bedacht, omdat ik anders niet uit zou komen met het garen. In deze blogpost laat ik het resultaat aan jullie zien.
Granny Square Cardigan
Een vest van granny squares is natuurlijk niet iets nieuws. Ik zie regelmatig op Instagram en Pinterest, vesten voorbijkomen die gemaakt zijn van granny squares. Ze zijn toch allemaal weer anders. Iedereen gebruikt er ander garen voor, verschillende pasvormen en talloze kleurencombinaties. En dat maakt het ook juist leuk: geen enkel vest van granny’s is precies hetzelfde. Na het posten van de eerste foto’s op mijn IG-account, kreeg ik meteen een aantal reacties van creatieve dames die er ook eentje willen gaan haken. Super leuk! 🖤
Patroon
Voor het maken van dit vest heb ik geen patroon gebruikt. Ik heb naar eigen inzicht bedacht hoe ik het vest in elkaar ging zetten en dat pakte uiteindelijk goed uit. Ik haakte 63 granny squares, in verschillende kleurencombinaties. Het vest heeft overhangende schouders, waar ik de mouwen aan vast heb gebreid met rondbreinaalden. Het is eigenlijk een heel lomp, simpel en vierkant ontwerp.
Toen ik bovenstaande gilet in elkaar had gezet, heb ik rondom alle randen één toer vasten gehaakt met drie draden van het ecru garen. Dit maakt het makkelijker om steken op te nemen voor het boord en voor de mouwen. Voor de mouwen heb ik rondom de armsgaten steken opgenomen. Ook heb ik rondom een boord aangebreid.
Het patroon is hier te vinden in mijn webshop.
Garen
Toen ik op zoek ging naar het mohair-achtig / pluizig garen voor dit project, kwam ik tot de conclusie dat er niet veel merken zijn die eindeloos veel kleuren hebben van dit soort garen. Ik weet dat Hobbii een heel groot kleurenaanbod heeft (lees: de Kid Silk Mayflower, met maar liefst 103 kleuren), maar deze bolletjes zijn iets duurder tegenover vergelijkbaar garen van andere merken. Aangezien ik wist dat ik veel kleuren en dus ook veel garen nodig zou hebben, besloot ik om toch nog even verder te kijken en te vergelijken. Ik kwam daardoor toch weer terecht bij het merk garen dat ik het meest gebruik: Drops.
Ik bestelde een aantal kleuren Drops Brushed Alpaca Silk en een heel assortiment aan kleuren Kid Silk van Drops. Nadat ik een aantal proef granny squares had gemaakt, met verschillende hoeveelheden draden samen en diverse maten haaknaalden, kwam ik uiteindelijk tot het resultaat dat je terugziet in het vest. Ik gebruikte ook een aantal restjes mohair-achtig garen van andere merken.
Het garen voor mijn brei- en haakprojecten bestel ik vrijwel altijd bij Breiwebshop.nl. Een fijne webshop, waar ik erg tevreden over ben. Bestellingen worden snel verzonden, de verzendkosten zijn laag en ze hebben een ruim assortiment aan mooie garens. Echt een aanrader.
Het maken
Ik vond het haken van de verschillende granny squares leuk om te doen en door de vele kleuren ook afwisselend om te doen. Ik maakte eerder al eens een trui met ecru granny squares en daar ben ik halverwege mee gestopt, omdat het teveel van hetzelfde was. De vele kleuren zorgden er bij dit project voor dat het toch leuk bleef om te doen. Telkens weer nieuwe combinaties verzinnen. Van sommige kleuren bleek ik uiteindelijk net niet genoeg garen te hebben, waardoor ik nog wat restjes garen uit mijn voorraad heb gebruikt. Daarom zijn sommige kleuren maar weinig aanwezig en andere kleuren meer. Ook kocht ik op een garage sale nog een aantal (nieuwe) bolletjes Kid Silk die niet op de foto’s staan.
Er leek soms echt geen einde aan te komen, maar uiteindelijk had ik toch plotseling 63 granny squares gehaakt en kon ik starten met het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Dit heb ik met de matrassteek gedaan, door de achterste lussen. Vaak worden granny’s aan elkaar gehaakt, maar bij deze Granny Square Cardigan heb ik er voor gekozen om ze met de matrassteek aan elkaar te zetten. Dit vind ik zelf een mooie manier van afwerken en gaat in verhouding heel snel. Toen alle granny’s aan elkaar zaten, heb ik alle draadjes weggewerkt.
De draadjes van de granny squares an zich had ik al allemaal weggewerkt toen ik ze aan het haken was. De draadjes van het aan elkaar zetten wegwerken, was al een hele klus. Dus achteraf was ik heel blij dat ik besloot om na het haken van elke granny square ook meteen de draadjes van die granny square weg te werken.
Resultaat Granny Square Cardigan
Het breien van het boord en de mouwen, ging heel snel. Nadat ik nog een paar laatste bolletjes ecru garen had besteld. Want ook deze keer, had ik toch net niet genoeg garen. Het ecru garen dat in de granny square’s ging, was toch net ietsje meer dan dat ik eigenlijk had gedacht. Al met al zit er dus toch behoorlijk wat garen in het vest. Gelukkig mag het resultaat er wel zijn – al zeg ik het zelf. Ik ben echt heel blij met mijn vest en heb er al veel leuke reacties op gekregen.
Niet iets dat ik echt elke maand zou willen maken, maar wel een erg mooie eyecatcher waar ik met veel liefde en plezier aan heb gewerkt. Onderveel van de projecten die ik in 2022 heb afgrond. ✨
Deze blogpost bevat affiliate links.
Nancy
Beste
Een vraagje hoe breed is de rug gedeelte van de lange granny jas aub
Groeten Nancy
Alyssa
NancyDag Nancy,
Deze informatie is terug te vinden in het patroon.
Groetjes,
Alyssa