Nu ik weer volledig vanuit thuis werk, merkte ik de eerste weken dat ik het lastig vond om een goede routine te vinden. Thuis ligt er afleiding om elke hoek te kijken, waardoor mijn productiviteit niet optimaal was. Daar baalde ik van, want ik hou er juist van om lekker bezig te zijn en zoveel mogelijk te doen op één dag. Daar word ik blij van en geeft me een voldaan gevoel. Het duurde even voordat ik mijn draai in het ‘vanuit thuis werken’ weer kon vinden en het is me inmiddels weer gelukt om een fijne routine te creëren. In dit artikel deel ik 4 simpele tips voor meer productiviteit.
Leg je telefoon weg
Dit was voor mij de grootste uitdaging: van mijn telefoon afblijven. Je kijkt effe snel op je eigen Instagram profiel en voordat je het weet zit je al drie uur vakantiefoto’s te kijken van een wildvreemde. Been there, done that. Slaat natuurlijk nergens op, want die tijd kun je veel beter besteden aan nuttige dingen. Mijn ervaring is dat je al snel vergeet waarom je eigenlijk ‘effe’ je telefoon ging checken en verdwaalt in allerlei dingen die eigenlijk op dat moment niet relevant zijn.
Daarom leg ik mijn telefoon nu weg wanneer ik aan het werk ga. Wanneer ik ‘m niet naast me of in het zicht heb liggen, is de drempel ook veel hoger om mijn telefoon te gaan pakken voor nutteloze dingen. Soms zet ik ook wel eens de slaapstand aan, dan komen er gewoon helemaal geen meldingen binnen.
Wanneer social media een deel van je werk is – zoals dat ook bij mij het geval is – dan zou je hier aparte momenten voor kunnen inplannen. Zo weet je precies wanneer je wel en niet (doelloos) kunt scrollen. Ik plan er ook wel eens halve uurtjes voor in.
Denk na over je dag en visualiseer hoe je dag eruit zal zien
Ik maak altijd vooraf een planning, zodat ik voor één of twee weken weet wat per dag de bedoeling is. Dat maakt het makkelijk om overzicht te houden en zo kan ik ook dingen timen. Aan het begin van de dag, kijk ik naar wat er die dag op mijn planning staan. Ik stel me dan voor hoe dit eruitziet en hoe ik dit aan zou pakken. Dit zorgt voor nog een beter idee van wat de bedoeling is die dag.
Vaak zet ik een intentie of bedenk ik wat ik die dag zou wensen. Bijvoorbeeld: vandaag wil ik graag artikelen schrijven waar ik anderen mee kan helpen. Of: vandaag wens ik over te lopen van goede ideeën. Door dit te visualiseren, zie ik vaak al voor me hoe ik dingen ga aanpakken en dat maakt het gewoon wat makkelijker en bereikbaarder. Zelf gebruik ik altijd deze handige agenda van HEMA om mijn weken in te plannen. Al jaren dezelfde en nog steeds heel tevreden over.
Eat that frog
We hebben allemaal wel eens van die (kleine) gekke taken, die in ons hoofd blijven rondzweven. Terwijl we ons eigenlijk met andere taken moeten bezighouden. Bijvoorbeeld: er is iets omgevallen, waardoor ik moet stofzuigen. Maar eigenlijk staat op mijn planning dat ik éérst een artikel moet schrijven. Vervolgens zit ik dan de hele tijd aan stofzuigen te denken en kan ik me niet focussen op het schrijven van een artikel. Vaak doe ik dan eerst hetgeen dat in mijn hoofd zit en waarvan ik de meeste onrust ervaar. Zodra deze taak is volbracht, is er meer rust en kan ik me beter focussen op de rest. Uitstellen heeft vaak geen zin, zeker niet wanneer je je wilt kunnen concentreren op de rest van je planning en taken.
Zo zijn er meer van die kleine dingen, die in je hoofd blijven spoken totdat je ze hebt uitgevoerd. Mijn ervaring is dat je het beste eerst kunt zorgen dat het uit je hoofd is, voordat je verder gaat met andere taken. Het voelt wellicht alsof eerst die taak verrichten veel te veel tijd in beslag neemt, maar in werkelijkheid neemt de onrust in je hoofd veel meer tijd in beslag.
Tijdsblokken
Een manier van plannen waar ik onlangs mee begonnen ben, is het plannen van tijdsblokken. Voor elke taak of reeds taken, plan ik een bepaalde tijd in en zodra de tijd afgelopen is, ga ik verder met het volgende tijdsblok en de bijbehorende volgende taak of reeds taken. Op dit manier weet ik altijd precies hoeveel tijd iets in beslag neemt. Tussen de tijdsblokken plan ik pauzes in, zodat ik ook tijd neem om iets te drinken of om te lunchen.
Ik merk dat ik door deze manier van plannen, veel beter zicht heb op hoeveel tijd ik eigenlijk heb op een dag. Ik dacht altijd dat ik veel te weinig tijd had en ben er inmiddels achter dat je met de juiste planning, altijd meer dan genoeg tijd hebt. Wanneer je een taak of reeds taken niet binnen het aangegeven tijdsblok afkrijgt, dan weet je dat je de volgende keer meer tijd moet inplannen voor dezelfde (lees: of vergelijkbare) taak. Ik schreef al eerder eens een artikel over het meer tijd maken voor creatieve dingen.
tips voor meer productiviteit
Deze vier simpele tips voor meer productiviteit, zorgen er bij mij voor dat ik een stuk productiever ben geworden de laatste weken. Ik hoop dat ze jou ook verder op weg mogen helpen. Eens in de zoveel tijd, gooi ik mijn strategie volledig om. Vind ik een andere manier van werken veel fijner en verzin ik weer nieuwe dingen om het werken vanuit thuis leuker te maken. Het kan zomaar zijn dat ik volgende maand weer andere methodes ga toepassen.
Zo denk ik eraan om te gaan werken met themadagen, waarop ik per dag aan een onderdeel van mijn bedrijf werk. In plaats van alles door elkaar de hele week. Daar ben ik nog niet helemaal uit, maar ik houd jullie op de hoogte. Het boek Focus vond ik heel fijn om te lezen, met nog meer tips over productiviteit en hoe je meer grip op je focus kunt krijgen.
Deze blogpost bevat affiliate links.